Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Eκπαιδευτικές δραστηριότητες με τα παιδιά

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Καλημέρα, καλημέρα ελπίζω να είστε καλά!!

Σήμερα σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα προσφέρουν ευχάριστες στιγμές με τα παιδάκια σας και θα αποφορτιστείτε λίγο από την καθημερινότητα.

Ξεκινάμε λοιπόν:


  • Λύστε σταυρόλεξα, βοηθάει πολύ τα παιδιά στην εξάσκηση της ορθογραφίας, στην εκμάθηση γραμμάτων μικρών-κεφαλαίων καθώς και στον εμπλουτισμό λεξιλογίου.
  • Παίξτε με πλαστελίνη, η πλαστελίνη βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν την φαντασία τους, τον οπτικό-κινητικό τους συντονισμό και να προσεγγίσουν τον κόσμο μέσω των αισθήσεων τους. Κάποιες απλές δραστηριότητες είναι το παιδί με πλαστελίνη να σχηματίζει μέσω αυτής, αριθμούς, γράμματα και σχήματα. Επίσης το παιδί μπορεί να εξασκηθεί στις αριθμητικές ποσότητες και να μάθει τα χρώματα.
  • Εφαρμόστε την τεχνολογία με όρια. Θυμηθείτε το προηγούμενο άρθρο που έχουμε αναφέρει πολλές εφαρμογές που μπορείτε να ασχοληθείτε με τα παιδιά σας δημιουργικά. 
  • Διαβάστε παραμύθια, βιβλία, νεανική λογοτεχνία, μυθολογία πάντα ανάλογα με το ενδιαφέρον του παιδιού. Η Ανάγνωση βοηθάει τα παιδιά αφενός στο να κατακτήσουν μαθησιακές δεξιότητες και αφετέρου να διευρευνήσουν τους ορίζοντές του.
  • Παίξτε επιτραπέζια και κατασκευαστικά παιχνίδια. ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε κάποια όπως: Σκορ 4, scrabble, monopoly, taboo, jenka, Σκάκι, Ούνο, Φιδάκι,Dobble, μάντεψε ποιος
  • Κάντε ευχάριστες δραστηριότητες γραφής με τα παιδιά όπως: Όνομα-Ζώο-Πράγμα-Φυτό, Κρεμάλα κα. Αυτές οι δραστηριότητες ενισχύουν την ορθογραφία και ταυτόχρονα αυξάνουν και την ταχύτητα επεξεργασίας.
  • Παίξτε με ενσφηνώματα με παιδιά μικρότερης ηλικίας και με μεγαλύτερα παιδιά παίξτε με τουβλάκια. Τα ενσφηνώματα βοηθάνε σε εκμάθηση εννοιών, ενισχύουν τον οπτικόκινητικό συντονισμό, τη λεπτή κινητικότητα και την ανάπτυξη κριτικής σκέψης. Από την άλλη στα τουβλάκια σε μεγαλύτερες ηλικίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανάγνωση και γραφή λέξεων.
  • Ζωγραφίστε με τα παιδιά, είναι μια πολύ σημαντική δραστηριότητα στις μέρες μας, ώστε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματα του, να περάσει δημιουργικό χρόνο μακρυά από τις οθόνες, να αναπτύξει την παρατηρητικότητα του και να δημιουργήσει μια αισθητική.
  • Φτιάξτε Παζλ, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Τα παζλ θα βελτιώσουν την μνήμη των παιδιών, θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους και θα ενισχύσουν τον οπτικοκινητικό συντονισμό.

Καλή συνέχεια και καλή δύναμη!!
Χαρείτε την κάθε στιγμή με τα παιδιά σας!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου. Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του. Από την δική μου εμπειρία θα σας πω: Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του. Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα ελπίζω να είστε καλά! Σήμερα σκέφτηκα να μιλήσουμε για ένα μείζον θέμα για τη σύνδεση της αυτοεκτίμησης με τις μαθησιακές δυσκολίες. Κάθε μέρα συναντάω γονείς να με ρωτάνε γιατί τα παιδιά τους που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες νιώθουν ματαιωμένα, γιατί τα παρατάνε και γιατί έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η απάντηση μου είναι γιατί αυτά τα παιδιά καταλαβαίνουν πως δεν τα καταφέρνουν νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους και αποσύρονται από τη μάθηση. Συχνά χρησιμοποιώ ένα δικό μου παράδειγμα με τη μαγειρική, ξέρω πως δεν είμαι καλή, άρα αποσύρομαι από το μαγείρεμα και βρίσκω ένα κάρο δικαιολογίες για να μην το κάνω και στη συνέχεια νιώθω ταυτόχρονα ανακούφιση και ανεπάρκεια. Τι είναι όμως αυτοεκτίμηση; Σύμφωνα με ορισμούς η αυτοεκτίμηση  είναι η αξιολόγηση και η αίσθηση της δικής μας αξίας, ικανοτήτων, επιδόσεων και γενικά της αντίληψής μας για τον εαυτό μας. Περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας σε σχέση με τους άλλου