Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οριοθετηση

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Τι είναι οριοθέτηση;
Γιατί τα όρια είναι απαραίτητο στα παιδιά;
Σε ποια ηλικία τα βάζουμε;

Η οριοθέτηση ουσιαστικά είναι κανόνες που βάζουμε στο παιδί για την σωματική του και τη ψυχική του υγεία.΄

Οι κανόνες αφορούν σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής του παιδιού όπως:Ύπνος, παιχνίδι, διατροφή, έξοδος, ντύσιμο, μελέτη, ηλεκτρονικά παιχνίδια, τηλεόραση.

Τα όρια είναι απαραίτητα αφενός για τη σωματική ακεραιότητα του παιδιού  και αφετέρου για να ξέρει το παιδί σε τι πλαίσια μπορεί να κινηθεί.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το παιδί χωρίς όρια νιώθει ανυπεράσπιστο,ανασφαλές και δυστυχισμένο.

Τα όρια μπορούν να θεσπιστούν από τη νηπιακή ηλικία. Όσο νωρίτερα το παιδί μάθει να λειτουργεί σε όρια, τόσο πιο ευτυχισμένο θα είναι στη μετέπειτα ζωή του.

Σε καμία περίπτωση τα όρια δεν ταυτίζονται με τη σωματική τιμωρία αλλά με τη βελτίωση επικοινωνίας μεταξύ γονιού-παιδιού.

Οι κανόνες πρέπει να μπαίνουν:

  1. Ξεκάθαρα, προσπαθούμε να κάνουμε μια συμφωνία με το παιδί και να είμαστε σταθεροί.
  2. Με θετικό τρόπο διατύπωσης, χωρίς να αναφερόμαστε στο παρελθόν.
  3. Με διάλογο με το παιδί, Συζητάμε μαζί του και προσπαθούμε να εξηγούμε όταν το παιδί έχει αντίθετη άποψη για τον κανόνα που θέτουμε.
  4. Με ανοιχτές ερωτήσεις,ρωτάμε το παιδί πως νιώθει, τι θα ήθελε να αλλάξει στον κανόνα.
  5. Δίνουμε στο παιδί λογικές συνέπειες και δεν βάζουμε τιμωρία. Ουσιαστικά στις λογικές συνέπειες επιλέγει το παιδί τη συνέπεια όταν παραβεί τον κανόνα. Ένα παράδειγμα λογικής συνέπειας είναι το κάτωθι: «Μπορείς να έρθεις μέχρι τις 6.00 στο σπίτι. Αν έρθεις στην ώρα σου, θα μπορείς και αύριο να βγεις .Αν αργήσεις, σημαίνει ότι διαλέγεις να μην βγεις αύριο με τους φίλους σου…»
  6. Συνέπεια και σταθερότητα. Είμαστε συνεπής και σταθεροί σε αυτό που αποφασίζουμε!Δεν αλλάζουμε γνώμη!
Να θυμάστε τέλειοι γονείς δεν υπάρχουν όπως και τέλεια παιδιά!












Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου. Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του. Από την δική μου εμπειρία θα σας πω: Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του. Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα ελπίζω να είστε καλά! Σήμερα σκέφτηκα να μιλήσουμε για ένα μείζον θέμα για τη σύνδεση της αυτοεκτίμησης με τις μαθησιακές δυσκολίες. Κάθε μέρα συναντάω γονείς να με ρωτάνε γιατί τα παιδιά τους που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες νιώθουν ματαιωμένα, γιατί τα παρατάνε και γιατί έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η απάντηση μου είναι γιατί αυτά τα παιδιά καταλαβαίνουν πως δεν τα καταφέρνουν νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους και αποσύρονται από τη μάθηση. Συχνά χρησιμοποιώ ένα δικό μου παράδειγμα με τη μαγειρική, ξέρω πως δεν είμαι καλή, άρα αποσύρομαι από το μαγείρεμα και βρίσκω ένα κάρο δικαιολογίες για να μην το κάνω και στη συνέχεια νιώθω ταυτόχρονα ανακούφιση και ανεπάρκεια. Τι είναι όμως αυτοεκτίμηση; Σύμφωνα με ορισμούς η αυτοεκτίμηση  είναι η αξιολόγηση και η αίσθηση της δικής μας αξίας, ικανοτήτων, επιδόσεων και γενικά της αντίληψής μας για τον εαυτό μας. Περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας σε σχέση με τους άλλου