Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Ανάγνωση Βιβλίων: Ποια είναι τα οφέλη και πως μπορούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να την ενθαρρύνουμε;

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά!!

Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνά τα παιδιά είναι χωμένα στις οθόνες χωρίς να διαβάζουν καθόλου εξωσχολικά βιβλία  με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κατακτήσουν βασικές δεξιότητες ζωής όπως είναι η ανάγνωση, η κατανόηση, η κριτική σκέψη, η φαντασία, το λεξιλόγιο, η σωστή έκφραση, γενικές γνώσεις, η διατήρηση της συγκέντρωσης, η οπτική αντίληψη και άλλα πολλά. Επιπλέον πολλά παιδιά παρουσιάζουν άγχος και αυπνία με την υπερβολική ενασχόληση με την οθόνη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποδώσουν στις υποχρεώσεις τους.

Σε αυτό τα άρθρο θα δούμε τι προσφέρει  η ανάγνωση των εξωσχολικών βιβλίων και πως μπορούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για ανάγνωση. 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Τα εξωσχολικά βιβλία έχουν πολλαπλά οφέλη. Κάποια από αυτά είναι:

  1. Γενικές Γνώσεις: επιτρέπει στα παιδιά να αποκτήσουν νέες πληροφορίες και γνώσεις σε διάφορους τομείς.

  2. Ανάπτυξη Γλωσσικών Δεξιοτήτων: Βοηθά στη βελτίωση του λεξιλογίου, της ορθογραφίας και της γραφής.

  3. Βελτίωση Συγκέντρωσης και Κατανόησης: Η ανάγνωση απαιτεί συγκέντρωση, βοηθώντας στην ανάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων.

  4. Ανάπτυξη Κριτικής Σκέψης: Ενθαρρύνει τα παιδιά να σκέφτονται ουσιώδη και να εμβαθύνουν στο περιεχόμενο.

  5. Δημιουργικός ελεύθερος χρόνος: Η ανάγνωση μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο ξεκούρασης.

  6. Βελτίωση Ύπνου: Η ανάγνωση πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στα παιδιά στη χαλάρωση και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

Πως όμως μπορούμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για την ανάγνωση;

  1. Δημιουργία Αναγνωστικού Περιβάλλοντος: Διαμορφώστε ένα άνετο και προσιτό περιβάλλον για την ανάγνωση με βιβλιοθήκη και άνετο χώρο ανάγνωσης. (μαξιλάρια, εσωτερική κούνια, φυσικός και καλός φωτισμός).

  2. Καθιστική Προσέγγιση: Κάθεστε μαζί με τα παιδιά και ασχοληθείτε με τα βιβλία τους. Η κοινή ανάγνωση ενισχύει τη σχέση και το ενδιαφέρον τους.

  3. Ποικιλία στο Υλικό: Προσφέρετε ποικίλα είδη βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων εικονογραφημένων βιβλίων, μυθιστορημάτων, και πληροφοριακών βιβλίων.

  4. Καθημερινή Συνήθεια: Καθιερώστε έναν συγκεκριμένο χρόνο κάθε μέρα για την ανάγνωση, δημιουργώντας μια σταθερή συνήθεια.

  5. Ενθαρρύνετε την Επιλογή: Αφήστε τα παιδιά να επιλέγουν βιβλία που τους ενδιαφέρουν, προωθώντας έτσι τον προσωπικό τους ενθουσιασμό.

  6. Διαδραστική Ανάγνωση: Συμμετέχετε στην ανάγνωση με φωνητικές αλλαγές και ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στην αφήγηση.

  7. Επισκέψεις σε Βιβλιοθήκες: Οργανώστε επισκέψεις σε τοπικές βιβλιοθήκες για να ενθαρρύνετε το ενδιαφέρον τους για την ανάγνωση.

  8. Διαβάζετε Κοντά στην Καθημερινή Ζωή: Διαβάστε σε καθημερινές καταστάσεις, όπως πριν τον ύπνο ή κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι να γίνουμε εμείς το πρότυπο που θα διαβάζουμε και δεν θα ασχολούμαστε συνέχεια με τις οθόνες, δίνοντας έτσι το καλό παράδειγμα που τα παιδιά τόσο το έχουν ανάγκη.
Θυμηθείτε πως οι πράξεις μας έχουν αξία και όχι τα λόγια μας!

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Κίνητρα στα παιδιά: Τι είναι; ποια είναι τα είδη; Πως δημιουργούνται;

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη


Καλησπέρα ελπίζω όλοι να είστε καλά! Σήμερα επιστρέφω για ένα άρθρο σχετικά με τα κίνητρα στα παιδιά, τα οποία πολλές φορές σήμερα τείνουν να είναι περιορισμένα.

