Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;

 Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο, ελπίζω να είστε καλά με υγεία!

Πολλές φορές μέσα από αυτό το blog έχουμε μιλήσει για τη σχολική ετοιμότητα και για τους λόγους που χρειάζεται ένα παιδί επαναφοίτηση.

Αν θέλετε να κάνετε μια ανασκόπηση μπορείτε εδώ: https://eidikiagogi-symvoulesgiagoneis.blogspot.com/2017/12/blog-post.html

Σκέφτηκα να μιλήσουμε σήμερα για την επαναφοίτηση καθώς αρχές Μαρτίου ξεκινάνε οι εγγραφές για την πρώτη δημοτικού και οι γονείς έχουν απορίες.

Η επαναφοίτηση στο νηπιαγωγείο είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας ένα παιδί που έχει ήδη παρακολουθήσει ένα έτος νηπιαγωγείου επιστρέφει και παρακολουθεί ξανά το νηπιαγωγείο. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, όπως η επανάληψη και η ενίσχυση των βασικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για την επιτυχή πρόοδο στη σχολική πορεία, η ανάγκη για περαιτέρω κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη ή η ανάγκη για επιπλέον χρόνο προετοιμασίας πριν μεταβεί στην επόμενη βαθμίδα της εκπαίδευσης. Η απόφαση για επαναφοίτηση νηπιαγωγείου συνήθως λαμβάνεται από τους γονείς σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, δημόσιους φορείς και πιθανά ειδικούς που παρακολουθούν ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού.

Το πιο σημαντικό για την προετοιμασία της επαναφοίτησης είναι να έχετε έρθει εσείς σαν γονείς προσωπικά με επαφή με τα συναισθηματά σας πριν προετοιμάσετε το παιδί σας για την επαναφοίτηση, γιατί η θετική στάση η δική σας είναι αλληλένδετη με την θετική στάση του παιδιού σας.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για την προετοιμασία του παιδιού:

Συζητήστε την επαναφοίτηση: Μιλήστε με το παιδί σας για την επαναφοίτηση και εξηγήστε του τι ακριβώς θα συμβεί. Μπορείτε να του εξηγήσετε ότι θα επιστρέψει για να μάθει περισσότερα και να περάσει καλά με τους φίλους του.

Δημιουργήστε μια ρουτίνα: Προσαρμόστε τη ρουτίνα του παιδιού σας ώστε να αντικατοπτρίζει το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, όπως την ώρα του ύπνου, των γευμάτων και των δραστηριοτήτων.

Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία: Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να ασκήσει την ανεξαρτησία του σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως να φορέσει τα ρούχα του, να πάρει τα προσωπικά του αντικείμενα και να βοηθήσει στην προετοιμασία των γευμάτων.

Απαντήστε στις ανησυχίες του: Αν το παιδί σας έχει ανησυχίες ή ερωτήσεις σχετικά με την επαναφοίτηση, ακούστε το και προσπαθήστε να τις απαντήσετε με ειλικρίνεια και κατανόηση.

Διατηρήστε θετική στάση: Ενθαρρύνετε το παιδί σας και εκφράστε την πίστη σας στις δυνατότητές του να αντιμετωπίσει αυτήν την αλλαγή με επιτυχία.

Τι μπορώ να πω στα παιδιά με απλά λόγια;

Όταν μιλάς με το νήπιο για την επαναφοίτησή του στο νηπιαγωγείο, μπορείς να του πεις κάτι σαν τα παρακάτω:

"Ξέρεις, αγάπη μου, σύντομα θα πηγαίνεις ξανά στο νηπιαγωγείο! Εκεί θα μαθαίνεις πολλά και θα παίζεις με τους φίλους σου."

"Το νηπιαγωγείο είναι ένας χώρος πολύ διασκεδαστικός και εκεί μπορείς να κάνεις πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Σου αρέσει να ζωγραφίζεις και να παίζεις στην αυλή, έτσι δεν είναι;"

"Θα συναντήσεις καινούριους φίλους και μαζί θα παίξετε και θα μάθετε πολλά νέα πράγματα! Σίγουρα θα το απολαύσεις!"

