Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Eκπαιδευτικές δραστηριότητες με τα παιδιά

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Καλημέρα, καλημέρα ελπίζω να είστε καλά!!

Σήμερα σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα προσφέρουν ευχάριστες στιγμές με τα παιδάκια σας και θα αποφορτιστείτε λίγο από την καθημερινότητα.

Ξεκινάμε λοιπόν:


  • Λύστε σταυρόλεξα, βοηθάει πολύ τα παιδιά στην εξάσκηση της ορθογραφίας, στην εκμάθηση γραμμάτων μικρών-κεφαλαίων καθώς και στον εμπλουτισμό λεξιλογίου.
  • Παίξτε με πλαστελίνη, η πλαστελίνη βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν την φαντασία τους, τον οπτικό-κινητικό τους συντονισμό και να προσεγγίσουν τον κόσμο μέσω των αισθήσεων τους. Κάποιες απλές δραστηριότητες είναι το παιδί με πλαστελίνη να σχηματίζει μέσω αυτής, αριθμούς, γράμματα και σχήματα. Επίσης το παιδί μπορεί να εξασκηθεί στις αριθμητικές ποσότητες και να μάθει τα χρώματα.
  • Εφαρμόστε την τεχνολογία με όρια. Θυμηθείτε το προηγούμενο άρθρο που έχουμε αναφέρει πολλές εφαρμογές που μπορείτε να ασχοληθείτε με τα παιδιά σας δημιουργικά. 
  • Διαβάστε παραμύθια, βιβλία, νεανική λογοτεχνία, μυθολογία πάντα ανάλογα με το ενδιαφέρον του παιδιού. Η Ανάγνωση βοηθάει τα παιδιά αφενός στο να κατακτήσουν μαθησιακές δεξιότητες και αφετέρου να διευρευνήσουν τους ορίζοντές του.
  • Παίξτε επιτραπέζια και κατασκευαστικά παιχνίδια. ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε κάποια όπως: Σκορ 4, scrabble, monopoly, taboo, jenka, Σκάκι, Ούνο, Φιδάκι,Dobble, μάντεψε ποιος
  • Κάντε ευχάριστες δραστηριότητες γραφής με τα παιδιά όπως: Όνομα-Ζώο-Πράγμα-Φυτό, Κρεμάλα κα. Αυτές οι δραστηριότητες ενισχύουν την ορθογραφία και ταυτόχρονα αυξάνουν και την ταχύτητα επεξεργασίας.
  • Παίξτε με ενσφηνώματα με παιδιά μικρότερης ηλικίας και με μεγαλύτερα παιδιά παίξτε με τουβλάκια. Τα ενσφηνώματα βοηθάνε σε εκμάθηση εννοιών, ενισχύουν τον οπτικόκινητικό συντονισμό, τη λεπτή κινητικότητα και την ανάπτυξη κριτικής σκέψης. Από την άλλη στα τουβλάκια σε μεγαλύτερες ηλικίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανάγνωση και γραφή λέξεων.
  • Ζωγραφίστε με τα παιδιά, είναι μια πολύ σημαντική δραστηριότητα στις μέρες μας, ώστε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματα του, να περάσει δημιουργικό χρόνο μακρυά από τις οθόνες, να αναπτύξει την παρατηρητικότητα του και να δημιουργήσει μια αισθητική.
  • Φτιάξτε Παζλ, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Τα παζλ θα βελτιώσουν την μνήμη των παιδιών, θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους και θα ενισχύσουν τον οπτικοκινητικό συντονισμό.

Καλή συνέχεια και καλή δύναμη!!
Χαρείτε την κάθε στιγμή με τα παιδιά σας!!

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες για τα Παιδιά Μας

Γράφει η Παπαδόπουλου Ειρήνη


Καλημέρα , καλημέρα ελπίζω να είστε καλά σωματικά και ψυχικά.

Σήμερα σκέφτηκα να σας προτείνω κάποιες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα παιδιά μας, ώστε αφενός τα ζουζουνάκια μας να περνάνε καλά και αφετέρου να έρχονται σε επαφή με την γνώση.

