Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανεξάρτητο Παιχνίδι

Πηγή: www.mamakaipaidi.com
Όνομα: Διαμάντω Κ 
Σήμερα θα μοιραστώ ένα τέλειο άρθρο που διάβασα και ξετρελάθηκα για το ανεξάρτητο παιχνίδι!
Ονειρεύεσαι και εσύ ένα πρωινό, να πίνεις ζεστό καφέ, να τσεκάρεις τα email σου και να πληρώσεις ορισμένους λογαριασμούς σου, χωρίς να σε διακόψουν και έχοντας ησυχία; Ε λοιπόν δεν είναι όνειρο. Το να μάθεις στο παιδί σου να παίζει ανεξάρτητα, όταν εσύ θέλεις να κάνεις κάποιες δουλειές στο σπίτι ή ακόμα και να "προετοιμαστείς" για την μέρα, είναι πραγματικότητα, μπορεί να συμβεί και η εκμάθηση ξεκινάει από την γέννηση!
Παρακάτω σου δίνω μερικές συμβουλές, για το πως να το πετύχεις:

1. Καθόρισε μια συγκεκριμένη ώρα.
Η ανεξάρτητη ώρα παιχνιδιού, είναι μια προγραμματισμένη στιγμή μέσα στην ημέρα που το παιδί παίζει χωρίς την παρουσία των γονιών του ή άλλων φροντιστών γύρω του. Αρχικά επιλέγεις ποια ώρα της ημέρας θέλεις να γίνεται και με ποια παιχνίδια θα παίξει. Φρόντισε να γίνεται κάθε μέρα την ίδια ώρα για να μην συγχύζεται το παιδί.

2. Πως βοηθάει αυτό το παιδί.
Ικανότητα εστίασης: Η ώρα αυτή βοηθάει το παιδί να αναπτύξει την ικανότητα να επικεντρώνεται σε ένα αντικείμενο, και να δραστηριοποιείται μαζί του χωρίς να του αποσπά τίποτα την προσοχή.
Συνεχής παρατήρηση: Το διάστημα το οποίο το παιδί ξοδεύει για να εστιάσει την προσοχή του σε ένα αντικείμενο, θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.
Δημιουργικότητα: Η απόλυτη ελευθερία εντείνει την δημιουργική σκέψη και η ύπαρξη των "ορίων" διευκολύνει την δημιουργικότητα. Το παιδί μαθαίνει να παίζει με αυτά που έχει διαθέσιμα μπροστά του και με τίποτα παραπάνω, άρα έρχεται σε ανάγκη να χρησιμοποιήσει την φαντασία του και να δημιουργήσει ένα καλό παιχνίδι!
Αυτοπεποίθηση: Με ελευθερία υπό όρια και με υποστήριξη από τους άλλους, το παιδί θα γίνει σιγά σιγά ανεξάρτητο.
Μαθαίνει να είναι τακτικό: Όταν το παιδί παίζει μόνο του, αναγκάζεται να "καθαρίσει" τον χώρο για να βάλει κάτι άλλο.Αυτό του μαθαίνει να διατηρεί τον χώρο καθαρό και τα πράγματά του τακτοποιημένα.

3. Προνόμια για τους γονείς.
Η τακτική αυτή, προσφέρει στους γονείς τον χρόνο να κάνουν δουλειές  μέσα στο σπίτι όπως σούπισμα, μαγείρεμα, καθάρισμα κλπ. Δίνοντας χρόνο στον εαυτό μου κάθε μέρα, κατάφερα προσωπικά να είμαι ποιο χαλαρή, άρα και ποιο αποτελεσματική ως μητέρα. Μπορώ να παίζω με την κόρη μου όποτε θέλω, χωρίς να σκέφτομαι τις δουλειές που δεν έγιναν και όλα αυτά που έχω να κάνω.

4. Ας αρχίσουμε
Προγραμμάτισε να γίνεται αυτό την ίδια ώρα κάθε μέρα, όταν το παιδί είναι ήρεμο (συνήθως αφού ξυπνήσει και φάει). Γέμισε ένα μικρό καλάθι παιχνιδιών με κατάλληλα για την ηλικία του παιχνίδια, και τοποθέτησε το σε τέτοιο σημείο στο δωμάτιο, ώστε να μπορείς να το τσεκάρεις χωρίς να γίνεσαι αντιληπτή από το ίδιο.

