Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την πρώτη δημοτικού;

 Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Καλησπέρα και ελπίζω να είστε όλοι καλά....

Σήμερα σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο για το πως μπορούμε να προετοιμάσουμε κατάλληλα ένα παιδί για την πρώτη δημοτικού, τώρα που σιγά-σιγά έρχεται Σεπτέμβρης....

Σημαντική υπενθύμιση για εμένα είναι πως πρώτα οι γονείς θα πρέπει να διαχειριστούνε το άγχος , τη συγκίνηση , τις σκέψεις και μετά να μιλήσουνε στο παιδί. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα λόγια που χρησιμοποιούμε χωρίς να δημιουργούμε άγχος στα παιδιά. Πχ: "Θα έχεις πολύ διάβασμα", "Μεγάλωσες τώρα, δεν θα παίζεις τόσο", "πρέπει να είσαι καλός μαθητής" και άλλες πολλές τέτοιες εκφράσεις οδηγούν σε άγχος και μια αρνητική στάση του παιδιού ως προς το σχολείο.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να προετοιμαστεί:

1. Καλλιέργεια αυτονομίας

  • Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει απλά πράγματα μόνο του, όπως να ντύνεται, να δένει τα κορδόνια του και να χρησιμοποιεί την τουαλέτα χωρίς βοήθεια. Αυτές οι δεξιότητες θα του δώσουν αυτοπεποίθηση.

2. Καθημερινή ρουτίνα

  • Δημιουργήστε μια ρουτίνα που να μοιάζει με το πρόγραμμα του σχολείου. Περιλαμβάνει ώρες φαγητού, παιχνιδιού και διαβάσματος. Αυτή η σταθερότητα βοηθά το παιδί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της πρώτης δημοτικού.

3. Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων

  • Βοηθήστε το παιδί να μάθει να συνεργάζεται, να μοιράζεται και να περιμένει τη σειρά του. Αυτές οι δεξιότητες είναι απαραίτητες για την καλή του αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές του και τους εκπαιδευτικούς.

4. Εξοικείωση με το σχολικό περιβάλλον

  • Επισκεφτείτε το σχολείο μαζί πριν ξεκινήσει η χρονιά. Περιηγηθείτε στην αυλή, δείξτε του την αίθουσα και εξηγήστε τι θα κάνει καθημερινά. Αυτό θα μειώσει το άγχος και θα του δώσει μια εικόνα για το τι να περιμένει.

5. Ανάγνωση και αφήγηση

  • Διαβάστε μαζί του βιβλία και ενθαρρύνετέ το να σας διηγηθεί ιστορίες. Η ανάγνωση βοηθά στην ανάπτυξη του λεξιλογίου και ενισχύει την κατανόηση και την αγάπη για τα βιβλία.

 6.Συζήτηση για τα συναισθήματα

  • Μιλήστε για τα συναισθήματα που μπορεί να νιώθει το παιδί σας για την αλλαγή, όπως χαρά, άγχος ή περιέργεια. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει έτσι.

7. Προετοιμασία του σχολικού εξοπλισμού

  • Επιτρέψτε στο παιδί να συμμετάσχει στην επιλογή της τσάντας, των σχολικών ειδών και των ρούχων του. Αυτό το βοηθά να αισθανθεί ότι έχει έναν έλεγχο και ενθουσιασμό για το νέο ξεκίνημα.

8. Ενθάρρυνση της θετικής στάσης

  • Μιλήστε με ενθουσιασμό για το σχολείο και τις νέες εμπειρίες που θα ζήσει. Εξηγήστε ότι το σχολείο είναι ένα μέρος όπου θα μάθει νέα πράγματα και θα κάνει φίλους.
Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε το παιδί να αντιμετωπίσει με θάρρος τις νέες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά του!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;