Δραστηριότητες για αναγνώριση αριθμών 1-10

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Υπάρχει η δυνατότητα τα παιδιά να  διασκεδάζουν και ταυτόχρονα να μαθαίνουν τους αριθμούς;
Ποιες είναι αυτές οι δραστηριότητες;

Τα παιδιά στη φοίτηση του νηπιαγωγείου μαθαίνουν τους αριθμούς, καθώς στην πρώτη δημοτικού πρέπει να είναι σε θέση να τους αναγνωρίζουν και να κάνουν διάφορους προσθετικούς και αφαιρετικούς συλλογισμούς με αυτούς.

Κάποιες δραστηριότητες που μπορούν οι γονείς επικουρικά να υλοποιήσουν είναι οι παρακάτω:


  1. Αυτοσχέδια επιτραπέζια αναγνώρισης αριθμών: Τα αυτοσχέδια επιτραπέζια αφενός βοηθάνε στην εκμάθηση των αριθμών και  αφετέρου φέρνουν σε επαφή  το παιδί με έννοιες όπως: μπροστά-πίσω. Επιπλέον τα παιδιά παίζουν ομαδικά και με κανόνες! Ένα παράδειγμα επισυνάπτεται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε παραλλαγές.
Υλικά που χρειάζονται: Ζάρι και πιόνια
Ηλικίες: 5-100!
Άτομα: Από 2 και πάνω
Οδηγίες: Ρίχνετε το ζάρι και αναγνωρίζετε τους αριθμούς και ακολουθείτε τις οδηγίες. Είναι σημαντικό επειδή το παιδί δεν ξέρει να διαβάζει σε αυτές τις ηλικίες  να μεταφέρετε στο παιδί τις οδηγίες με κέφι και ενθουσιασμό, ώστε να νιώθει ότι τα καταφέρνει!Καλή αρχή!
            8
Κέρδισες  Αυτοκόλλητο
         3
        1
             5
Προχώρα ένα βήμα μπροστά
         2
         4
Τα πας πολύ καλά!
Κάνε ένα βήμα πίσω
         6
          7
          9
Είσαι πολύ κοντά!
          10
ΚΕΡΔΙΣΕΣ!!
 2. "Ρίξε το ζάρι". Τι πιο απλό! Παίρνουμε ένα ζάρι και παίζουμε μαζί με το παιδί. Το ρίχνουμε με εναλλαγές. Κερδίζει αυτός που φέρνει τον μεγαλύτερο αριθμό. Έτσι το παιδί εξασκείται τόσο στην αναγνώριση αριθμών, όσο και στην έννοια μεγαλύτερο-μικρότερο καθώς και στο να μάθει να διατηρεί τη σειρά του στο παιχνίδι.

3.Βάλτε στην τεχνολογία στην ζωή σας.  Συνήθως ο υπολογιστής στις εποχές μας είναι το αγαπημένο παιχνίδι του παιδιού. Προωθήστε το, για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Υπάρχουν πολλά λογισμικά. Κάποια από αυτά είναι: http://www.abc.net.au/countusin/games/game5.htm, http://www.abc.net.au/countusin/games/game5.htm, https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.vitamedia.arithmoi
Επιπρόσθετα, μπορούμε να κάνουμε αναγνώριση των αριθμών στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή.

4. Παίξτε κάρτες  με το παιδί.  Χρησιμοποιείστε παιχνίδια όπως uno και αγωνία για να μάθει το παιδί τους αριθμούς. Να σημειωθεί ότι σε αυτήν την δραστηριότητα δεν μας νοιάζουν οι κανόνες των συγκεκριμένων παιχνιδιών αλλά ο στόχος μας που είναι η εκμάθηση αριθμών.

5. Αριθμητικές πλάκες μεγάλου μεγέθους από αφρώδες υλικό.  Βάζουμε σε σειρά τις πλάκες από μικρότερο αριθμό στο μεγαλύτερο ή το αντίθετο αναγνωρίζοντας τους αριθμούς. 

6.Ξεφυλλίστε βιβλία ή ακούστε τραγουδάκια για τους αριθμούς. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν βάζουμε όλες τις αισθήσεις μας στη μάθηση τα αποτελέσματα είναι θεαματικά!

7. Παίξτε επιτραπέζια με τα παιδιά. Για αυτήν την ηλικία ιδανικά είναι το φιδάκι και ο γκρινιάρης.

Το παιχνίδι είναι ένας άμεσος τρόπος εμπέδωσης δεξιοτήτων που το παιδί κατακτά στο σχολείο!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;