Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κοινωνικά και Συναισθηματικά οφέλη από τα παραμύθια

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη


Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τι καλύτερο δώρο από ένα παραμύθι για τα παιδιά!

Κάποιοι συγγραφείς προτεινόμενοι είναι: Τριβιζάς, Ντίκενς, Άντερσεν, Βέρν.

Όπως έχουμε πει σε παλιότερο άρθρο το παραμύθι έχει μαθησιακά οφέλη για το παιδί. (http://eidikiagogi-symvoulesgiagoneis.blogspot.gr/2017/07/blog-post_10.html)

Σήμερα θα μιλήσουμε για το πως αναπτύσσει την κοινωνική συμπεριφορά και τη συναισθηματική ωρίμανση του παιδιού.

Ας αρχίσουμε με την κοινωνική συμπεριφορά όπου μέσα από το παραμύθι:

Καλλιεργούνται και αναπτύσσονται στάσεις και συνήθειες
žΑναπτύσσονται έννοιες όπως: Αγάπη, αλληλεγγύη, συμπαράσταση, αλληλοβοήθεια στην οικογένεια
Αναπτύσσεται η ελπίδα και η αισιοδοξία
Εμπλουτίζουν την κοινωνική ζωή και συμβάλουν στην κοινωνικοποίηση του παιδιού
Κατανοούν τις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων πιο εύκολα
Ενισχύεται η σχέση με τον γονιό και τον εκπαιδευτικό
Το παιδί αποκτά  μοντέλα για ιδανική συμπεριφορά.

Η συναισθηματική ωρίμανση επιτυγχάνεται μέσα από το παραμύθι καθώς:

Εμπλουτίζεται και ενδυναμώνεται ο ψυχικός του κόσμος
Δύσκολα θέματα όπως θάνατος, χωρισμός, ασθένεια πραγματεύονται
Επιτυγχάνεται η επιβεβαίωση και η αυτοεκτίμηση
Το παιδί προετοιμάζεται για πραγματικές καταστάσεις
Τα  παιδιά μαθαίνουν τα εξελικτικά στάδια
Δίνεται η ευκαιρία στο παιδί να αναγνωρίσει ότι η σκληρή δουλεία, ο προγραμματισμός, είναι εργαλεία με μεγάλη αξία που θα το βγάλουν από δύσκολες καταστάσεις (π.χ. το παραμύθι Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας)
Το παιδί μαθαίνει τα βασικά συναισθήματα

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι το παραμύθι ενισχύει τη δημιουργικότητα του παιδιού,
αναπτύσσει τη φαντασία του, χτίζει γέφυρες ανάμεσα στις εμπειρίες του  και στον πραγματικό κόσμο και τέλος ενισχύει όλους τους τομείς επικοινωνιακούς, μαθησιακούς, γνωστικούς , κοινωνικούς και συναισθηματικούς!
Μείνετε συντονισμένοι και σε επόμενο άρθρο θα ακολουθήσουν προτάσεις παραμυθιών και πως οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν την ανάγνωση παραμυθιών!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου. Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του. Από την δική μου εμπειρία θα σας πω: Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του. Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Λεξιλογίο: Τι Είναι-Τρόποι Ενίσχυσης

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Τι είναι το λεξιλόγιο: Λεξιλόγιο είναι το σύνολο των λέξεων που χρησιμοποιεί κάποιος Το λεξιλόγιο χωρίζεται σε εκφραστικό λεξιλόγιο και σε αντιληπτικό λεξιλόγιο. Το εκφραστικό/ παραγωγικό λεξιλόγιο είναι: Το σύνολο των λέξεων που παράγουμε Το αντιληπτικό λεξιλόγιο είναι: Το σύνολο των λέξεων που μπορούμε να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε. Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το λεξιλόγιο του παιδιού: Κάποιοι ενδεικτικοί παράγοντες είναι: Το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον  Το σχολικό περιβάλλον Η ιδιοσυγκρασία  Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια έχουν πιο ανεπτυγμένο λεξιλόγιο από τα αγόρια. Πόσες λέξεις πρέπει να λέει το παιδί ανά ηλικία: 7-12 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 1-3 λέξεις 13-18 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 3-25 λέξεις 19-24 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 50-100                       Έχει ένα αντιληπτικό λεξιλόγιο πάνω από 300 λέξεις 2-3 ετών: Έχει ένα εκφραστι