"Είμαι εδώ για σένα και θα σε στηρίξω σε ό,τι χρειαστείς. Αν έχεις κάποια ερώτηση ή αν θέλεις να μου μιλήσεις για οτιδήποτε, είμαι εδώ για να σε ακούσω."

Το κύριο είναι να προσφέρεις στο παιδί σου ένα αίσθημα ασφάλειας και υποστήριξης καθώς προετοιμάζεται να επιστρέψει στο νηπιαγωγείο. Η προετοιμασία του παιδιού για την επαναφοίτηση είναι μια σημαντική διαδικασία που μπορεί να του βοηθήσει να αισθανθεί άνετα και ασφαλές καθώς επιστρέφει στο περιβάλλον του νηπιαγωγείου.

Θυμηθείτε πως είναι καλύτερο μια επαναφοίτηση νηπιαγωγείου, από το να μεταβεί το παιδί βαθμίδα όταν δεν είναι έτοιμο και να ματαιωθεί νιώθοντας πως δεν τα καταφέρνει στις απαιτήσεις του δημοτικού.

Μην απορρίπτετε αμέσως πράγματα!! Επεξεργαστείτε τα!


Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Δεξιότητες ζωής για τα παιδιά: Είναι σημαντικές;

 Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Καλησπέρα, καλησπέρα ελπίζω να είστε όλοι καλά!!

Σήμερα σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο για τις δεξιότητες ζωής, όπου είναι απαραίτητες για όλα τα παιδιά. Πολλές φορές στεκόμαστε στις μαθησιακές και γνωστικές δεξιότητες ωστόσο ένα παιδί είναι σημαντικό να κατέχει και δεξιότητες ζωής καθώς μόνο έτσι θα μπορεί να γνωρίσει τον εαυτό του, να βάλει στόχους και να πετύχει τόσο στην προσωπική του όσο και στην επαγγελματική του ζωή. Ουσιαστικά αυτές οι δεξιότητες προετοιμάζουν το παιδί για την ενήλικη ζωή με σκοπό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής με επιτυχία.

Ποιες είναι όμως αυτές οι δεξιότητες;

Μερικές από αυτές τις δεξιότητες περιλαμβάνουν:

  1. Επικοινωνία: Το να μπορεί ένα παιδί να επικοινωνεί αποτελεσματικά με άλλα παιδιά και ενήλικες είναι ουσιώδες για τις διαπροσωπικές του σχέσεις και την κοινωνική του επιτυχία.


  2. Αυτογνωσία: Η ικανότητα να αναγνωρίζει ένα παιδί τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ανάγκες του είναι σημαντική για την προσωπική του ανάπτυξη και την αυτοπεποίθησή του.


  3. Διαχείριση συναισθημάτων: Το να μάθει ένα παιδί πώς να αναγνωρίζει, να εκφράζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του είναι βασικό για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής.


  4. Κοινωνικές δεξιότητες: Η εκμάθηση πώς να συνεργάζεται, να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των άλλων είναι σημαντικά για την επιτυχή κοινωνική του προσαρμογή.


  5. Ανεξαρτησία και αυτονομία: Η διαχείριση των καθημερινών καθηκόντων, όπως η προσωπική φροντίδα και η οργάνωση του χρόνου, βοηθά ένα παιδί να αποκτήσει ανεξαρτησία και αυτονομία.


  6. Επίλυση προβλημάτων: Η ικανότητα να αναγνωρίζει προβλήματα και να επιδιώκει λύσεις με δημιουργικό τρόπο είναι ουσιώδης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής.


  7. Κριτική σκέψη: Η ικανότητα να αξιολογεί και να αναλύει πληροφορίες και να καταλήγει σε συμπεράσματα βασιζόμενο στη λογική και την ανάλυση είναι σημαντική για τη λήψη σωστών αποφάσεων.

