Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Να βάλω στο παιδί μου δάσκαλο για να μελετάει;

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη


Καλησπέρα, καλησπέρα σήμερα θα προσπαθήσω επίσης να απαντήσω σε μια απορία πολλών γονιών, εάν θα πρέπει να έχει ένα παιδί δάσκαλο ώστε να μελετάει τα μαθήματά του . Γενικά θα προσπαθήσω να κάνω αρκετά post για τη μελέτη με απορίες.

Καταρχάς, θα ξεκινήσω με το moto μου πως κάθε οικογένεια είναι μοναδική και διαφορετική, με άλλες ανάγκες.

Θα πρέπει να θυμόμαστε, πως η μελέτη είναι  από τις πρώτες υποχρεώσεις που λαμβάνει ένα παιδί να βγάλει εις πέρα και θα πρέπει να το ενθαρρύνουμε να το κάνει.

Τώρα πιο συγκεκριμένα η γνώμη μου είναι πως στις μικρές τάξεις ένα παιδί, εάν δεν  έχει αναπτυξιακές  δυσκολίες ή δυσκολίες μάθησης  θα πρέπει να μάθει έναν τρόπο να διαβάζει μόνο του χωρίς δάσκαλο.

Όμως εαν η μελέτη συχνά είναι χώρος σύγκρουσης, για να αποφορτιστεί το οικογενειακό περιβάλλον είναι καλό να μπει ένα τρίτο άτομο ώστε να απολαύσετε καθαρά το γονεϊκό σας ρόλο.
Επιπρόσθετα, επειδή τα πράγματα αλλάζουν και οι γονείς πολλές φορές δεν μπορούν να βοηθήσουν λειτουργικά το παιδί, δεν έχουν χρόνο είναι καλό να αναζητήσουν μια βοήθεια.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες νομίζω πως το κλειδί είναι ο γονιός να κάνει μια ειλικρινή συζήτηση με το παιδί για το τι θέλει το ίδιο και πως σκέφτεται τη διαδικασία της μελέτης. Δώστε την ευθύνη που αναλογεί στο παιδί και αποφασίστε όσο μπορείτε μαζί.

Εν κατακλείδι, δεν θα έπρεπε ο γονιός να παίρνει το ρόλο του μαθητή!! Δεν ωφελεί οι γονείς να παίζουν το ρόλου του μαθητή και να παρεμβαίνουν διαρκώς κατά τη διάρκεια της μελέτης ή και να κάνουν τα μαθήματα αντί του μαθητή.
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου. Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του. Από την δική μου εμπειρία θα σας πω: Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του. Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Λεξιλογίο: Τι Είναι-Τρόποι Ενίσχυσης

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Τι είναι το λεξιλόγιο: Λεξιλόγιο είναι το σύνολο των λέξεων που χρησιμοποιεί κάποιος Το λεξιλόγιο χωρίζεται σε εκφραστικό λεξιλόγιο και σε αντιληπτικό λεξιλόγιο. Το εκφραστικό/ παραγωγικό λεξιλόγιο είναι: Το σύνολο των λέξεων που παράγουμε Το αντιληπτικό λεξιλόγιο είναι: Το σύνολο των λέξεων που μπορούμε να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε. Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το λεξιλόγιο του παιδιού: Κάποιοι ενδεικτικοί παράγοντες είναι: Το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον  Το σχολικό περιβάλλον Η ιδιοσυγκρασία  Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια έχουν πιο ανεπτυγμένο λεξιλόγιο από τα αγόρια. Πόσες λέξεις πρέπει να λέει το παιδί ανά ηλικία: 7-12 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 1-3 λέξεις 13-18 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 3-25 λέξεις 19-24 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 50-100                       Έχει ένα αντιληπτικό λεξιλόγιο πάνω από 300 λέξεις 2-3 ετών: Έχει ένα εκφραστι