Λεπτή Κινητικότητα στην Προσχολική ηλικία

Γράφει η Σγουρέλλη Αλίκη

Εργοθεραπεύτρια στο Κέντρο Θεραπευτικής Παρέμβασης "ΛΕΞΗΜΑ"


Η λεπτή κινητικότητα περιλαμβάνει τους μικρούς μύες του σώματος, που μας επιτρέπουν να χειριζόμαστε μικρά αντικείμενα, να γράφουμε, να τρώμε κλπ και απαιτεί τον κατάλληλο έλεγχο δύναμης και επιδεξιότητα.  Παιδιά που βρίσκονται στη προσχολική ηλικία αν και ασχολούνται με δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας στο νηπιαγωγείο μπορεί να εμφανίσουν δυσκολίες στο έλεγχο των μικρών μυών και της δύναμης τους.

Η εξάσκηση και η κατάκτηση αυτής της δεξιότητας θα βοηθήσει το παιδί όχι μόνο να είναι έτοιμο για γραφή με την σωστή σύλληψη του μολυβιού, αλλά και  να καλύψει μελλοντικές ανάγκες της καθημερινότητας του όπως είναι ο χειρισμός του κουταλιού, το φερμουάρ, το κούμπωμα, το δέσιμο κορδονιού και άλλα.


Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε μαζί με τα παιδιά στο σπίτι με εύκολα υλικά για την προαγωγή της λεπτής κινητικότητας. Κάποιες από αυτές είναι:
  • Χειρισμός ψαλιδιού. Μπορούμε να ξεκινήσουμε κόβοντας ακανόνιστα και στη συνέχεια ίσιες γραμμούλες μικρού μήκους τις οποίες σταδιακά θα επιμηκύνουμε. Έπειτα, ενθαρρύνουμε το παιδί να ζωγραφίζει σχήματα όπως τετράγωνο, τρίγωνο και κύκλο και να τα κόψει.


  • Πλαστελίνη. Την πλαστελίνη μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε με πολλούς τρόπους όπως είναι, το ρολλάρισμα κάνοντας μπαστουνάκια, να κρύψει το παιδί μέσα στη πλαστελίνη χάντρες, ώστε να τις βρει και να τις περάσει σε ένα σπάγκο ή να φτιάξει τρισδιάστατες κατασκευές με πλαστελίνη και οδοντογλυφίδες ή κομμένα καλαμάκια.


  • Σκίστε με τα χέρια κομμάτια χαρτιού και κάντε μικρά μπαλάκια. Με ένα τσιμπιδάκι ή μανταλάκι πιάστε τα μπαλάκια χαρτιού. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπαλάκια βαμβακιού, βόλους ή φασόλια.


      
  •    Απλώστε σε μία επιφάνεια αφρό ξυρίσματος και ζωγραφίστε, γράψτε γραμματάκια ή σχεδιάστε σχήματα. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε δαχτυλομπογιές.

  • Περάστε λαστιχάκια γύρω από ένα αντικείμενο ή γύρω από καρφάκια που είναι τοποθετημένα σε έναν πίνακα.


  •   Ανοίξτε και κλείστε κουμπώματα και καπάκια των τάπερ.
  •   Τοποθετήστε μανταλάκια κατά μήκος ενός κουτιού.
  •   Αεροπλάστ, τα οποία θα τσιμπάει με τον αντίχειρα και τον δείκτη ή θα τα σπρώχνει σε μια σκληρή επιφάνεια.
  • Τα Χριστούγεννα έφτασαν!! Φτιάξτε με τα παιδιά σας γλυκά χρησιμοποιώντας ζύμη και χριστουγεννιάτικες κατασκευές!
    

     

    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;