Να βάλω στο παιδί μου δάσκαλο για να μελετάει;

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη


Καλησπέρα, καλησπέρα σήμερα θα προσπαθήσω επίσης να απαντήσω σε μια απορία πολλών γονιών, εάν θα πρέπει να έχει ένα παιδί δάσκαλο ώστε να μελετάει τα μαθήματά του . Γενικά θα προσπαθήσω να κάνω αρκετά post για τη μελέτη με απορίες.

Καταρχάς, θα ξεκινήσω με το moto μου πως κάθε οικογένεια είναι μοναδική και διαφορετική, με άλλες ανάγκες.

Θα πρέπει να θυμόμαστε, πως η μελέτη είναι  από τις πρώτες υποχρεώσεις που λαμβάνει ένα παιδί να βγάλει εις πέρα και θα πρέπει να το ενθαρρύνουμε να το κάνει.

Τώρα πιο συγκεκριμένα η γνώμη μου είναι πως στις μικρές τάξεις ένα παιδί, εάν δεν  έχει αναπτυξιακές  δυσκολίες ή δυσκολίες μάθησης  θα πρέπει να μάθει έναν τρόπο να διαβάζει μόνο του χωρίς δάσκαλο.

Όμως εαν η μελέτη συχνά είναι χώρος σύγκρουσης, για να αποφορτιστεί το οικογενειακό περιβάλλον είναι καλό να μπει ένα τρίτο άτομο ώστε να απολαύσετε καθαρά το γονεϊκό σας ρόλο.
Επιπρόσθετα, επειδή τα πράγματα αλλάζουν και οι γονείς πολλές φορές δεν μπορούν να βοηθήσουν λειτουργικά το παιδί, δεν έχουν χρόνο είναι καλό να αναζητήσουν μια βοήθεια.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες νομίζω πως το κλειδί είναι ο γονιός να κάνει μια ειλικρινή συζήτηση με το παιδί για το τι θέλει το ίδιο και πως σκέφτεται τη διαδικασία της μελέτης. Δώστε την ευθύνη που αναλογεί στο παιδί και αποφασίστε όσο μπορείτε μαζί.

Εν κατακλείδι, δεν θα έπρεπε ο γονιός να παίρνει το ρόλο του μαθητή!! Δεν ωφελεί οι γονείς να παίζουν το ρόλου του μαθητή και να παρεμβαίνουν διαρκώς κατά τη διάρκεια της μελέτης ή και να κάνουν τα μαθήματα αντί του μαθητή.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;