Προετοιμασία των παιδιών για επιστροφή μετά τις πασχαλινές διακοπές

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Σήμερα λοιπόν γυρνάω και εγώ στην καθημερινότητα μου,φουσκωμένη ακόμα από το πολύ φαΐ και στεναχωρημένη που για άλλη μια φορά αφήνω αγαπημένα μου πρόσωπα πίσω!!

Σκέφτομαι λοιπόν αφού πραγματικά είναι δύσκολο για έναν ενήλικα πως θα είναι για τα παιδιά και έτσι είπα να γράψω ένα άρθρο για ευκολότερη προσαρμογή των παιδιών μετά τις πασχαλινές διακοπές.

Θα ακολουθήσουν λοιπόν κάποιες προτάσεις με γνώμονα πως κάθε οικογένεια είναι μοναδική και διαφορετική (Το ξέρω καταντώ γραφική που το λέω συνέχεια αλλά έτσι είναι)

Καταρχάς το πρώτο βήμα είναι να παραδεχτούμε εμείς οι μεγάλοι τα συναισθήματά μας και να τα επεξεργαστούμε (Πχ: Αν ο ενήλικας γκρινιάζει για την επιστροφή στη ρουτίνα το παιδί θα το εισπράξει και θα το κάνει και το ίδιο).
Είναι καλό εκφράσουμε το συναίσθημά μας, να το αποδεχτούμε και να το μεταφέρουμε με υγιές τρόπο στο παιδί.

Κάποιες ιδέες λοιπόν που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι οι εξής:

  • Περιορίστε σιγά-σιγά την τηλεόραση και τον υπολογιστή. Είναι λογικό αυτές τις μέρες να αφήνουμε τα παιδιά λίγο περισσότερη ώρα στην οθόνη για διασκέδαση. Είναι όμως καλό σιγά σιγά να το επαναπροσδιορίσουμε στην  καθημερινότητα μας. Ας μην ξεχνάμε 1 με 2 ώρες είναι αρκετό.
  • Επαναφέρετε τον ύπνο στην καθημερινή ρουτίνα. Επίσης είναι πολύ φυσιολογικό το παιδί να ξενυχτά λίγο περισσότερο και να κοιμάται λίγο παραπάνω το πρωί. Είναι καλό όμως 3-4 μέρες πριν ξεκινήσει το σχολείο να μπει όλη η οικογένεια σε κανονικούς ρυθμούς.
  • Αφήστε το παιδί το πρωί που ξυπνάει να ντύνεται μόνο του. Είναι σημαντικό το παιδί να γυρνάει στη ρουτίνα του και να θυμάται τις ευθύνες του. 
  • Μην αφήσετε τις εργασίες για τελευταία μέρα. Θα πελαγώσετε σίγουρα αν αφήσετε τις σχολικές εργασίες για τελευταία στιγμή και το παιδί αλλά και εσείς σαν γονείς. Βάλτε ένα πρόγραμμα και αρχίστε σιγά-σιγά να τις κάνετε. Κάθε μέρα και από κάτι ώστε να μπείτε ομαλά στην καθημερινότητα της μελέτης.
  • Ψωνίστε σχολικά ειδή με τα παιδιά. Τα παιδιά χαίρονται με απλά πράγματα με ένα καινούριο μολύβι, με ένα καινούριο τετράδιο. Πάρτε αυτά τα απλά πράγματα ώστε να χαρούν με τα καινούρια αποκτήματα τους.
  • Καλέστε συμμαθητές σπίτι. Καλέστε τους συμμαθητές του παιδιού στο σπίτι σας ώστε να μοιραστούν τα νέα τους ή να διαβάσουν ίσως ένα μάθημα. Θα τους βοηθούσε να μπουν πιο ομαλά στην καθημερινότητα τους.
  • Ζωγραφίστε κάτι μαζί με το παιδιά από το Πάσχα σας ή κάντε κολάζ με φωτογραφίες. Φτιάξτε ένα κολάζ με φωτογραφίες ή ζωγραφίστε κάτι για το Πάσχα. Αφήστε τα σε ένα κουτί και δημιουργήστε αναμνήσεις με τα παιδιά σας!
Κάθε αρχή και δύσκολη!! Δώστε χρόνο, θυμηθείτε εσείς λίγο πως είστε όταν επιστρέφετε στη δουλεία και μην έχετε απαιτήσεις από τη πρώτη μέρα που το παιδί πάει σχολείο


Καλή επάνοδο!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;