Πως μπορούν να αναπτυχθούν αυτές οι δεξιότητες όμως;

Αυτές οι δεξιότητες μπορούν να διδαχθούν και να αναπτυχθούν

  • Μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες
  • Καθοδήγηση από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Ποια όμως παιχνίδια προωθούν αυτές τις δεξιότητες;
  • Παιχνίδια ρόλων: Τα παιχνίδια ρόλων περιλαμβάνουν συμβολικό παιχνίδι. Αυτά τα παιχνίδια ενθαρρύνουν την αυτονομία, την κριτική σκέψη και την κοινωνική αλληλεπίδραση.
  • Παιχνίδια με παζλ: Τα παζλ βοηθούν στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αντοχής, καθώς τα παιδιά πρέπει να επιλύουν προβλήματα και να επιτυγχάνουν στόχους.
  • Επιτραπέζια παιχνίδια: Πολλά επιτραπέζια παιχνίδια απαιτούν στρατηγική σκέψη, συνεργασία και διαχείριση του χρόνου, όπως το Μονόπολι, Σκάκι, αγορές κα
  • Κατασκευαστικά παιχνίδια: Τα παιχνίδια κατασκευών, όπως τα Lego  βοηθούν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της αυτονομίας και της επίλυσης προβλημάτων.

Αυτά τα παιχνίδια δεν μόνο παρέχουν διασκέδαση, αλλά και ενισχύουν διάφορες δεξιότητες ζωής που είναι σημαντικές για την επιτυχή ανάπτυξη του παιδιού.

Άρα από τα παραπάνω καταλήγουμε πως οι δεξιότητες ζωής είναι το ίδιο σημαντικές με τις μαθησιακές δεξιότητες και βοηθάνε τα παιδιά να μάθουν τον πραγματικό κόσμο στον οποίο ζούνε με υπευθυνότητα και ευημερία.

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Ταμπέλες: Τις χρειαζόμαστε;


 Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Γεια σας!!! ξανά-επιστρέφω σήμερα στο σπιτάκι μου με πολύ κέφι για να αναλύσουμε ένα θέμα που με απασχολεί τελευταία και το συναντώ συνέχεια και έχει να κάνει με τις ταμπέλες όπου θέτουμε στους εαυτούς μας αλλά και στους γύρω μας. Εδώ θέλω να σημειώσω, πως εάν είμαστε αυστηροί με εμάς σίγουρα θα είμαστε και με τους άλλους ανθρώπους.

Όμως αλήθεια τι είναι οι ταμπέλες;

Ένας χαρακτηριστικός ορισμός, είναι ότι ο όρος "ταμπέλα" αναφέρεται στην πρακτική να τοποθετούμε ετικέτες σε ανθρώπους ή ομάδες ανθρώπων, χαρακτηρίζοντάς τους με βάση κάποια γενικευμένα χαρακτηριστικά, στερεότυπα ή προκαταλήψεις. Αυτές οι ετικέτες μπορεί να είναι βασισμένες σε φυλετική καταγωγή, φύλο, ηλικία, θρησκεία, οικονομική κατάσταση, κοινωνική τάξη, εθνικότητα, ικανότητες ή άλλα χαρακτηριστικά.

Ποια όμως είναι παραδείγματα ταμπελών;

Κάποια χαρακτηριστικά ταμπελών που συναντώ συνέχεια μέσα από τη δουλεία μου είναι:

  • ικανός-ανίκανος γονέας
  • καλός- κακός γονέας
  • ζωηρό-ήσυχο παιδί
  • καλό- κακό παιδί
  • καλός-κακός μαθητής
  • έξυπνο-χαζό παιδί
  • δύσκολο-εύκολο παιδί
Και σίγουρα μπορεί να γράφω  ώρες για  ταμπέλες που ακούω, καθημερινά φαντάζομαι το ίδιο και εσείς. 

αυτοεκπληρούμενη προφητεία τι είναι;

Έχετε όμως ακούσει για την αυτοεκπληρούμενη προφητεία, είναι ένας ορισμός που μου αρέσει πολύ και μέσα από προσωπική θεραπεία κατάλαβα πόσο πολύ μπορεί να επηρεάσει ένα άτομο.

