Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Καλησπέρα,καλησπέρα!!

Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους.

Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν!

Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία): Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου

Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή).
Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες.
Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του.

Παραδείγματα του παιχνιδιού:  Το παιδί ρίχνει το ζάρι και ανάλογα τι θα φέρει πρέπει να πει μια λέξη που αρχίζει, ή έχει στο μέση ή στο τέλος διάφορα φωνήματα όπως  φα-λια- κος-στα και μπορώ να γράφω αμέτρητα και να μην τελειώνω αφού η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια σε φωνήματα   

Βίντεο παιχνιδιού:      https://www.youtube.com/watch?v=DkzjjW7U5bc                                                              

Ηλικίες του παιχνιδιού: Η συσκευασία  υποστηρίζει ότι η ηλικία που απευθύνεται είναι  από 12 και πάνω, αλλά εγώ πιστεύω ότι από 7 ετών τα παιδιά μπορεί να παίζουν το συγκεκριμένο παιχνίδι,  αφού έχει 110 κάρτες με πολύ απλές συλλαβές.

Παραλλαγές του παιχνιδιού:


  •  Πείτε στο παιδί να γράψει μια λέξη από τα φωνήματα που βρίσκεται στις κάρτες πριν "εκραγεί" η βόμβα. (Σε μικρές ηλικίες ξεκινάμε με απλά φωνήματα)
  • Ρωτήστε το παιδί, κάποιο αποτέλεσμα προπαίδειας, και πρέπει να σας το πει, πριν εκραγεί η βόμβα
  • Πείτε με το παιδί μέρη του λόγου εναλλάξ, όταν "εκραγεί" η βόμβα στα χέρια κάποιου χάνει.

       Καλή διασκέδαση!!
Ας θυμόμαστε πως εάν βάζουμε ήχο, κίνηση και χαρά η μάθηση επιτυγχάνεται πολύ εύκολα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;