7+1 Δραστηριότητες για την έννοια της ομοιοκαταληξίας που μπορείτε να δημιουργήσετε μόνοι σας

 Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη



Καλησπέρα ελπίζω να είστε καλά και να απολαμβάνεται τις τελευταίες μέρες ξεκούρασης πριν μπούμε όλοι στη ρουτίνα Σήμερα σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο για την ομοιοκαταληξία η οποία είναι μια σημαντική δεξιότητα για την ανάπτυξη της φωνολογικής επίγνωσης ο οποίος είναι προπομπός της ανάγνωσης. Η ομοιοκαταληξία θα πρέπει να έχει κατακτηθεί πριν την φοίτηση του παιδιού στο δημοτικό

Τι είναι όμως πραγματικά η ομοιοκαταληξία;

Η ομοιοκαταληξία είναι η επανάληψη των ίδιων ή παρόμοιων ήχων στο τέλος δύο ή περισσότερων λέξεων. Συνήθως, αυτοί οι ήχοι ακούγονται στα τελευταία γράμματα των λέξεων, ιδιαίτερα στις καταλήξεις τους. Η ομοιοκαταληξία χρησιμοποιείται συχνά στην ποίηση, στα τραγούδια και στα παιδικά ποιήματα για να δώσει ρυθμό και μουσικότητα στον λόγο.

Πως γίνεται η ομοιοκαταληξία στην πράξη;

"Η γάτα στο χαλάκι,
κοιμάται στο σκαλάκι."

Στο παραπάνω παράδειγμα, οι λέξεις "χαλάκι" και "σκαλάκι" έχουν την ίδια κατάληξη και ομοιοκαταληκτούν.

Πως μπορώ εγώ σαν γονέας/φροντιστής να την ενισχύσω;

Πάμε να δούμε κάποιες δραστηριότητες με παιχνίδι όπου μπορούμε να κάνουμε με το παιδί μας για να ενισχύσουμε την δεξιότητα. Όπως έχουμε πει δεν είμαστε θεραπευτές αλλά μέσα από το παιχνίδι μπορούμε να κάνουμε πολλές δραστηριότητες με όμορφα αποτελέσματα.

Ας ξεκινήσουμε:

1. Παιχνίδι "Βρες την Ομοιοκαταληξία"

  • Δώστε στο παιδί μια λέξη και ζητήστε του να βρει άλλες λέξεις που ομοιοκαταληκτούν. Για παράδειγμα, δώστε τη λέξη "γάτα" και ζητήστε λέξεις όπως "πατάτα", "σαλάτα".

2. Τραγούδια και Ποιηματάκια με Ομοιοκαταληξία

  • Διδάξτε στα παιδιά τραγούδια ή ποιηματάκια με ομοιοκατάληκτα ζευγάρια, όπως το γνωστό "Η κουκουβάγια" ή το "Ένα μύλο έχω φίλο".

3. Παιχνίδι "Τι Ταιριάζει; 

  • Φτιάξτε καρτέλες με εικόνες και λέξεις που ομοιοκαταληκτούν (π.χ., εικόνα γάτας και πατάτας) και ζητήστε από τα παιδιά να ταιριάξουν τις σωστές λέξεις. Μπορείτε να ξεκινήσετε με εικόνες αντικειμένων και σταδιακά να περάσετε σε λέξεις χωρίς εικόνες.
Εδώ θέλω να πω, πως αν δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε καρτέλες υπάρχουν άπειρα φτηνά παιχνίδια στο εμπόριο όπου έχουν έτοιμες εικόνες. Επίσης μπορείτε να βρείτε και από βιβλία.

4. Ομοιοκαταληκτικές Ιστορίες

  • Διαβάστε στα παιδιά σύντομες ιστορίες ή ποιηματάκια που περιέχουν ομοιοκαταληξίες και ζητήστε τους να εντοπίσουν τις λέξεις που ταιριάζουν ηχητικά.

5. Παιχνίδι "Βρες τη Λέξη που Λείπει"

  • Φτιάξτε αναλογία προτάσεων με λέξεις που ομοιοκαταληκτούν και αφήστε μια λέξη κενή. Ζητήστε από τα παιδιά να βρουν τη λέξη που συμπληρώνει την ομοιοκαταληξία.

6. Δημιουργία Δικών τους Στίχων

  • Δώστε στα παιδιά λέξεις και ζητήστε τους να φτιάξουν σύντομες φράσεις ή στιχάκια που να ομοιοκαταληκτούν. Ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητά τους, ακόμη κι αν οι φράσεις είναι αστείες ή παράξενες.

7. Ομαδοποίηση Λέξεων με Ομοιοκαταληξία

  • Δώστε στα παιδιά λίστες λέξεων και ζητήστε τους να τις ομαδοποιήσουν ανάλογα με την ομοιοκαταληξία τους. Για παράδειγμα, "παπί", "σπιτί", "λουλούδι", "χρυσούδι".

8. Καθημερινή Εξάσκηση με Λέξεις που Χρησιμοποιούν Συχνά

  • Στη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά να παρατηρούν λέξεις που ακούνε και να σκέφτονται λέξεις που ομοιοκαταληκτούν. Για παράδειγμα, αν λέτε "μπανάνα", ρωτήστε "τι ταιριάζει με την μπανάνα;".

Αυτές οι δραστηριότητες κάνουν την εκμάθηση της ομοιοκαταληξίας διασκεδαστική και ενθαρρύνουν
τα παιδιά να αναπτύξουν την ικανότητα φωνολογικής επίγνωσης  με χαρά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;