Ο όρος "αυτοεκπληρούμενη προφητεία" ή "αυτοπροφητεία" πρωτοεμφανίστηκε στην επιστημονική βιβλιογραφία από τον ερευνητή Robert K. Merton, έναν Αμερικανό κοινωνιολόγο, στη δεκαετία του 1940. Ο Merton περιέγραψε αυτό το φαινόμενο στο άρθρο του το 1948, με τον τίτλο "The Self-Fulfilling Prophecy". Στο άρθρο του, αναλύει πώς οι προσδοκίες που διατυπώνουμε για κάτι μπορούν να οδηγήσουν στην επίτευξη αυτής της πρόβλεψης από τη συμπεριφορά μας, ανεξάρτητα από το αν η πρόβλεψη είναι αληθής ή όχι.

Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία λοιπόν αναφέρεται με απλά λόγια σε μια πρόβλεψη που γίνεται πραγματικότητα επειδή οι άνθρωποι πιστεύουν σε αυτήν και συμπεριφέρονται κατά τρόπο που την καθιστά πραγματική. Συνήθως συμβαίνει όταν κάποιος λαμβάνει μια πρόβλεψη ή μια πεποίθηση για κάτι που θα συμβεί στο μέλλον και στη συνέχεια η συμπεριφορά του οδηγεί στην εκπλήρωση αυτής της προβλεπόμενης κατάστασης. Ένα απλό παράδειγμα είναι όταν οι γονείς λένε συνέχεια στο παιδί πως είναι ζωηρό, άρα το παιδί θα χειροτερέψει τη συμπεριφορά του ώστε να αναλάβει το ρόλο που του έχουν προσάψει. Άλλο ένα παράδειγμα είναι όταν ένα παιδί ακούει συνέχεια πως είναι δύσκολο παιδί, άρα θα υιοθετήσει το ρόλο και θα κάνει ότι μπορεί για να εκπληρώσει την πρόβλεψη των σημαντικών άλλων.
Με λίγα λόγια πρέπει να προσέχουμε τι λέμε σε παιδιά αλλά και σε ενήλικους. Χαρακτηρίζουμε πράξεις, όχι ανθρώπους!!!

Γιατί όχι ταμπέλες λοιπόν εκτός από την αυτοεκπληρούμενη προφητεία;
  1. Περιορισμός της Ανάπτυξης και των ταλέντων των ανθρώπων: Η ετικέτα μπορεί να δημιουργήσει περιοριστικές προσδοκίες ενθαρρύνοντάς τους ανθρώπους να περιορίζουν τον εαυτό τους σε συγκεκριμένους ρόλους ή χαρακτηριστικά.

  2. Αυτοεκτίμηση και Στίγμα: Η επιβολή ετικετών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμηση των ανθρώπων δημιουργώντας αίσθημα στίγματος εάν δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της ετικέτας.

  3. Περιορισμός της Διαφορετικότητας: Η τάση να τοποθετούμε ετικέτες μπορεί να αγνοεί την ατομική διαφορετικότητα όλων μας, περιορίζοντας έτσι την κατανόηση των μοναδικών τους αναγκών και ικανοτήτων μας

  4. Προκαταλήψεις και Διακρίσεις: Οι ταμπέλες μπορεί να οδηγήσουν σε προκαταλήψεις και διακρίσεις, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να κρίνονται με βάση την ομάδα ή την ετικέτα στην οποία ανήκουν.

  5. Λανθασμένες Υποθέσεις: Οι ταμπέλες μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένες υποθέσεις για τα άτομα, καθώς δεν γνωρίζουμε όλο το εύρος της προσωπικότητας του.

  6. Υπεραπλούστευση: Οι ταμπέλες συχνά απλουστεύουν την πραγματικότητα, αγνοώντας τις εξαιρέσεις που υπάρχουν σε κάθε ατομική περίπτωση.

Υπάρχουν θετικά στις ταμπέλες;

Για  εμένα οι ταμπέλες είναι θετικές μόνο στα ρούχα που μπορούμε να κατηγοριοποιούμε εύκολα τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά. Α και στα αρχεία του υπολογιστή, α και στο σούπερ μάρκετ.
Γενικά οι ταμπέλες για εμένα είναι χρήσιμες αλλά όχι στους ανθρώπους!!!


Ας θυμόμαστε πως η αποφυγή των ταμπελών ίσως να συμβάλλει στη δημιουργία πιο δίκαιης, σεβαστικής και κατανοητικής κοινωνίας.






Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Συνεργασία Σχολείου-Οικογένειας: Ποια είναι η αξία της και πως καλλιεργείται;

 Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Καλησπέρα, ελπίζω να είστε καλά, μετά από μια ομιλία που είχα για τα οφέλη της συνεργασίας σχολείου-οικογένειας σκέφτηκα πως είναι αναγκαίο να δημιουργήσω ένα άρθρο για όλα αυτά που είπα.

Πριν ξεκινήσω, θέλω να πω πως για να υπάρχει αξία στη συνεργασία σχολείου-οικογένειας θα πρέπει και τα 2 μέρη της γονείς και εκπαιδευτικοί δηλαδή να καταλάβουν την χρησιμότητα της

Τι σημαίνει όμως συνεργασία;

Σύμφωνα με έναν αντιπροσωπευτικό ορισμό, συνεργασία σημαίνει όταν  δέχομαι και δίνω βοήθεια ή υποστήριξη σε άτομο ή σε οργανωμένο σύνολο, που επιδιώκει τους ίδιους ή συναφείς σκοπούς με τους δικούς μου.

Ποια είναι τα οφέλη συνεργασίας ως προς τον μαθητή;

Αυξάνονται τα εσωτερικά και τα εξωτερικά κίνητρα του:  Η ενεργή συμμετοχή των γονέων στην εκπαιδευτική πορεία των παιδιών τους σχετίζεται συχνά με υψηλότερες επιδόσεις. Η συνεργασία αυξάνει την υποστήριξη και την ευαισθητοποίηση των γονέων σχετικά με τις ακαδημαϊκές ανάγκες των παιδιών.

Επιτυγχάνονται οι στόχοι όλων με μεγαλύτερη ασφάλεια:  Εδώ να σημειώσουμε πως οι στόχοι δεν είναι μόνο γνωστικοί αλλά και κοινωνικοί όπως και συναισθηματικοί. Επίσης θα πρέπει να θέτουμε και στόχους για πιθανά ταλέντα που έχει ένα παιδί. (Γονείς-εκπαιδευτικοί).

Καλλιεργούνται υγιής διαπροσωπικές σχέσεις: Η συνεργασία μεταξύ σχολείου και οικογένειας συχνά συνεπάγεται την ανάπτυξη θετικών συμπεριφορών και τη δημιουργία υγειών και σταθερών προτύπων. Θυμηθείτε πως τα παιδιά ακολουθούν το παράδειγμά μας και όχι τα λόγια μας!

Κατάλληλη πλαισίωση του μαθητή: Η ανταλλαγή πληροφοριών από γονείς προς εκπαιδευτικούς και από εκπαιδευτικούς προς γονείς βοηθάει στο ο μαθητής να υποστηριχτεί κατάλληλα.

Ποια είναι τα οφέλη συνεργασίας ως προς τους γονείς;

Οι γονείς βελτιώνουν την αλληλεπίδραση με τα παιδιά τους: Όταν οι γονείς έχουν θετική στάση προς το σχολείο και πραγματοποιούν τις κατάλληλες ερωτήσεις στα παιδιά τους βελτιώνεται η επικοινωνία και το μοίρασμα εμπειριών και συναισθημάτων γονέων-παιδιών.

Βελτίωση της αυτοεκτίμησης του γονέα: Ο γονέας όταν συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς αυξάνεται η αυτοεκτίμηση του καθώς ο ίδιος έχει την ευκαιρία να αναλάβει τον γονικό ρόλο του ολόπλευρα και να μάθει κάποιες σημαντικές τεχνικές για την καλύτερη πλαισίωση του παιδιού του.

Ο γονέας αποφορτίζεται: Ο γονέας με μια καλή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς μοιράζεται τις ανησυχίες του, αποφορτίζεται, σκέφτεται δημιουργικά και εξελίσσεται μέσα από αυτή τη συνεργασία.