Τι είναι άραγε τα κίνητρα;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε κίνητρα στα παιδιά; Πως;

Πάμε σιγά-σιγά να απαντήσουμε!

Τι είναι τα κίνητρα;

Κίνητρο είναι μια εσωτερική κατάσταση η οποία προκαλεί, κατευθύνει και διατηρεί μια συμπεριφορά. Τα αίτια που προκαλούν την ανθρώπινη συμπεριφορά και δράση ή οι λόγοι που την εξηγούν είναι τα κίνητρα, δηλαδή είναι οτιδήποτε κινεί, ωθεί ή παρασύρει σε δράση ένα άτομο. Επίσης μπορεί να οριστεί και ως εξής: ο λόγος που προκαλεί την εκτέλεση ή παράλειψη μιας ενέργειας. Είναι ένα ψυχολογικό στοιχείο που καθοδηγεί, διατηρεί και καθορίζει τη συμπεριφορά ενός ατόμου. Σχηματίζεται με τη λατινική λέξη motivus («κίνηση») και το επίθημα -tion («δράση»).

Ποια είναι τα είδη κινήτρων;

Εξωτερικά Κίνητρα: Υλικές Ανταμοιβές: Χρηματικά ή φυσικά ανταμοιβές όπως χρήματα, δώρα, ή προνόμια.

Εσωτερικά Κίνητρα: Ενδιαφέρον και Ευχαρίστηση: Η ικανοποίηση που προκύπτει από την ίδια την δραστηριότητα, λόγω ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης.


Καταλαβαίνουμε ότι τα πιο σημαντικά κίνητρα είναι τα εσωτερικά καθώς είναι πιο ουσιώδη και σταθερά. Ωστόσο στα παιδιά χρειάζονται και τα εξωτερικά με μέτρο για να βρίσκουν ένα νόημα.

Γιατί είναι σημαντικά τα κίνητρα για τα παιδιά;

Η δημιουργία κινήτρων για τα παιδιά είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη μάθηση και τη συμπεριφορά τους.

Πως μπορούμε να δημιουργήσουμε κίνητρα στα παιδιά μας;

  1. Θέστε Συγκεκριμένους Στόχους: Βοηθήστε τα παιδιά να θέσουν συγκεκριμένους και προσιτούς στόχους. Οι στόχοι πρέπει να είναι μετρήσιμοι και εφικτοί, προσφέροντας έναν τρόπο για την ανταμοιβή κατά την επίτευξή τους.

  2. Παρέχετε Ανατροφοδότηση: Παρέχετε συχνή και θετική ανατροφοδότηση όταν τα παιδιά επιτυγχάνουν κάτι ή προσπαθούν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους. Η επικρότηση ενισχύει την θετική συμπεριφορά.

  3. Κατανόηση των Ενδιαφερόντων: Ανακαλύψτε τα ενδιαφέροντα των παιδιών και προσπαθήστε να συνδέσετε τις δραστηριότητες με αυτά. Όταν ένα παιδί ενδιαφέρεται για κάτι, είναι πιο πιθανό να επενδύσει ενέργεια και χρόνο σε αυτό.

  4. Χρησιμοποιήστε Ανταμοιβές: Καθορίστε μικρές ανταμοιβές για τα επιτεύγματα των παιδιών, χωρίς ωστόσο αυτές να είναι πάντα υλικές.

  5. Δημιουργία Διασκεδαστικών Δραστηριοτήτων: Κατασκευάστε δραστηριότητες που να είναι ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές. Όταν οι παιδικές δραστηριότητες είναι διασκεδαστικές, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να τις βιώσουν ως ευχάριστες και να είναι πιο διατεθειμένα να συμμετέχουν.

Το πιο σημαντικό όμως είναι η διαμόρφωση ενός σωστού πρότυπου από εμάς τους ενήλικες ώστε το παιδί να έχει ένα θετικό παράδειγμα προς μίμηση.

Ο καθορισμός των κινήτρων είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή, προσαρμογή στις ατομικές ανάγκες και το πιο σημαντικό σωστή καθοδήγηση.


Οπτική διάκριση: Μια σημαντική δεξιότητα για την ανάγνωση

 Η οπτική διάκριση είναι η ικανότητα του ανθρώπου να διακρίνει διαφορές μεταξύ αντικειμένων, σχημάτων, χρωμάτων, μεγεθών ή αποστάσεων. Είνα...