Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αυτοβελτιώση: Μια συνεχής προσωπική εξέλιξη

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Καλησπέρα, καλησπέρα

ελπίζω να είστε καλά....

Σήμερα θα μιλήσω για την αυτοβελτιώση. Τον τελευταίο καιρό έχω ξεκινήσει να βρίσκω χρόνο να "δουλεύω με τον εαυτό μου"  καθώς πιστεύω αφενός πως όλοι είμαστε ικανοί να αλλάξουμε έστω και λίγο αρκεί να θέλουμε και αφετέρου πιστεύω πως αξίζει σε όλους μας το καλύτερο!

Τι είναι η αυτοβελτιώση;

Η αυτοβελτιώση είναι η συνεχής προσωπική εξέλιξη μας και επιτυγχάνεται μέσω της παρατήρησης των σκέψεων μας, των συναισθηματιών μας, των αντιδράσεων μας και την αξιολόγηση αυτών. Ουσιαστικά η αυτοβελτιώση είναι δράση....

Πως μπορεί να επιτευχθεί η αυτοβελτιώση;

  1. Καλλιεργείστε τις δυνάμεις: Ενισχύστε τα δυνατά σας σημεία και εξελίξτε τα, βάσει των δυνάμεων σας θέστε ρεαλιστικούς στόχους και καταγράψτε τους.
  2. Αποδεχτείτε τις αδυναμίες σας: Δεν υπάρχει τελειότητα, όλοι έχουμε αδυναμίες, προσπαθήστε να τις βελτιώσετε όσο μπορείτε με δουλειά. Επιβραβεύστε  τον εαυτό σας τις φορές που τα καταφέρνετε
  3. Βγείτε από τη ζώνη την άνεση σας:  Το δύσκολο δεν είναι απλό, θέλει κόπο και προσπάθεια, μπορεί όμως να επιτευχθεί. Πολλές φορές είναι χρήσιμο να αλλάξουμε τις λέξεις μας για κάτι που θέλουμε να κάνουμε, καθώς έχουν μεγάλη δύναμη και πρέπει να μάθουμε να τις χρησιμοποιούμε σωστά. Να βγούμε από τη ζώνη της ανεσής μας σημαίνει να θέσουμε νέους στόχους, νέες προκλήσεις, να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας και να πειραματιστούμε με νέα πράγματα. 
  4. Με συνεχή μάθηση: Διαβάστε, γυμναστείτε, ακούστε όμορφες μουσικές, δείτε ωραίες ταινίες, παρακολούθηστε σεμινάρια
  5. Παρατηρήστε: Δείτε την ανατολή, τα λουλούδια.... Υπάρχουν πανέμορφα πράγματα που μπορούμε να παρατηρήσουμε γύρω μας αλλά στη βιασύνη μας τα ξεχνάμε
Γιατί να επενδύσουμε στην αυτοβελτιώση;

  • Γιατί αγαπάμε περισσότερο τον εαυτό μας: Όταν βλέπουμε ότι εξελισσόμαστε καθημερινά, μας συμπαθούμε παραπάνω χτίζοντας μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση για εμάς
  • Ερχόμαστε πιο κοντά στην αυτογνωσία:  Παρατηρώντας τον εαυτό μας γινόμαστε πιο σοφοί
Εδώ θέλω να πω πως ο δρόμος για την αυτοβελτιώση δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, υπάρχουν σίγουρα δύσκολες στιγμές που καλό είναι να βιώνουμε... Γενικά ας ζήσουμε τις στιγμές και ας αποδεχτούμε το κάθε συναίσθημα...

Απαραίτητη προϋπόθεση για να αναλάβεις δράση και να αλλάξεις τη ζωή σου είναι να προσπαθήσεις να δώσεις χώρο σε αυτό που σου συμβαίνει

Βιβλία αυτοβελτιώσης:

Θα κάνω κάποιες καθαρά προσωπικές μου προτάσεις για βιβλία που ευνοούν την αυτοβελτιώση και τα έχω διαβάσει τους δύο πρώτους μήνες του 2021.