Ποια είναι τα οφέλη συνεργασία ως προς τους εκπαιδευτικούς;

Καλύτερη Κατανόηση των Μαθητών: Η συνεργασία με τους γονείς παρέχει πολύτιμη πληροφορία σχετικά με το περιβάλλον, τις αξίες και τις ανάγκες των μαθητών εκτός σχολείου, βοηθώντας τους εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν καλύτερα τους μαθητές τους.
Ενίσχυση της Ακαδημαϊκής Απόδοσης: Η συνεργασία με τους γονείς μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ακαδημαϊκής απόδοσης των μαθητών, καθώς οι γονείς μπορούν να παρέχουν επιπρόσθετη υποστήριξη στο σπίτι. Ανάπτυξη Στρατηγικών Διδασκαλίας: Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιήσουν τη συνεργασία με τους γονείς για την ανάπτυξη και εφαρμογή πιο αποτελεσματικών στρατηγικών διδασκαλίας που ταιριάζουν στις ανάγκες των μαθητών. Ανάπτυξη Καλύτερων Σχέσεων με τους Μαθητές: Η γνώση του περιβάλλοντος των μαθητών έξω από το σχολείο βοηθά τους εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν θετικές και ενδιαφέρουσες σχέσεις με τους μαθητές. Υποστήριξη στη Διαχείριση Συμπεριφορικών δυσκολιών: Η συνεργασία με τους γονείς μπορεί να είναι κρίσιμη στη διαχείριση προβληματικής συμπεριφοράς, καθώς οι γονείς μπορούν να παρέχουν στήριξη και συμβουλές. Γενικά πρέπει να θυμόμαστε πως η συνεργασία μεταξύ του σχολείου και της οικογένειας βοηθάει να νιώθουν όλα τα μέρη (γονείς-μαθητές-εκπαιδευτικοί) αποτελεσματικοί και να παίρνουν ευχαρίστηση από το ρόλο τους.

Πως μπορεί να καλλιεργηθεί η επικοινωνία;
  1. Παρακολούθηση Συνεδριάσεων Γονέων-Εκπαιδευτικών: Συμμετέχετε σε συνεδριάσεις γονέων-εκπαιδευτικών για να μάθετε για τα προγράμματα και τις εκπαιδευτικές στρατηγικές που χρησιμοποιούνται στο σχολείο.

  2. Επισκέψεις στο Σχολείο: Επισκεφθείτε το σχολείο και γνωρίστε τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό. Οι απλές επισκέψεις μπορούν να δημιουργήσουν θετική σχέση με το περιβάλλον του σχολείου.

  3. Συμμετοχή σε Εκδηλώσεις και Δραστηριότητες: Συμμετέχετε σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες που οργανώνει το σχολείο, όπως γονικές συναντήσεις, αθλητικά γεγονότα ή παραστάσεις.

  4. Διατήρηση Ανοιχτής Επικοινωνίας: Κατανοήστε τη σημασία της ανοιχτής επικοινωνίας με τους εκπαιδευτικούς. Αν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες, μη διστάζετε να επικοινωνήσετε με το σχολείο.

  5. Συμμετοχή σε Επιτροπές Γονέων: Πολλά σχολεία έχουν επιτροπές γονέων που συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων για θέματα που αφορούν το σχολείο. Συμμετέχοντας, έχετε την ευκαιρία να επηρεάσετε τις αποφάσεις του σχολείου.

  6. Χρήση Ηλεκτρονικών Μέσων: Χρησιμοποιήστε τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας που παρέχει το σχολείο, όπως email ή πλατφόρμες διαδικτυακής επικοινωνίας, για να είστε συνδεδεμένοι με τις εκπαιδευτικές εξελίξεις.

Τέλος, θα ήθελα να πω πως δεν είμαστε υπεράνθρωποι ούτε οι γονείς, ούτε οι εκπαιδευτικοί.... Όταν δεν είμαστε καλά είναι σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να μιλήσουμε μεταξύ μας όταν νιώσουμε καλύτερα για ένα θέμα που μας απασχολεί χωρίς νεύρα και ένταση!!

Να σας αγαπάτε και να σας φροντίζετε!!











Οπτική διάκριση: Μια σημαντική δεξιότητα για την ανάγνωση

 Η οπτική διάκριση είναι η ικανότητα του ανθρώπου να διακρίνει διαφορές μεταξύ αντικειμένων, σχημάτων, χρωμάτων, μεγεθών ή αποστάσεων. Είνα...