Στην αρχή ξεκίνα με 5-10 λεπτά την ημέρα, και πρόσθετε άλλα 10 λεπτά κάθε ημέρα, μέχρι να φτάσεις στον επιθυμητό χρόνο που το παιδί μπορεί να καθίσει μόνο του. Αν δεις ότι το παιδί δεν διασκεδάζει ιδιαίτερα, δώσε του χρόνο και αύξησε την ώρα με ποιο αργούς ρυθμούς, κάθε μέρα.

Είναι σημαντικό να τηρείς ακριβώς τους χρόνους, ώστε το παιδί να ξέρει πότε ξεκινάει και ότι σύντομα ή σε -τάδε- χρόνο θα τελειώσει. Μόλις ο χρόνος τελειώσει, πήγαινε στο δωμάτιο και βοήθησε το να μαζέψει τα παιχνίδια του στο καλάθι για την επόμενη ημέρα.

Παρακάτω σου δίνω μεταφρασμένο έναν πίνακα από το βιβλίο Babywise II, ο οποίος δείχνει ακριβώς σε ποια ηλικία και για πόση ώρα πρέπει να γίνεται αυτή η εκμάθηση.
5. Τι να κρατήσεις από αυτά;
Απόφυγε να βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο με το παιδί σου εκείνη την στιγμή. Αυτό που θέλει είναι να παίξει μόνο του.

Έλεγχε το ανά σύντομα χρονικά διαστήματα για να βεβαιώνεσαι ότι είναι οκ. Πρόσεξε να μην σε δει και χαλάσει η αυτονομία του. Θα δεις πόσο χαρούμενο θα είναι όταν θα νομίζει πως δεν είσαι εκεί και παίζει μόνο του.

Μην μεγαλώνεις τα διαστήματα που μένει το παιδί μόνο του απότομα.

Το ανεξάρτητο παιχνίδι είναι από αυτές τις δραστηριότητες, τις οποίες μπορείς να επωφεληθείς τόσο εσύ, όσο και το παιδί σου. Αν ξεκινάς τώρα, καλό κουράγιο. Μόλις ξεκινήσετε, θα γίνει η "δεύτερη φύση" για το παιδί σου και πολύ σύντομα θα ευχαριστιέται αυτήν την ώρα και θα την αποζητά. Μαθαίνοντας στα παιδιά μας αυτήν την δεξιότητα, τα ενθαρρύνουμε να είναι δημιουργικά, να λύνουν ποιο εύκολα τα προβλήματά τους, να έχουν τάξη και να είναι ανεξάρτητα.

Εύχομαι καλή απασχόληση! Αν το έχετε ήδη εφαρμόσει, μπορείτε να μας πείτε την εμπειρία σας και τι προσέφερε στο παιδί σας;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου. Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του. Από την δική μου εμπειρία θα σας πω: Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του. Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα ελπίζω να είστε καλά! Σήμερα σκέφτηκα να μιλήσουμε για ένα μείζον θέμα για τη σύνδεση της αυτοεκτίμησης με τις μαθησιακές δυσκολίες. Κάθε μέρα συναντάω γονείς να με ρωτάνε γιατί τα παιδιά τους που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες νιώθουν ματαιωμένα, γιατί τα παρατάνε και γιατί έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η απάντηση μου είναι γιατί αυτά τα παιδιά καταλαβαίνουν πως δεν τα καταφέρνουν νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους και αποσύρονται από τη μάθηση. Συχνά χρησιμοποιώ ένα δικό μου παράδειγμα με τη μαγειρική, ξέρω πως δεν είμαι καλή, άρα αποσύρομαι από το μαγείρεμα και βρίσκω ένα κάρο δικαιολογίες για να μην το κάνω και στη συνέχεια νιώθω ταυτόχρονα ανακούφιση και ανεπάρκεια. Τι είναι όμως αυτοεκτίμηση; Σύμφωνα με ορισμούς η αυτοεκτίμηση  είναι η αξιολόγηση και η αίσθηση της δικής μας αξίας, ικανοτήτων, επιδόσεων και γενικά της αντίληψής μας για τον εαυτό μας. Περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας σε σχέση με τους άλλου