Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αυτοσχέδια επιτραπέζια

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη


Όπως έχουμε πει η μάθηση θα έπρεπε να είναι παιχνίδι.

Το παιχνίδι κάνει ευχάριστες τις δραστηριότητες και το παιδί εμπεδώνει αφενός πιο εύκολα τις έννοιες που θέλουμε να μάθει και αφετέρου κινητοποιεί το ίδιο το παιδί να αναπτυχθεί γνωστικά, κοινωνικά και συναισθηματικά.

Παρακάτω παρουσιάζονται αυτοσχέδια επιτραπέζια για εκμάθηση προπαίδειας και εμπέδωση γραμματικών και ορθογραφικών κανόνων.

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι απλά όπως: Ζάρι και πιόνια. (Εάν δεν έχουμε πιόνια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξυλάκια, τουβλάκια ή οτιδήποτε άλλο έχουμε).

Ενθαρρύνουμε το παιδί ότι μπορεί να τα καταφέρει!!
Όσο πιο πολλές φορές παίζουμε τόσο το καλύτερο!Είναι σημαντικό τόσο ο γονιός όσο και το παιδί να έχει ήρεμη και θετική διάθεση!

Καλή διασκέδαση!


                ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ      ΥΛΙΚΑ:ΠΙΟΝΙΑ, ΖΑΡΙ
8*8
2*9
7*9
9*9
Προχώρα ένα  βήμα πίσω
6*6
4*9
6*7

5*8
Προχώρα
 2 βήματα μπροστά
3*9
7*8
6*9
4*4
5*5
ΚΕΡΔΙΣΕΣ!ΜΠΡΑΒΟ

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΓΙΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΟΥΣ  ΚΑΝΟΝΕΣ  (Η-ΟΙ-ΤΩΝ-ΤΟΝ-ΤΙΣ-ΤΗΣ)                  ΥΛΙΚΑ:ΠΙΟΝΙΑ, ΖΑΡΙ
------ Πηγή
-------μαθητών
---------άνθρωποι
--------γιορτής
Προχώρα ένα  βήμα πίσω
-------Ειρήνης
-----------πίνακα
--------γυναίκες

-------μητέρα
Προχώρα 2 βήματα μπροστά
-------ματιών
------λέξεις
-------ζωής
-----φούστας
------ζωγραφιών
ΚΕΡΔΙΣΕΣ!ΜΠΡΑΒΟ
                                 ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ  ΓΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ     ΥΛΙΚΑ:ΠΙΟΝΙΑ, ΖΑΡΙ
Παίζω
ψηλός
Ποτήρι
Προχώρα ένα βήμα πίσω
Κακός
Χάρτινος
Γυάλινος
Προχώρα δύο βήματα μπροστά
Ψάχνω
Αγελάδα
Μαλλί
Πλαστικός
Ζηλεύω
Κότα
ΚΕΡΔΙΣΕΣ!ΜΠΡΑΒΟ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου. Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του. Από την δική μου εμπειρία θα σας πω: Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του. Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Λεξιλογίο: Τι Είναι-Τρόποι Ενίσχυσης

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Τι είναι το λεξιλόγιο: Λεξιλόγιο είναι το σύνολο των λέξεων που χρησιμοποιεί κάποιος Το λεξιλόγιο χωρίζεται σε εκφραστικό λεξιλόγιο και σε αντιληπτικό λεξιλόγιο. Το εκφραστικό/ παραγωγικό λεξιλόγιο είναι: Το σύνολο των λέξεων που παράγουμε Το αντιληπτικό λεξιλόγιο είναι: Το σύνολο των λέξεων που μπορούμε να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε. Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το λεξιλόγιο του παιδιού: Κάποιοι ενδεικτικοί παράγοντες είναι: Το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον  Το σχολικό περιβάλλον Η ιδιοσυγκρασία  Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια έχουν πιο ανεπτυγμένο λεξιλόγιο από τα αγόρια. Πόσες λέξεις πρέπει να λέει το παιδί ανά ηλικία: 7-12 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 1-3 λέξεις 13-18 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 3-25 λέξεις 19-24 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 50-100                       Έχει ένα αντιληπτικό λεξιλόγιο πάνω από 300 λέξεις 2-3 ετών: Έχει ένα εκφραστι