Λοιπόν, όμορφες εκπαιδευτικές σελίδες που μπορούν τα παιδιά μας να απασχοληθούν είναι:


http://www.jele.gr: Διαδραστικός εκπαιδευτικός τόπος για μαθητές Πρώτης Δημοτικού έως της Τρίτης.  Περιέχει Γλώσσα, Μαθηματικά, Μελέτη. Από τους αγαπημένους μου, με πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες με πρωταγωνιστές τον Άτακτο, την Επιστήμη Κα. Θέλει ενεργοποίηση της προσθήκης Adobe Flash Player.


https://e-didaskalia.blogspot.com Έχει πλούσιο υλικό για όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  Επιπρόσθετα έχει πολλές on line ασκήσεις. Τέλος έχει πολλά ενδιαφέροντα άρθρα.


https://www.stintaxi.com  Ιστοσελίδα ψηφιακής και έντυπης υποστήριξης μαθητών δημοτικού σχολείου. Υπέροχη σελίδα με πολλές δραστηριότητες σε όλα τα πεδία. Έχει γίνει εξαιρετική δουλεία στις εικόνες κάθε δραστηριότητας.

https://www.thrania.comTα θρανία είναι μία ιστοσελίδα με δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις τάξεις και τα μαθήματα του Δημοτικού.


http://www.mikrapaidia.gr/ccsintro/.  Mια πολύ ωραία σελίδα με πολλές μαθησιακές δραστηριότητες για όλους τους μαθητές.


Eπίσης κάποιες εφαρμογές που μπορούμε να κατεβάσουμε στο tablet  και  ειδικά για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες είναι:

  1. Τα παιδία παίζει: Έχει πολλά παιχνίδια και ασκήσεις για όλες τις ηλικίες. Θα βρείτε μέχρι και ασκήσεις Γαλλικών.
  2. Γράψε με συλλαβές:  Σε αυτήν την εφαρμογή με τη βοήθεια οπτικού ερεθίσματος(εικόνα), γράφουμε λέξεις με την βοήθεια συλλαβών. Πολύ ωραία εφαρμογή για παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας.
  3. Γράμματα και Λέξεις:  Εδώ, το παιδί έρχεται σε επαφή με τις φωνούλες των γραμμάτων και τις αρχικές λέξεις που θα συναντήσει καθώς και με την φωνολογική ενημερότητα. Ιδανικό για το νηπιαγωγείο και την Πρώτη Δημοτικού.
  4.  Η προπαίδεια είναι παιχνίδι:  Σε αυτή την εφαρμογή βρίσκουμε παιχνίδια με την προπαίδεια για εμπέδωση με πολλούς τρόπους. Χωρίζεται σε τρείς κατηγορίες: Μαθαίνω, ασκούμαι, παίζω. Κατάλληλο για τάξεις Β και Γ Δημοτικού.
  5. 10΄ στην ορθογραφία: Κατάλληλο για τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Ουσιαστικά συνδέει τις εικόνες με την γραφή.
  6. Μαθηματικά Β΄ δημοτικού: Μια πολύ ωραία εφαρμογή με απλά προβλήματα για τα παιδιά μας, με οπτικό ερέθισμα.

Προς το παρόν αυτά, θα επιστρέψω  σύντομα με ένα άρθρο για δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε μαζί με τα παιδιά μας σπίτι!!

Να προσέχετε, να είστε καλά και καλή δύναμη!!
Λένε πως όταν δεν μπορείς να αλλάξεις μια κατάσταση, να την απολαύσεις, απολαύστε λοιπόν και εσείς την οικογένεια σας!!!

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

H αξία της ρουτίνας στις μέρες μας

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη


Η Αξία της ρουτίνας



Στις μέρες που ζούμε, όλα αλλάζουν ραγδαία και χωρίς  προειδοποίηση. Τα παιδιά και οι γονείς μένουν πολλές ώρες σπίτι χωρίς να ξέρουν τι να κάνουν.



Η θέσπιση μιας ρουτίνας για όλη την οικογένεια στην εποχή που ζούμε, είναι το καλύτερο, για να νιώσουμε ασφαλείς και ψύχραιμοι.



Ας απαντήσουμε λοιπόν σε κάποια βασικά ερωτήματα:



Τι είναι η ρουτίνα:



Η ρουτίνα είναι δραστηριότητες που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα  κάτω από συγκεκριμένες ενέργειες.



Τι προσφέρει η ρουτίνα:


Η ρουτίνα προσφέρει στα παιδιά:



  • Προβλεψιμότητα. Τα παιδιά ξέρουν τι έχουν να κάνουν ανά πάσα στιγμή με αποτέλεσμα να μειώνονται οι τυχόν προκλητικές συμπεριφορές.

  • Ασφάλεια. Από τη στιγμή που τα παιδιά όπως λέμε και παραπάνω ξέρουν τι έχουν να κάνουν μειώνεται η ένταση και το άγχος τους. 

