Πρόταση Βιβλίου: Fish! A Proven Way to Boost Morale and Improve Results


Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Καλησπέρα σε όλους, ελπίζω να είστε καλά!!

Σήμερα μετά από πάρα πολύ καιρό θα σας παρουσιάσω ένα βιβλίο που το διάβασα μέσα σε μια ημέρα και μου έκανε το "κλικ" ώστε να προβληματιστώ γύρω από την εργασία, τις προσωπικές μου σχέσεις και γενικά την ζωή μου.

Το βιβλίο αυτό είναι Fish! A Proven Way to Boost Morale and Improve Results" και γράφτηκε από τους Stephen C. Lundin, Harry Paul, και John Christensen.

Περίληψη του βιβλίου:

Το βιβλίο "Fish!" αντλεί έμπνευση από την Pike Place Fish Market στο Σιάτλ, μια ψαραγορά διάσημη για την ενέργεια, την ευθυμία και τον ενθουσιασμό των εργαζομένων της. Μέσω της ιστορίας της Mary Jane Ramirez, μιας διευθύντριας που προσπαθεί να βελτιώσει το ηθικό και την αποδοτικότητα της ομάδας της, οι συγγραφείς παρουσιάζουν τέσσερις βασικές αρχές που μπορούν να μεταμορφώσουν οποιοδήποτε περιβάλλον εργασίας.

Οι Τέσσερις Βασικές Αρχές του "Fish!" είναι:

Choose Your Attitude (Επίλεξε τη Στάση σου): 

Η στάση μας είναι μια επιλογή. Ακόμη και όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, μπορούμε να επιλέξουμε πώς θα αντιδράσουμε και πώς θα προσεγγίσουμε τη δουλειά μας.

Play (Παίξε):

Το παιχνίδι και η διασκέδαση στο χώρο εργασίας δεν είναι αντιπαραγωγικά. Αντιθέτως, μπορούν να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και τη γενικότερη ευχαρίστηση από την εργασία.

Make Their Day (Κάνε τη Μέρα τους): 

Κάνοντας κάτι καλό για τους άλλους, είτε αυτοί είναι συνάδελφοι είτε πελάτες, δημιουργούμε ένα θετικό κλίμα και ενισχύουμε τις σχέσεις μας μαζί τους.

Be There (Να Είσαι Παρών): 

Η πλήρης παρουσία και η προσοχή μας σε αυτούς με τους οποίους αλληλεπιδρούμε είναι κρίσιμες για τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού και αποτελεσματικού περιβάλλοντος.

Άραγε το "Fish!" μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στην εργασία;

Φυσικά και όχι!!

Για εμένα η βασική αρχή είναι το να είμαστε παρών που τώρα πια με τόσα ερεθίσματα τις πιο πολλές φορές δεν είμαστε εκεί στη στιγμή.

Έτσι λοιπόν η μέθοδος του βιβλίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους παρακάτω τομείς:

  1. Οικογένεια: Οι αρχές του βιβλίου μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας πιο αρμονικής και υποστηρικτικής οικογενειακής ζωής. Για παράδειγμα, επιλέγοντας θετική στάση και παίζοντας (δημιουργώντας ευχάριστες στιγμές), μπορούμε να ενισχύσουμε τους δεσμούς με τα μέλη της οικογένειας.

  2. Φίλοι και Κοινωνικές Σχέσεις: Η αρχή "Make Their Day" μπορεί να εφαρμοστεί στις φιλίες και τις κοινωνικές σχέσεις, κάνοντας μικρές ενέργειες που δείχνουν ενδιαφέρον και εκτίμηση, ενισχύοντας έτσι τη σύνδεση και την υποστήριξη.

  3. Εκπαίδευση: Οι αρχές του βιβλίου μπορούν να βοηθήσουν μαθητές και εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν ένα πιο θετικό και υποστηρικτικό μαθησιακό περιβάλλον. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενθαρρύνουν τους μαθητές να παίζουν και να είναι παρόντες, ενώ οι μαθητές μπορούν να επιλέγουν θετική στάση και να κάνουν καλές πράξεις για τους συμμαθητές τους.

  4. Εθελοντισμός και Κοινότητα: Οι αρχές του βιβλίου μπορούν να εφαρμοστούν σε εθελοντικές δραστηριότητες και στην αλληλεπίδραση με την κοινότητα, προωθώντας τη θετικότητα, την ενσυναίσθηση και την ενεργή συμμετοχή.

  5. Προσωπική Ανάπτυξη: Η εφαρμογή των αρχών του "Fish!" μπορεί να βοηθήσει στην προσωπική ανάπτυξη, ενισχύοντας την αυτογνωσία, την αυτοπεποίθηση και την προσωπική ικανοποίηση.

Συμπεράσματα

Οι αρχές του "Fish!" είναι καθολικές και μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πολλούς τομείς. Εφαρμόζοντας τις αρχές της θετικής στάσης, του παιχνιδιού, της πρόθεσης να κάνουμε την ημέρα κάποιου καλύτερη και της πλήρους παρουσίας, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο υποστηρικτικό, ευχάριστο και παραγωγικό περιβάλλον όχι μόνο στην εργασία, αλλά και στην καθημερινή μας ζωή.

Διαβάστε το!!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;