Καθημερινές δραστηριότητες για εξάσκηση της αφαίρεσης και πρόσθεσης με απλά υλικά

 Γράφει η Παπαδόπουλου Ειρήνη

Καλησπέρα ελπίζω να είστε καλά. Σήμερα, σκέφτηκα να μιλήσουμε για το πως μπορούμε να εξασκηθούμε σε βασικές πράξεις με παιχνίδι και μέσα από την καθημερινότητα, τώρα που είναι Καλοκαίρι.

Η εξάσκηση της πρόσθεσης και της αφαίρεσης μπορεί να γίνει πιο διασκεδαστική και αποδοτική μέσω διάφορων δραστηριοτήτων. Ακολουθούν μερικές προτάσεις για διαδραστικές και διασκεδαστικές  δραστηριότητες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα αυτές τις βασικές μαθηματικές έννοιες.

Ας ξεκινήσουμε:

Παιχνίδια και Δραστηριότητες

  1. Χρησιμοποιήστε ζάρια:

    • Ρίξτε δύο ζάρια και προσθέστε ή αφαιρέστε τους αριθμούς που εμφανίζονται. Μπορείτε να κάνετε αυτό το παιχνίδι πιο ελκυστικό  προσθέτοντας περισσότερα ζάρια.
  2. Κάρτες αριθμών:

    • Δημιουργήστε κάρτες με αριθμούς και ζητήστε από τα παιδιά να τραβήξουν δύο κάρτες και να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν τους αριθμούς.
  3. Χρησιμοποιήστε αντικείμενα:

    • Δώστε στα παιδιά μικρά αντικείμενα, όπως κουμπιά, καραμέλες, τουβλάκια και ότι άλλο θέλετε εσείς και έπειτα  ζητήστε τους να κάνουν πράξεις πρόσθεσης ή αφαίρεσης χρησιμοποιώντας τα αντικείμενα.
    • Κατά τη διάρκεια των αγορών, ζητήστε από τα παιδιά να υπολογίσουν το συνολικό κόστος των αντικειμένων ή να αφαιρέσουν τις εκπτώσεις.

Διαδικτυακές Δραστηριότητες και Εφαρμογές

  1. Math games:

    • Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες με διασκεδαστικά μαθηματικά παιχνίδια που βοηθούν στην εκμάθηση της πρόσθεσης και της αφαίρεσης.

Χειροτεχνίες και Δημιουργικές Δραστηριότητες

  1. Φτιάξτε ιστορίες με γρίφους:

    • Δημιουργήστε μικρές ιστορίες όπου τα παιδιά πρέπει να λύσουν προβλήματα πρόσθεσης και αφαίρεσης για να προχωρήσουν στην ιστορία.
  2. Ζωγραφίστε και μετρήστε:

    • Ζητήστε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν μια εικόνα και στη συνέχεια να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν αντικείμενα από την εικόνα και να γράψουν τις πράξεις.

Δραστηριότητες Ενίσχυσης

  1. Χρωματιστές ασκήσεις:

    • Δώστε στα παιδιά φύλλα εργασίας με πράξεις πρόσθεσης και αφαίρεσης όπου οι σωστές απαντήσεις θα χρωματίζουν ένα σχέδιο.
  2. Αριθμητική γραμμή:

    • Χρησιμοποιήστε μια αριθμητική γραμμή για να διδάξετε στα παιδιά να προσθέτουν και να αφαιρούν με βήματα.

Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να κάνουν την εκμάθηση της πρόσθεσης και της αφαίρεσης πιο διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα για τα παιδιά, βοηθώντας τους να κατανοήσουν και να εξασκηθούν σε αυτές τις βασικές μαθηματικές δεξιότητες ενεργοποιώντας όλες τις αισθήσεις χωρίς να ματαιωθούν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;