  • Το κλαμπ των 5 πμ- Robin Sharma

 

Περίληψη

Ο Robin Sharma, ειδικός σε θέματα κορυφαίας ηγεσίας και υψηλής απόδοσης, παρουσίασε την ιδέα του Κλαμπ των 5 π.μ. πριν από είκοσι χρόνια. Μέσα από μια μαγευτική -και συχνά διασκεδαστική- ιστορία για δύο αγνώστους που προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους και συναντούν έναν εκκεντρικό μεγιστάνα που γίνεται ο κρυφός μέντοράς τους, "Το Κλαμπ των 5 π.μ." θα σας δείξει: - Πώς ξεκινούν το πρωινό τους οι σπουδαίες μεγαλοφυΐες, οι τιτάνες των επιχειρήσεων και οι σοφότεροι άνθρωποι του κόσμου, για να παράγουν εκπληκτικά επιτεύγματα. - Μια σχεδόν άγνωστη συνταγή που μπορείτε να ακολουθήσετε αμέσως για να ξυπνάτε νωρίς νιώθοντας εμπνευσμένοι, εστιασμένοι και πλημμυρισμένοι με πυρετώδη ορμή ώστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε μέρα. - Μια μέθοδο βήμα βήμα για να διασφαλίσετε τις πιο ήσυχες ώρες στο χάραμα και να έχετε χρόνο για εξάσκηση, για προσωπική ανανέωση και ανάπτυξη. - Μια πρακτική βασισμένη στη νευροεπιστήμη, που αποδεδειγμένα θα σας βοηθήσει να ξυπνάτε πιο εύκολα την ώρα που οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται και θα σας δίνει πολύτιμο χρόνο για να σκέφτεστε, να εκφράζετε τη δημιουργικότητά σας και να αρχίζετε την ημέρα σας ήρεμα και χωρίς άγχος. - "Μυστικές τακτικές" για να υπερασπίζεστε τα χαρίσματα, τα ταλέντα και τα όνειρά σας ενάντια στους ψηφιακούς περισπασμούς και στις εκτροπές για ασήμαντα πράγματα, προκειμένου να έχετε καλή τύχη, επιρροή και μεγάλο αντίκτυπο στον κόσμο.

"Το Κλαμπ των 5 π.μ.", ένα βιβλίο-μανιφέστο υπέρ της αριστείας, ένας μεγαλοφυής οδηγός παραγωγικότητας και παντοτινός σύντροφος, είναι ένα έργο που θα μεταμορφώσει τη ζωή σας. Για πάντα.

  •  H σοφία των γονέων-Robin sharma

 Στις σελίδες αυτού του καταπληκτικού βιβλίου που έχει εμπνεύσει και μεταμορφώσει τις ζωές ανθρώπων και οικογενειών από όλον τον πλανήτη, ο Ρόμπιν αποκαλύπτει ένα αναπάντεχα εύκολο αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα, που σας δείχνει πώς να αφυπνίσετε τις φυσικές ηγετικές ικανότητες του παιδιού σας, αποκαθιστώντας ταυτόχρονα τη δική σας ισορροπία, ευτυχία και εσωτερική γαλήνη.

Γραμμένο με τη μορφή μιας διασκεδαστικής και συγκινητικής ιστορίας, η "Σοφία του γονέα" εξιστορεί τις ατελείωτες περιπέτειες του διάσημου πλέον Τζούλιαν Μαντλ που αποκαλύπτει τις σοφότερες απαντήσεις στα βαθύτερα ερωτήματα της ζωής.

Σε αυτές τις σελίδες, θα ανακαλύψετε πώς: - Να φέρετε στο φως τα μεγαλύτερα ταλέντα του παιδιού σας - Να συσφίξετε τις σχέσεις σας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα - Να δημιουργήσετε μια πλούσια, παντοτινή και όμορφη οικογενειακή κουλτούρα - Να ανακαλύψετε το πεπρωμένο σας και να ζήσετε τις επιθυμίες της καρδιάς σας - Να εμπνεύσετε τα παιδιά σας για να αναπτύξουν δυνατό χαρακτήρα και διανοητική σοφία - Να φέρετε πραγματική ισορροπία στη ζωή σας και να ζήσετε με μεγαλύτερη απλότητα, ευθυμία και ικανοποίηση - Να διδάξετε τα παιδιά σας να κάνουν μεγαλόπνοα όνειρα και να φτάσουν στην πραγματική επιτυχία - Να στραφείτε ξανά στα σημαντικότερα πράγματα της ζωής και να απολαύσετε τα πλουσιότερα δώρα της.

