Καλοκαιρινές διακοπές: Σωματικά και Ψυχικά οφέλη για την οικογένεια

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη
Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που την προσμένουν με ανυπομονησία τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες. Σηματοδοτεί τη ξεκούραση, τη χαλάρωση τη ξεγνοιασιά , την ανεμελιά. Οι καλοκαιρινές διακοπές παρέχουν μέγιστα οφέλη για τη ψυχική και τη σωματική του υγεία του ατόμου, ανεξάρτητα αν είναι παιδί ή ενήλικας.
Άραγε οι οικογενειακές διακοπές έχουν οφέλη ως προς το παιδί;
Kαι αν ναι;Σε ποιους τομείς;
H απάντηση είναι εύκολη! Σαφώς και τα παιδιά έχουν οφέλη από τις διακοπές με την οικογένεια τους!
Κάποιοι λόγοι είναι οι εξής:
·         Οι γονείς έρχονται πιο κοντά με τα παιδιά τους σε ένα ήρεμο και χαλαρό περιβάλλον χωρίς να υπάρχουν οι περιορισμοί της καθημερινότητας με αποτέλεσμα το παιδί να αποφορτίζεται και να νιώθει σημαντικό. Αυτή η ουσιαστική επαφή με τα παιδιά χωρίς την πίεση και το καθημερινό άγχος οδηγεί σε μια βαθύτερη σύνδεση μεταξύ τους. Το παιδί έρχεται πιο κοντά με τους γονείς του, μοιράζεται όμορφες στιγμές και φαίνεται να επικοινωνεί ουσιαστικά μαζί τους.
·         Τα παιδιά έρχονται κοντά στη φύση και νιώθουν πιο ελεύθερα. Έρευνες έχουν δείξει ότι μέσω της επαφής με τη φύση καθημερινά τα παιδιά αυξάνουν την προσοχή και παράλληλα τη συγκέντρωσή τους.
·         Δημιουργούν αναμνήσεις με τους γονείς τους που θα τους μείνουν μια ζωή!Νομίζω όλοι θυμόμαστε διακοπές με τους γονείς μας με νοσταλγία και ευχαρίστηση.
·         Τα παιδιά κοινωνικοποιούνται στην παραλία, στο ξενοδοχείο, στην παιδική χαρά, στο καράβι.·        Δίνει την ευκαιρία τα παιδιά να παίξουν με τους γονείς τους ελεύθερο μη δομημένο παιχνίδι. Οι γονείς δεν δουλεύουν πια τόσο και έχουν τον χρόνο να παίξουν με τα παιδιά τους στην παραλία, να χτίσουν κάστρα μαζί στην άμμο και να κάνουν ανέμελα βουτιές και παιχνίδια στη θάλασσα. Φαίνεται σαν μια απλή μορφή διασκέδασης αλλά είναι κάτι πιο σημαντικό από αυτό, καθώς τα παιδιά παίρνουν το μήνυμα ότι οι γονείς είναι εκεί για αυτά.
·         Τα παιδιά μαθαίνουν να αναπτύσσουν δεξιότητες επικοινωνίας να προσαρμόζονται σε νέα περιβάλλοντα και σε νέες συνθήκες. Αλληλεπιδρούν με καινούργιους φίλους, αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες επικοινωνίας. Επιπλέον αποκτούν νέες εμπειρίες, πειραματίζονται και έρχονται αντιμέτωπα με προκλήσεις που τονώνουν την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση τους. Τέλος, μέσα στο χαλαρό αυτό πλαίσιο των διακοπών, έχουν τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουν άγνωστες πτυχές του εαυτού τους και των ταλέντων τους.
·         Τα παιδιά αναπτύσσονται σωματικά καθώς το κολύμπι και ο ήλιος τους βοηθάει.
Εν κατακλείδι παιδιά και μεγάλοι περνάνε ποιοτικό χρόνο μαζί, διασκεδάζουν και δένονται ακόμα περισ

σότερο για το δύσκολο Χειμώνα που θα έρθει!
Κάποιες καλές πρακτικές για επιτυχημένες διακοπές με παιδιά είναι:
·         Οργανώστε το ταξίδι σας όσο πιο προσεκτικά μπορείτε.
·         Επιλέξτε το περιεχόμενο των αποσκευών των παιδιών σας προσεκτικά. Παιχνίδια με πολλά μέρη και μπιχλιμπίδια, το πιθανότερο είναι πως θα καταλήξουν στο πάτωμα κάποιου δωματίου αλλά ένα οργανωμένο φαρμακείο πάντα χρειάζεται όπως αντηλιακό και κουβαδάκια είναι άκρως απαραίτητα.
·         Επιλογή σωστού προορισμού. Το καλύτερο θα είναι να αποφύγουμε τα πολύ απομακρυσμένα ή δύσβατα μέρη, ενώ μια πολύ σωστή επιλογή θα είναι ένα νησί που να έχει και νοσοκομείο, ώστε να είναι διαθέσιμο, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκη.
Πάνω από όλα, όμως, δώστε  την δυνατότητα στα παιδιά να διασκεδάσουν και διασκεδάστε και εσείς μαζί τους! Με λίγη σωστή οργάνωση και προετοιμασία, θα περάσετε χαρούμενες και ευχάριστες διακοπές με την οικογένεια σας, χωρίς άγχος!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;