Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παρουσιάση βιβλίου: Ο Νέλο και το μαγικό πινέλο

Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

Το διαβάσαμε στο https://thematofylakes.grΣτοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: Ο Νέλο και το μαγικό πινέλο
Ηλικία: 4-10
Συγγραφέας: Βάνα Μαυρίδου
Eκδόσεις: Πνοή
 Σελίδες: 32
 ΙSBN: 978-618-5307-42-4
 Ημερoμηνία έκδοσης: 6/2018

Από τις εκδόσεις Πνοή, κυκλοφόρησε η πρώτη συγγραφική δουλειά της Βάνας Μαυρίδου με τίτλο «Ο Νέλο και το μαγικό πινέλο», σε εικονογράφηση από την Τομαζίνα Αρμάου.

Η συγγραφέας μας συστήνει τον Νέλο, ένα μικρό αγόρι που ζει σε ένα χωριό χωρίς πολλούς φίλους. Μοναδική του συντροφιά, μοναδική του διέξοδος η ζωγραφική. Μια μέρα πηγαίνει με τους γονείς του στη πόλη για να αγοράσουν χρώματα και πινέλο.

Κοιτάζοντας τα πινέλα για να διαλέξει αυτό που θα αγοράσει, ο Νέλο νομίζει ότι ακούει από ένα πινέλο να του ψιθυρίζει «Να πάρεις εμένα μαζί σου. Θα γίνουμε οι καλύτεροι φίλοι». Ο Νέλο αποφασίζει τότε να αγοράσει αυτό το πινέλο.
Όταν επιστρέφει στο χωριό του, αρχίζει να ζωγραφίζει. Στο σχολείο, στους τοίχους του χωριού. Και όλα ομορφαίνουν. Ο Νέλο είναι πολύ χαρούμενος. Αυτό το πινέλο του άλλαξε τη ζωή!
Πολύ γρήγορα, το άλλοτε μουντό χωριό τους, μετατράπηκε σ’ ένα υπέροχο πολύχρωμο μέρος που όλοι έρχονταν από την πόλη για να τον δουν  και να γνωρίσουν τον μικρό ταλαντούχο ζωγράφο.
Η ζωή του άλλαξε από τη μια στιγμή στην άλλη, χάρη στον καινούριο του φίλο, το μαγικό πινέλο.
Τι θα συμβεί όμως όταν μια μέρα ο Νέλο θα χάσει το πινέλο του; Πώς θα αισθανθεί; Θα μπορεί να ζωγραφίζει ή όλα τέλειωσαν για τον ήρωα μας από τη στιγμή που έχασε το πινέλο του;
Ένα όμορφο παραμύθι, που σκοπό έχει να βοηθήσει τους μικρούς αναγνώστες να πιστέψουν περισσότερο στον εαυτό τους και στη δύναμη που κρύβουν μέσα τους. Νομίζω ότι οι μικροί μας φίλοι που δεν νιώθουν μεγάλη αυτοπεποίθηση, θα ταυτιστούν με τον Νέλο και θα τον αγαπήσουν.
Περίληψη: Ο Νέλο, ένα μικρό αγόρι που δεν έχει πολλούς φίλους, αντιμετωπίζει τη μοναχικότητά του μέσα από τη ζωγραφική. Ένα αναπάντεχο γεγονός θα τον βοηθήσει να νιώσει αυτοπεποίθηση και να ξεχωρίσει μέσα από το μοναδικό ταλέντο, που μέχρι τότε δεν ήξερε ότι έκρυβε μέσα του.
Μια ιστορία για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που δυσκολεύονται να πιστέψουν στον εαυτό τους και χρειάζονται κάποιον ή κάτι για να τα παρακινήσει.
Καλή ανάγνωση!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου. Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του. Από την δική μου εμπειρία θα σας πω: Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του. Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα ελπίζω να είστε καλά! Σήμερα σκέφτηκα να μιλήσουμε για ένα μείζον θέμα για τη σύνδεση της αυτοεκτίμησης με τις μαθησιακές δυσκολίες. Κάθε μέρα συναντάω γονείς να με ρωτάνε γιατί τα παιδιά τους που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες νιώθουν ματαιωμένα, γιατί τα παρατάνε και γιατί έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η απάντηση μου είναι γιατί αυτά τα παιδιά καταλαβαίνουν πως δεν τα καταφέρνουν νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους και αποσύρονται από τη μάθηση. Συχνά χρησιμοποιώ ένα δικό μου παράδειγμα με τη μαγειρική, ξέρω πως δεν είμαι καλή, άρα αποσύρομαι από το μαγείρεμα και βρίσκω ένα κάρο δικαιολογίες για να μην το κάνω και στη συνέχεια νιώθω ταυτόχρονα ανακούφιση και ανεπάρκεια. Τι είναι όμως αυτοεκτίμηση; Σύμφωνα με ορισμούς η αυτοεκτίμηση  είναι η αξιολόγηση και η αίσθηση της δικής μας αξίας, ικανοτήτων, επιδόσεων και γενικά της αντίληψής μας για τον εαυτό μας. Περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας σε σχέση με τους άλλου