  • Αυτογνωσία και επιβεβαίωση

Πως μπορούμε να εντάξουμε τη ρουτίνα στο πρόγραμμα :

Σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα από κοινού με τα παιδιά και προσπαθούμε να το ακολουθούμε. Είναι καλό να υπάρχει και κάπου αναρτημένο, ώστε να διαγράφεται η κάθε δραστηριότητα και το παιδί να συμμετέχει ενεργά. Το οπτικό ερέθισμα είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα.

Είναι σημαντικό η ρουτίνα να διασφαλίζει μια ομαλή καθημερινότητα. Διατηρούμε όσο μπορούμε σταθερές τις ώρες της ξεκούρασης, του φαγητού της δημιουργικής και εκπαιδευτικής απασχόλησης .



Τι κάνουμε όταν υπάρχει αλλαγή στη ρουτίνα:

Σίγουρα κάποιες φορές θα χρειαστεί να υπάρχουν αλλαγές στη ρουτίνα ειδικά στις μέρες που ζούμε.



Το κλειδί στην αλλαγή είναι η προετοιμασία του παιδιού καθώς και να του εξηγήσουμε ότι με το που τελειώσει η αλλαγή που βιώνουμε θα επανέλθει στο πρόγραμμα του.





Πότε είναι επιτακτική η ρουτίνα:



Η ρουτίνα είναι επιτακτική για τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού καθώς και για τα παιδιά που παρουσιάζουν ελλειμματική προσοχή-υπερκινητικότητα, καθώς τους προσφέρει:







·                     Συνέπεια και προβλεψιμότητα

·                     Εκμάθηση οργάνωσης

·                     Σταθερότητα και απλοποίηση των καταστάσεων

·                     Κινητοποίηση

·                     Αύξηση αυτονομίας

·                     Αξιοποίηση των ήδη υπαρχουσών δυνατοτήτων του ατόμου





Θα πρέπει να προσπαθείτε όλοι οι γονείς να φροντίζετε τον εαυτό σας και να αφιερώνετε λίγο χρόνο και σε εσάς!

Θυμηθείτε πως εάν εσείς είστε καλά, θα είναι καλά και τα παιδιά!




Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Ψυχολογία: Πως είναι στις μέρες που δυανύουμε

Γράφει η Παπαδόπουλου Ειρήνη

Καλημέρα, καλημέρα

Νομίζω πως αυτές τις μέρες είμαστε όλοι μουδιασμένοι με αυτά που συμβαίνουν,  πως κανείς δεν έχει διάθεση να κάνει πολλά πράγματα.

Σκέφτομαι πως είναι σαν να περνάμε ένα πένθος (τουλάχιστον εγώ έτσι το βιώνω ). Υπάρχει η άρνηση (Πχ: Έλα μωρέ τώρα, δεν υπάρχει θέμα, εγώ θα συνεχίσω τη ζωή μου όπως πριν), ο θυμός (Πχ: Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, Ποιος φταίει), κατάθλιψη (Πχ: Λυπάμαι για αυτά που γίνονται δίπλα μου) Διαπραγμάτευση (Πχ: Θα βρούμε νέους τρόπους να είμαστε παραγωγικοί), Αποδοχή (Πχ: Θα περάσει και αυτό). Νομίζω πως όλοι κυμαινόμαστε ανάμεσα σε αυτά τα στάδια, αλλάζουν συνέχεια και είναι φυσιολογικό.

Θαρρώ πως αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να κρίνουμε τους άλλους και τις επιλογές του. Ας μείνουμε ανθρώπινοι. Ας προσπαθήσουμε να μείνουμε σπίτι και να ανασυγκροτηθούμε, να αποσυμφοριστούμε και να διαλογιστούμε. Ίσως είναι μια πολύ καλή περίοδος, να κάνουμε αυτοκριτική και να ξεκαθαρίσουμε τοξικές καταστάσεις και πρόσωπα στη ζωή μας.
Δεν θα σας πω πως να περάσετε στο σπίτι, γιατί είμαι λίγο της άποψης πως ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει,ανάλογα με το πως νιώθει!


Κάποιες μικρές συμβουλές είναι:

Να μην βλέπετε πολύ τηλεόραση, πραγματικά υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες που καμία φορά δεν προλαβαίνεις να τις  φιλτράρεις καν.

Αξιοποίηστε τις δυνατότητες σου που σας βοήθησαν στο παρελθόν για να ανταπεξέλθετε σε δύσκολες καταστάσεις και χρησιμοποιείστε τις για να διαχειριστείτε νέες καταστάσεις.

Αποδεχτείτε τα συναισθήματα σας ,
είναι λογικό να θυμώνετε, να στεναχωριέστε και να ανησυχείτε.

Διατηρήστε την αισιοδοξία σας και μιλήστε με τους ανθρώπους που νιώθετε καλά


Καλή δύναμη σε όλους!






Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη


Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση
Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει η Βικιπαίδεια αναφέρει πως Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι η διαδικασία ενημέρωσης των νέων αλλά και των μεγαλυτέρων ανθρώπων σχετικά με την αναπαραγωγή, τη συνουσία και τις σεξουαλικές σχέσεις. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αφορά συνήθως ζητήματα ανατομίας, αναπαραγωγής όπως η ανάπτυξη των εμβρύων και η γέννηση, διαφορών των φύλων και υγιεινής. Ασχολείται επίσης με την περιγραφή της συνουσίας αλλά και τεχνικές για αυτήν. Απαραίτητο κομμάτι της διαπαιδαγώγησης είναι και η αναφορά στους κινδύνους για την υγεία που μπορεί να προκύψουν από τις σεξουαλικές σχέσεις, η πρόληψη εγκυμοσύνης και τεχνικές για να επιτευχθεί γονιμοποίηση όταν αυτή είναι επιθυμητή, αλλά δεν συμβαίνει.

Η Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση είναι ένα θέμα taboo, αλλά είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα προς συζήτηση όπου οι γονείς θα πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη.
Στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση οι κύριοι πυλώνες της ενημέρωσης είναι δύο:  η οικογένεια και το σχολείο. Στην συνέχεια ακολουθούν οι φίλοι , τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το διαδίκτυο. Να σημειωθεί πως τον κύριο ρόλο, τον έχει η οικογένεια, ώστε το παιδί να ενημερωθεί σωστά και έγκαιρα.

Πως μπορεί να γίνει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
Καταρχάς είναι καλό ο γονέας του ίδιου φίλου να γίνει αναφορά ως προς το παιδί, ώστε και τα δύο μέρη να αισθάνονται πιο άνετα και το παιδί να εκφράζει τις απορίες του με ευχαρίστηση.  Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως το ίδιο φύλλο πολλές λειτουργεί ως πρότυπο.
Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι να μιλάμε στα παιδιά ανάλογα με το εξελικτικό, συναισθηματικό και χρονολογικό τους επίπεδο. Να σημειωθεί πως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι χρήσιμο να ξεκινάει από μικρή ηλικία.
Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό να  ακούτε  με προσοχή τις ερωτήσεις των παιδιών και να τους δίνετε άμεσες και ειλικρινείς απαντήσεις, χωρίς να κρύβεστε και χωρίς να μιλάτε με ασάφεια. Είναι σημαντικό όταν δεν ξέρουμε κάτι να λέμε στο παιδί πως θα το ψάξουμε και θα του απαντήσουμε άμεσα, ας μην ξεχνάμε πως και οι γονείς είναι άνθρωποι. Το κλειδί είναι να αφήνουμε τα παιδιά να εκφράζουν τις απορίες τους χωρίς να τα κάνουμε να νιώθουν ενοχή ή ντροπή.

Ένας άλλος τρόπος άμεσος που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι τα βιβλία, καθώς ο γονιός θα έχει ένα έναυσμα και θα μπορεί να ξεκινήσει μια συζήτηση. Ενδεικτικά σας προτείνουμε:
·         Κουβεντιάζοντας για το σεξ με τα μικρά μας παιδιά
·         Μαθαίνω για τη σεξουαλικότητα
·         Μα… τι μου συμβαίνει; Ένα βιβλίο για την ανάπτυξη και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
·         Τα μωρά δεν τα φέρνει ο πελαργός
·         Ο Περ η Ίντα και το μικρούτσικο
Να σημειωθεί πως είναι πολύ σημαντικό να θεσπιστεί μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα Γυμνάσια και στα Λύκεια. Ένα πολύ ωραίο βιβλίο για εφήβους  βρίσκεται στο παρακάτω link: http://blogs.sch.gr/kkiourtsis/files/2012/03/vivlio_mathiti_15-18_sexoualikes_sxeseis_.pdf

Τέλος δεν ξεχνάμε πως όταν μιλάμε για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση  δεν εστιάζουμε στο παιδί μόνο για την αρνητική πτυχή της σεξουαλικότητας αλλά του μιλάμε εξίσου και για τη θετική πλευρά.
Ίσως επιστρέψω με επόμενο άρθρο για το τι πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά ανά ηλικία για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση!
Καλή δύναμη!

Οπτική διάκριση: Μια σημαντική δεξιότητα για την ανάγνωση

 Η οπτική διάκριση είναι η ικανότητα του ανθρώπου να διακρίνει διαφορές μεταξύ αντικειμένων, σχημάτων, χρωμάτων, μεγεθών ή αποστάσεων. Είνα...