Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δραστηριότητα για Μαθηματικές Πράξεις

Γράφει η Δέσποινα Χατζησταυρίδου
Ειδική Παιδαγωγός


Πολλές φορές η εκμάθηση της πρόσθεσης δυσκολεύει αρκετά τα παιδιά. Τα μαθηματικά χρειάζονται εξάσκηση και συχνά ταλαιπωρούν γονείς και παιδιά. 
Υπάρχει όμως τρόπος να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα μέσω ενός διασκεδαστικού τρόπου. Παρακάτω θα σας προτείνουμε ένα παιχνίδι για την εξάσκηση της πρόσθεσης. Το επιτραπέζιο αυτό αφορά ηλικίες 6-8 ετών. Προσαρμόζεται αναλόγως τη δυσκολία που αντιμετωπίζει το παιδί αλλά και την ηλικία.

Υλικά που θα χρειαστούμε


1 χαρτόνι ή χαρτί Α4
μαρκαδόρους σε διάφορα χρώματα
χαρτονάκια σε σχήμα ορθογωνίου


                                                              Πώς παίζουμε

Χωρίζουμε το χαρτόνι σε 25 τετραγωνάκια (μπορείτε και περισσότερα ή λιγότερα). 
Έπειτα σε κάθε τετράγωνο γράφουμε τις προσθέσεις που επιθυμούμε( αναλόγως την δυσκολία του παιδιού). 
Στα μικρά ορθογώνια χαρτάκια έχουμε γράψει τα αποτελέσματα των προσθέσεων. Τα ανακατεύουμε και μοιράζουμε τον ίδιο αριθμό σε κάθε παίχτη. 
Νικητής είναι αυτός που έχει αντιστοιχίσει σωστά  τα περισσότερα χαρτάκια  (πρόσθεση με το αποτέλεσμα) στον ταμπλό. Παίζει πάντοτε πρώτος ο μικρότερος ηλικιακά. 
Μπορείτε να το διαφοροποιήσετε βάζοντας και αφαίρεση ακόμη και πολλαπλασιασμό. Θα καταφέρετε να εξασκήσετε το παιδί σας παίζοντας και κάνοντας το να αγαπήσει τη μάθηση. Καλή σας διασκέδαση!!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου. Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του. Από την δική μου εμπειρία θα σας πω: Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του. Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Οδηγίες για εκπαιδευτικούς όπου έχουν στην τάξη τους παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Κοινωνική Λειτουργός με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή Καλησπέρα και καλή σχολική χρονιά με υγεία, αγάπη και όμορφες στιγμές με συνεργασία όλων μας. Σήμερα, σκέφτηκα να αναπτύξουμε ένα θέμα σχετικά με τους εκπαιδευτικούς και την αντιμετώπιση τους σε σχέση με τις  μαθησιακές δυσκολίες, καθώς η σχολική χρονιά ξεκινά. Πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα να σημειώσω πως ο όρος μαθησιακές δυσκολίες είναι μια ομπρέλα π ου περιέχει ανομοιογενές διαταραχές με διαφορετικά χαρακτηριστικά.  Συνήθως π εριλαμβάνει παιδιά με νοητικές δυσκολίες, που εκδηλώνουν  γενικευμένες δυσκολίες μάθησης,   παιδιά με  συναισθηματικά ή συμπεριφοράς προβλήματα  τα οποία εμποδίζουν συνολικά τη μάθησή τους, παιδιά με κανονικές ή αυξημένες νοητικές ικανότητες, που έχουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στην ανάγνωση, στη γραφή ή στη λογικομαθηματική σκέψη ή ακόμα και παιδιά που έχουν μια μαθησιακή δυσκολία όπου η εμφάνισή  της γίνεται σαν αποτέλεσμα μιας άλλης διαταραχή όπως αυτισμός, διαταραχή ελλειμμα