παιδική χαρά και παιδί

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη



Σήμερα θα μιλήσουμε για τα οφέλη της παιδικής χαράς τα οποία είναι ποικίλλα τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Να σημειώσουμε ότι η παιδική χαρά είναι μια δωρεάν δραστηριότητα για τους γονείς και τα παιδιά. Το μόνο που χρειάζεται είναι  όρεξη και διάθεση για παιχνίδι.

Ας ξεκινήσουμε τα οφέλη για τα παιδιά


  • Αναπτύσσει τις κινητικές δεξιότητες. Το παιδί μέσα από τα όργανα της παιδικής χαράς αναπτύσσουν τόσο την αδρή όσο και τη λεπτή κινητικότητα. Τα παιδιά μαθαίνουν να στηρίζονται, να μετακινούνται από ένα όργανο στο άλλο καθώς και να χρησιμοποιούν πιο ευέλικτα τα δάχτυλα και τα χέρια.
  • Ενισχύει την αυτοπεποίθηση του παιδιού.  Το παιδί ανακαλύπτει νέες δεξιότητες και με αυτόν τον τρόπο το παιδί πιστεύει παραπάνω στις δυνατότητες του. 
  • Το παιδί έρχεται σε επαφή με νέα ερεθίσματα. Το παιδί μέσα από το παιχνίδι με την παιδική χαρά αποκτά νέα ερεθίσματα ακουστικά και οπτικά ερεθίσματα.
  • Το παιδί κοινωνικοποιείται. Το παιδί μέσα από την παιδική χαρά κοινωνικοποιείται, εντάσσεται σε ομάδες, κάνει νέες φιλίες και μαθαίνει τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου. Σέβεται και συνεργάζεται με τα άλλα παιδιά!
  • Αναπτύσσεται ο προφορικός λόγος. Το παιδί εμπλουτίζει τις εμπειρίες του, γεγονός που δίνει ευκαιρίες συζήτησης και διήγησης αυτών των εμπειριών.
  • Μαθαίνει να μοιράζεται και να αντιμετωπίζει τους φόβους του. ((ψηλά μέρη, απότομα μέρη, να χάσει τα παιχνίδια του)

Συνεχίζουμε με τα οφέλη για τους γονείς:

  • Οι γονείς χαλαρώνουν.  Τα παιδιά παίζουν χωρίς πολλούς περιορισμούς και οι γονείς έχουν την δυνατότητα να πάρουν μια ανάσα. 
  • Ενισχύονται οι σχέσεις γονιών-παιδιών.  Οι γονείς περνούν ευχάριστα χρόνο με το παιδί, παίζουν και γίνονται και οι ίδιοι παιδιά, με αποτέλεσμα να περνούνε ποιοτικό χρόνο μαζί.
  • Οι γονείς κοινωνικοποιούνται.  Όπως και τα παιδιά, έτσι και οι γονείς κοινωνικοποιούνται μαζί με άλλους γονείς και συζητούν θέματα που τους αφορούν.
Στην παιδική χαρά κάποιες φορές όμως μπορούν να δημιουργηθούν και κάποια προβλήματα. Παρακάτω επισυνάπτεται ένας "χρήσιμος οδηγός επιβίωσης" https://www.all4mama.gr/%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AC/

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παιδική χαρά είναι ένα οξυγόνο για το παιδί, δεν πρέπει να το στερούμε!!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;