Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Kαθυστέρηση Λόγου

Γράφει η Μεχραλιέβα Ελμίρα

Τι είναι η καθυστέρηση λόγου;
Πως μπορούμε να αναπτύξουμε τον λόγο;
Σε ποια ηλικία η ομιλία πρέπει να είναι κατανοητή;

Η εκμάθηση της γλώσσας είναι μια εξελικτική διαδικασία που ξεκινά πολύ νωρίς. Το παιδί γεννιέται με τη φυσική προδιάθεση για την κατάκτηση της γλώσσας που ομιλείται στο περιβάλλον όπου μεγαλώνει.

Η σημαντικότερη ηλικία για την ανάπτυξη της γλώσσας είναι από  2  έως 4,5χρονών. 
Στην περίοδο αυτή το παιδί μαθαίνει να αρθρώνει τα φωνήματα, να συνδυάζει τα φωνήματα στις λέξεις , να δημιουργεί  προτάσεις και να εμπλουτίζει με πολύ γρήγορο ρυθμό το λεξιλόγιό του. 
Το παιδί στην ηλικία των 4 έως 5 χρονών πρέπει να έχει μια κατανοητή ομιλία.

Σε ποιες περιπτώσεις μιλάμε για καθυστέρηση λόγου;
Πολλά παιδιά δεν ακολουθούν τα τυπικά στάδια της γλωσσικής εξέλιξης. Ένα παιδί μπορεί να έχει καθυστέρηση λόγου όταν πλησιάζει την ηλικία των τριών ετών και παρουσιάζει κάποιες από τις παρακάτω δυσκολίες:
• δεν μπορεί να γίνει κατανοητό από τους άλλους
• λέει μόνο συλλαβές ή λίγες λέξεις
• δεν κατανοεί απλές ερωτήσεις
• δεν ακολουθεί απλές εντολές
• δείχνει αυτό που θέλει για να επικοινωνεί
• δυσκολεύεται να μιμηθεί λέξεις ή φράσεις που ακούει
• δε σχηματίζει προτάσεις δύο ή τριών λέξεων
• το λεξιλόγιο του είναι περιορισμένο

Η καθυστέρηση λόγου μπορεί να εμφανιστεί στα παιδιά που δεν λαμβάνουν αρκετά λεκτικά ερεθίσματα, εμφανίζουν προβλήματα ακοής, έχουν συναισθηματική διαταραχή, παρουσιάζουν διαταραχές της ομιλίας (π.χ. τραυλισμός), έχουν γενική νοητική μειονεξία ή εγκεφαλική βλάβη (π.χ. νοητική υστέρηση, σύνδρομα).

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε στη σωστή ανάπτυξη του λόγου;
• Μιλάμε αργά, καθαρά και ήρεμα
• Διαβάζουμε πολλά παραμύθια
• Εξηγούμε για το τι κάνουμε και γιατί
• Απαντάμε στις ερωτήσεις του παιδιού
• Μιλάμε ο καθένας με τη σειρά του
• Παίζουμε με διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια
• Πηγαίνουμε βόλτα με το παιδί και περιγράφουμε που πάμε και τι υπάρχει γύρω μας


Πάρνηθος 9 και Μουστακάτου 6 Mενίδι
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2102440094 ,6973167150 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου. Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του. Από την δική μου εμπειρία θα σας πω: Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του. Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Οδηγίες για εκπαιδευτικούς όπου έχουν στην τάξη τους παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Κοινωνική Λειτουργός με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή Καλησπέρα και καλή σχολική χρονιά με υγεία, αγάπη και όμορφες στιγμές με συνεργασία όλων μας. Σήμερα, σκέφτηκα να αναπτύξουμε ένα θέμα σχετικά με τους εκπαιδευτικούς και την αντιμετώπιση τους σε σχέση με τις  μαθησιακές δυσκολίες, καθώς η σχολική χρονιά ξεκινά. Πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα να σημειώσω πως ο όρος μαθησιακές δυσκολίες είναι μια ομπρέλα π ου περιέχει ανομοιογενές διαταραχές με διαφορετικά χαρακτηριστικά.  Συνήθως π εριλαμβάνει παιδιά με νοητικές δυσκολίες, που εκδηλώνουν  γενικευμένες δυσκολίες μάθησης,   παιδιά με  συναισθηματικά ή συμπεριφοράς προβλήματα  τα οποία εμποδίζουν συνολικά τη μάθησή τους, παιδιά με κανονικές ή αυξημένες νοητικές ικανότητες, που έχουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στην ανάγνωση, στη γραφή ή στη λογικομαθηματική σκέψη ή ακόμα και παιδιά που έχουν μια μαθησιακή δυσκολία όπου η εμφάνισή  της γίνεται σαν αποτέλεσμα μιας άλλης διαταραχή όπως αυτισμός, διαταραχή ελλειμμα