Διασκεδαστικές δραστηριότητες για να μάθει ένα παιδί την ώρα

 Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά και να απολαμβάνετε τον Αύγουστο !!

Σήμερα σκέφτηκα αφού είμαστε λίγο όλο πιο χαλαροί να σας δώσω κάποιες δραστηριότητες όπου τα παιδιά μπορούν να μάθουν πιο εύκολα την ώρα.

Εδώ θέλω να πω, πως μπορείτε να προσθέσετε και εσείς αρκετές δικές σας αφού για όλα αυτά που συζητάμε φαντασία χρειάζεται.

Η διδασκαλία της ώρας στα παιδιά μπορεί να γίνει μέσα από διάφορες διασκεδαστικές και δημιουργικές δραστηριότητες. Ακολουθούν μερικές συγκεκριμένες ιδέες:

  1. Χειροποίητο ρολόι:

    • Φτιάξτε μαζί με το παιδί ένα ρολόι από χαρτόνι. Χρησιμοποιήστε χρωματιστό χαρτί, μαρκαδόρους και αυτοκόλλητα για να κάνετε το ρολόι πιο ελκυστικό. Διδάξτε πώς να διαβάζει την ώρα γυρνώντας τους δείκτες.
  2. Παιχνίδι με κάρτες:

    • Δημιουργήστε κάρτες με διαφορετικές ώρες (π.χ., 3:00, 4:30). Το παιδί πρέπει να   αντιστοιχίσει τις κάρτες με τις ώρες σε ένα αναλογικό ρολόι.
  3. Καθημερινές δραστηριότητες:

    • Συνδέστε την ώρα με τις καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού. Για παράδειγμα, δείξτε του τι ώρα είναι όταν ξυπνάει, όταν τρώει πρωινό ή όταν πηγαίνει για ύπνο. Έτσι, θα αρχίσει να κατανοεί τη σημασία της ώρας στην καθημερινή ζωή.
  4. Παιχνίδια στον υπολογιστή ή σε εφαρμογές:

    • Υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά παιχνίδια και εφαρμογές που διδάσκουν την ώρα με διασκεδαστικό τρόπο, επιτρέποντας στα παιδιά να εξασκούνται στην αναγνώριση και τη ρύθμιση της ώρας.
  5. Πίνακας καθημερινότητας:

    • Δημιουργήστε έναν πίνακα όπου θα καταγράφετε τις δραστηριότητες του παιδιού ανά ώρα της ημέρας. Σιγά σιγά, ζητήστε από το παιδί να αναγνωρίζει την ώρα σε αυτόν τον πίνακα.
  6. Διήγηση ιστορίας με βάση την ώρα:

    • Δημιουργήστε μια ιστορία όπου οι χαρακτήρες κάνουν διάφορα πράγματα σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Ζητήστε από το παιδί να σας πει την ώρα που συνέβησαν αυτά τα γεγονότα.

Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να κάνουν την εκμάθηση της ώρας πιο ευχάριστη και διαδραστική, βοηθώντας το παιδί να διαχειριστεί την ώρα.

Καλή διασκέδαση!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;