Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μάνταλα: Ένας τρόπος να ηρεμείς

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη


Καλημέρα με χαμόγελο!

Ελπίζω να είστε καλά και να επιστρέφετε με προσοχή και χαρά στην κανονικότητα σας.

Σήμερα σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο σχετικά με μια δραστηριότητα,  τα Μάνταλα που ξεκίνησα  να ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό καθότι πολλές ώρες έγκλειστη και με έχει βοηθήσει πάρα πολύ!

Τι είναι τα Mάνταλα:


Μάνταλα συνήθως  είναι ένα κυκλικό μεγάλο σχέδιο που συμβολίζει το κύκλο της ζωής. Τα θέματα επίσης μπορεί να προέρχονται από την φύση, από τα ζώα η ακόμα και από την καθημερινότητα. Αντιπροσωπεύουν την ολότητα, την δημιουργία, την ενότητα και την αρμονία.

Τα βήματα της δημιουργίας Mάνταλα:

 • Βρίσκεις το σχέδιο που σε ενδιαφέρει και αρχίζεις και ζωγραφίζεις. Ιδανικά μπορείς να βάλεις και  χαλαρωτική μουσική.
 • Βάζεις ότι χρώμα θες, χωρίς να κριτικάρεις τον εαυτό σου. Αυτός ο χρόνος σου ανήκει.
 • Προσπάθησε να εστιάσεις απλά στο σχέδιο, χωρίς να σκέφτεσαι κάτι εκείνη την στιγμή και ιδίως αρνητικό.
 • Όταν τελειώσεις κοίτα το σχέδιο και πάρε χαρά από αυτό, Νιώσε υπερήφανος. Μπορείς να το βγάλεις φωτογραφία ή να το βάλεις κάπου να το βλέπεις.

Tι προσφέρει:

Ουσιαστικά αυτό που κερδίζεις είναι η βαθιά επαφή με τον εαυτό σου. Επί της ουσίας κάνεις διαλογισμό με άλλο τρόπο.

Προσφέρει:

 • Εστίαση στο καλό
 • Έκφραση του εαυτού μας μέσα από τα χρώματα
 • Θετική σκέψη
 • Αυτοσυγκέντρωση
 • Ηρεμία-χαλάρωση
 • Δημιουργία δίχως ίχνος κριτικής
 • Απελευθέρωση από το άγχος
 • Αξιοποιήση  δημιουργικά του ελεύθερου χρόνου 
 • Ανάπτυξη της υπομονής
Να σημειωθεί πως είναι μια πολύ καλή ασχολία και για αυτούς που θέλουν να κόψουν ή να ελαττώσουν το τσιγάρο καθώς κρατούν τόσο το μυαλό όσο και το χέρι τους απασχολημένα.
  
Που μπορώ να βρω Μάνταλα

  Μπορείς να αγοράσεις  Μάνταλα από βιβλιοπωλείο ή να εκτυπώσεις από διάφορες  σελίδες ή      ακόμα και να φτιάξεις μόνος σου.

Σας επισυνάπτω ένα video για το πως μπορεί κάποιος να φτιάξει μόνος του Μάνταλα

https://www.youtube.com/watch?v=BJ3r23ywkEo

Ενδεικτικά σας δείχνω κάποια σχέδια


Δε χρειάζεται να είναι κανείς ζωγράφος  για να ασχοληθεί με τα Μάνταλα. Τα Μάνταλα  είναι μια ενέργεια που εκφράζεται μέσω της ζωγραφικής  και έχει σκοπό να  κάνει το άτομο να χαλαρώσει και να εκφράσει μέσα από σχέδια και χρώματα  όλων των μορφών οτιδήποτε τον απασχολεί.

Καλή συνέχεια!!!!!
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου. Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του. Από την δική μου εμπειρία θα σας πω: Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του. Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα ελπίζω να είστε καλά! Σήμερα σκέφτηκα να μιλήσουμε για ένα μείζον θέμα για τη σύνδεση της αυτοεκτίμησης με τις μαθησιακές δυσκολίες. Κάθε μέρα συναντάω γονείς να με ρωτάνε γιατί τα παιδιά τους που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες νιώθουν ματαιωμένα, γιατί τα παρατάνε και γιατί έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η απάντηση μου είναι γιατί αυτά τα παιδιά καταλαβαίνουν πως δεν τα καταφέρνουν νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους και αποσύρονται από τη μάθηση. Συχνά χρησιμοποιώ ένα δικό μου παράδειγμα με τη μαγειρική, ξέρω πως δεν είμαι καλή, άρα αποσύρομαι από το μαγείρεμα και βρίσκω ένα κάρο δικαιολογίες για να μην το κάνω και στη συνέχεια νιώθω ταυτόχρονα ανακούφιση και ανεπάρκεια. Τι είναι όμως αυτοεκτίμηση; Σύμφωνα με ορισμούς η αυτοεκτίμηση  είναι η αξιολόγηση και η αίσθηση της δικής μας αξίας, ικανοτήτων, επιδόσεων και γενικά της αντίληψής μας για τον εαυτό μας. Περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας σε σχέση με τους άλλου