  •     Aγάπη για το λιγότερο τέλειο-Sunim Haemin

«Είναι βέβαιο ότι λίγο περισσότερη αγάπη, λίγο περισσότερη συμπόνια και λίγο περισσότερη σοφία θα έκαναν καλό στον κόσμο. Στο βιβλίο Αγάπη για το Λιγότερο Τέλειο, ο Haemin Sunim µας δείχνει πώς µπορούµε να καλλιεργήσουµε και τις τρεις και να ανακαλύψουµε την οµορφιά στα πιο ατελή πράγµατα – συµπεριλαµβανοµένου του ίδιου µας του εαυτού.
—Susan Cain, συγγραφέας του βιβλίου Quiet.


«Θησαυρός! ∆εν χρειάζεται να είµαι τέλειος; Απίστευτη είδηση! ∆ιαβάζοντας αυτό το βιβλίο, αισθάνθηκα σαν να είχε πέσει επάνω µου ένας τόνος τούβλα και να διέλυσε όλα µου τα άγχη».
—Neil Pasricha, συγγραφέας των βιβλίων
The Book of Awesome και The Happiness Equation.


«Ο Haemin Sunim σου διδάσκει τρόπους να αγαπήσεις τον εαυτό σου, αντί να προσπαθείς να κάνεις τους άλλους να σε αγαπήσουν. ∆ηµιουργεί έναν εντελώς διαφορετικό κόσµο».
—Marc & Angel Chernoff,
συγγραφείς του βιβλίου Getting Back to Happy.


«Ο Haemin Sunim είναι αυθεντικός. Η απλότητα και η οµορφιά της διδασκαλίας του µιλούν κατευθείαν στην καρδιά. Να έχετε αυτό το βιβλίο κοντά σας – θα αφυπνίσει τη σοφία µέσα σας και θα κάνει βαθύτερη την αγάπη σας για τη ζωή».
—Tara Brach, συγγραφέας των βιβλίων
Radical Acceptance και True Refuge.

  • Οι κουκκίδες που δημιουργούν τη ζωή που ζείς-Αντώνης Καλογήρου

Κάθε ωραία έγχρωμη φωτογραφία που βλέπουμε τυπωμένη, αποτελείται από έναν τεράστιο αριθμό χρωματιστών κουκκίδων που όμως βρίσκονται και στη σωστή γι' αυτές θέση. Έτσι ακριβώς είναι και η φωτογραφία της ζωή μας, ο "πίνακάς" μας. Αποτελείται από τον τεράστιο αριθμό των στιγμών που έχουμε βιώσει, αλλά και από το χρώμα που είχε η καθεμιά. Αν στις στιγμές μας δεν έχουμε δώσει χρώμα, ή εάν τους έχουμε δώσει λάθος χρώμα ή απόχρωση, τότε η εικόνα της μέχρι σήμερα ζωής μας δεν θα είναι αυτή που θέλουμε.

Μπορούμε όμως να την κάνουμε υπέροχη, υπάρχει τρόπος...

Πιστεύω βαθιά πως όλοι μας μπορούμε και να παίρνουμε από τις "κουκκίδες" της ζωής μας τα μαθήματα που μας χαρίζουν, αλλά και να τις χρωματίζουμε με τα σωστά χρώματα. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το βιβλίο μπορεί να σε βοηθήσει να φτιάξεις για τη ζωή σου τον "πίνακα" που σου αξίζει, δικαιούσαι και μπορείς!!!




  • Τα μυστικά της απόλυτης αυτοπεποίθησης- Anthony Roberts

Μήπως υποτιμάτε την αξία σας;
Μήπως φοβάστε ότι θα κάνετε ή θα πείτε κάτι που είναι λάθος;
Μήπως έχετε «αποδεχθεί τη μοίρα σας» και απλώς ζείτε «βγάζοντάς τα πέρα»;
Αυτός δεν είναι τρόπος να ζει κανείς! Τώρα, όπως τόσοι άλλοι, μπορείτε να απολαύσετε την προσωπική σας ιστορία επιτυχίας, μαθαίνοντας τις αρχές της απόλυτης αυτοπεποίθησης. Σε αυτό το βιβλίο ο Δρ Ρόμπερτ Άντονι αποκαλύπτει τα μυστικά που διδάσκει στα εργαστήρια αυτοβελτίωσης και στα σεμινάριά του, που έχουν αλλάξει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων, αστέρες του αθλητισμού και διασημότητες γνωρίζουν ότι η απόλυτη αυτοπεποίθηση μπορεί να σε φτάσει στην κορυφή. Τώρα ήρθε η ώρα να το μάθετε κι εσείς.

