6+1: Διασκεδάστικές δραστηριότητες για την σύνθεση συλλαβών

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Καλημέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά!!

Δεδομένο πως σε λίγες μέρες τα σχολεία ξεκινάνε, άρχισα και εγώ να φτιάχνω παραπάνω αυτοσχέδιες δραστηριότητες για μαθησιακές δεξιότητες. Σήμερα θα μιλήσω για την σύνθεση συλλαβών όπου στην πρώτη δημοτικού  παίζει τον πιο βασικό ρόλο για τη διαδικασία της ανάγνωσης.  Η σύνθεση συλλαβών λοιπόν είναι  σημαντικός στόχος για την ανάπτυξη της φωνολογικής επίγνωσης των παιδιών και τη βελτίωση της αναγνωστικής τους ικανότητας.

Εγώ πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να την αναπτύξει την σύνθεση συλλαβών;

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες δραστηριότητες με βάση πάντα το παιχνίδι

Ξεκινάμε:

1. Παιχνίδι με Καρτέλες Συλλαβών

  • Φτιάξτε ή αγοράστε καρτέλες με συλλαβές (π.χ., "μα", "τα", "νε") και ανακατέψτε τες. Ζητήστε
    από τα παιδιά να ενώσουν δύο ή περισσότερες συλλαβές για να δημιουργήσουν λέξεις. Για παράδειγμα, "πα" + "πι" = "παπί".

2. Παζλ Συλλαβών

  • Δημιουργήστε παζλ όπου κάθε κομμάτι έχει μια συλλαβή και το παιδί πρέπει να τα ενώσει για να σχηματίσει λέξεις. Για παράδειγμα, ένα κομμάτι με τη συλλαβή "μα" και ένα άλλο με τη συλλαβή "μα" σχηματίζουν τη λέξη "μαμά". Αυτό μπορεί να γίνει και με εικόνες και λέξεις: κάθε εικόνα συνδυάζεται με τη σωστή λέξη που αποτελείται από δύο ή περισσότερες συλλαβές.

3. Παιχνίδι με Κυβάκια ή Μαγνητικά Γράμματα

  • Χρησιμοποιήστε κυβάκια ή μαγνητικά γράμματα που σχηματίζουν συλλαβές. Τα παιδιά μπορούν να ενώσουν δύο ή περισσότερα κυβάκια ή μαγνητικά γράμματα  για να φτιάξουν λέξεις. Μπορείτε να ζητήσετε από τα παιδιά να συνθέσουν συγκεκριμένες λέξεις ή να τους αφήσετε να δημιουργήσουν τις δικές τους. Θυμηθείτε πως το χρώμα είναι ελκυστικό για τα παιδιά!

4. Σύνθεση Λέξεων με Εικόνες

  • Δώστε εικόνες αντικειμένων (π.χ., παπί, καπέλο) και καρτέλες με συλλαβές. Τα παιδιά πρέπει να ταιριάξουν τις σωστές συλλαβές με τις εικόνες για να φτιάξουν τη λέξη. Για παράδειγμα, δίπλα στην εικόνα του παπιού, τα παιδιά πρέπει να τοποθετήσουν τις συλλαβές "πα" και "πί".

5. Παιχνίδι "Βρες τη Σωστή Λέξη"

  • Φτιάξτε τρεις λέξεις με διαφορετικές συλλαβές, αλλά μόνο η μία είναι πραγματική λέξη. Ζητήστε από τα παιδιά να επιλέξουν ποια είναι η σωστή λέξη. Για παράδειγμα: "μα-μά", "μα-νί", "μα-το". Τα παιδιά πρέπει να εντοπίσουν τη λέξη "μαμά". Αυτή η δραστηριότητα βοηθάει και στην οπτική αντίληψη του παιδιού που είναι πολύ σημαντική για πολλές δεξιότητες όπως γραφή.

6. Αφηγηματική Δραστηριότητα "Φτιάξε τη Λέξη"

  • Δώστε στα παιδιά μια μικρή ιστορία ή περιγραφή που περιλαμβάνει αντικείμενα ή ζώα και ζητήστε τους να συνθέσουν τις συλλαβές για να βρουν τη λέξη. Για παράδειγμα: "Τι πετάει στον ουρανό και έχει δύο φτερά; Πα..." και τα παιδιά πρέπει να ολοκληρώσουν με "παπί".

7. Παιχνίδι Μνήμης με Συλλαβές

  • Φτιάξτε καρτέλες με συλλαβές και παίξτε παιχνίδι μνήμης . Τα παιδιά πρέπει να βρουν δύο καρτέλες που συνθέτουν μια λέξη. Για παράδειγμα, οι καρτέλες "πα" και "πί" ενώνονται για να σχηματίσουν τη λέξη "παπί".

Αυτές οι δραστηριότητες κάνουν τη μάθηση παιχνιδιάρικη και διασκεδαστική, ενισχύοντας παράλληλα τη φωνολογική επίγνωση και τις δεξιότητες ανάγνωσης των παιδιών. Ωστόσο αυτές είναι κάποιες δραστηριότητες από τις πολλές που μπορείτε να κάνετε όπως έχουμε πει πολλές φορές φαντασία χρειάζεται. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστελίνη, άμμο, κιμωλίες, επιτραπέζια, υπολογιστή (υπάρχουν πολλές εφαρμογές), ότι ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σας και στην οικογένεια σας.. Θυμηθείτε πως κάθε οικογένεια είναι μοναδική και διαφορετική.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;