ΘΑ ΜΑΘΕΤΕ:

Πώς να αξιοποιείτε τη δημιουργική φαντασία σας και να τη χρησιμοποιείτε για να αποκτήσετε ό,τι επιθυμείτε.
Πώς να απαλλάξετε το μυαλό σας από το φόβο, την ανησυχία και τις ενοχές, και να ξεπεράσετε τις αποτυχίες σας.
Τους καλύτερους τρόπους για να επικοινωνείτε με τους άλλους και την τέχνη της ψιλοκουβέντας.
Τους πιο απλούς τρόπους για να αποκτήσετε ξεκάθαρη οπτική των πραγμάτων και να θέσετε στόχους.
Τις χαρές και τα οφέλη της διαφορετικότητας.
Αφήστε τον Δρα Άντονι να σας καθοδηγήσει βήμα βήμα, μέρα με τη μέρα, στο μονοπάτι της απόλυτης αυτοπεποίθησης –στην επαγγελματική, οικογενειακή, ερωτική και οικονομική ζωή σας, καθώς και στη σωματική και ψυχική σας υγεία– και αποκτήστε μια νέα, απόλυτα θετική και γεμάτη αυτοπεποίθηση νοοτροπία.

  • Είσαι ότι σκέφτεσαι!-James Allen

 Είσαι ό,τι σκέφτεσαι θεωρείται το πρώτο βιβλίο self-help της σύγχρονης εποχής, η σπίθα που άναψε τη φλόγα της θετικής ψυχολογίας. Οι αρχές που παρουσιάζει ο James Allen ενέπνευσαν όλους τους σπουδαίους συγγραφείς βιβλίων προσωπικής ανάπτυξης του 20ου αιώνα: από τον Napoleon Hill (Σκέψου και πλούτισε) µέχρι τη Rhonda Byrne (Το Μυστικό).

Στο κλασικό αυτό βιβλίο που µετράει περισσότερο από έναν αιώνα ζωής και παραµένει πιο επίκαιρο από ποτέ, ο Allen µοιράζεται τη σοφία του µε τρόπο απλό, κατανοητό και διεισδυτικό. Μέσα σε λίγες σελίδες καταφέρνει να αποκωδικοποιήσει την επίδραση που έχουν οι σκέψεις σου στην επιτυχία, την ευτυχία, την υγεία, τις σχέσεις σου µε τους άλλους και, κυρίως, µε τον ίδιο σου τον εαυτό.

Αν εργαστείς µεθοδικά πάνω στις σκέψεις σου, µπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου, όποιες και αν είναι οι συνθήκες γύρω σου. Κι όπως λέει ο Allen: «Αυτό το βιβλίο θα σε βοηθήσει να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Είναι ένα εγχειρίδιο τσέπης για ανθρώπους που σκέφτονται» – για όλους µας, δηλαδή!

Kαλό βράδυ, με επίμονη, υπομονή και προσπάθεια!!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου. Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του. Από την δική μου εμπειρία θα σας πω: Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του. Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα ελπίζω να είστε καλά! Σήμερα σκέφτηκα να μιλήσουμε για ένα μείζον θέμα για τη σύνδεση της αυτοεκτίμησης με τις μαθησιακές δυσκολίες. Κάθε μέρα συναντάω γονείς να με ρωτάνε γιατί τα παιδιά τους που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες νιώθουν ματαιωμένα, γιατί τα παρατάνε και γιατί έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η απάντηση μου είναι γιατί αυτά τα παιδιά καταλαβαίνουν πως δεν τα καταφέρνουν νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους και αποσύρονται από τη μάθηση. Συχνά χρησιμοποιώ ένα δικό μου παράδειγμα με τη μαγειρική, ξέρω πως δεν είμαι καλή, άρα αποσύρομαι από το μαγείρεμα και βρίσκω ένα κάρο δικαιολογίες για να μην το κάνω και στη συνέχεια νιώθω ταυτόχρονα ανακούφιση και ανεπάρκεια. Τι είναι όμως αυτοεκτίμηση; Σύμφωνα με ορισμούς η αυτοεκτίμηση  είναι η αξιολόγηση και η αίσθηση της δικής μας αξίας, ικανοτήτων, επιδόσεων και γενικά της αντίληψής μας για τον εαυτό μας. Περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας σε σχέση με τους άλλου