Παρουσιάση Βιβλίου: Ο Ιρά στη μαγική χώρα των αριθμών


Πηγή: thematofylakes.gr
Προσωπική Άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

Ο Ιρά στη μαγική χώρα των αριθμών. Από την παιδική μου ηλικία, η σχέση μου με τους αριθμούς δεν ήταν ιδιαίτερα καλή. Με φόβιζαν, με μπέρδευαν και τους κρατούσα σε απόσταση. Ομολογώ ότι δεν κατάφερα να τους αγαπήσω, πάντα με γοήτευαν τα γράμματα και οι λέξεις. 
Ίσως αν υπήρχε τότε ένα βιβλίο όπως αυτό του εκπαιδευτικού – συγγραφέα Ηρακλή Κωτσαλίδη «Ο Ιρά στη μαγική χώρα των αριθμών», να είχα καλύτερη σχέση με τους αριθμούς. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα σε υπέροχη εικονογράφηση της Δωροθέας Λούκρη.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που η ιδέα για τη δημιουργία του γεννήθηκε μέσα στην τάξη. Σκοπός του βιβλίου είναι να αγαπήσουν τα παιδιά τους αριθμούς και να τους κατανοήσουν. Ένα βιβλίο γραμμένο σαν παραμύθι, που ταξιδεύει τους μικρούς αναγνώστες στη μαγική χώρα των αριθμών.
Οι πιο πολλοί αριθμοί που ζουν εδώ, έχουν αδελφούλες καλές κι αγαπημένες και ζουν μαζί χωρίς να τσακώνονται γιατί ακολουθούν όλοι κάποιους κανόνες. Λίγοι αριθμοί ζουν μόνοι τους. Αυτοί είναι οι μονοψήφιοι.
Όλα ξεκινούν όταν ένας έμπορος από τα μέρη της Αραβίας, ο Ιρά, διαπιστώνει ότι στα διάφορα μέρη της γης που ταξιδεύει, οι άνθρωποι γράφουν και λένε τους αριθμούς διαφορετικά. Έπρεπε να βρεθεί ένας κοινός τρόπος για όλες τις χώρες. Ένας σοφός τον συμβούλευσε να επισκεφτεί τη χώρα των αριθμών και η βασίλισσα της χώρας θα του έβρισκε τη λύση. Έτσι κι έκανε. Πράγματι, η βασίλισσα του εξηγεί τον τρόπο για να πετύχει αυτό που είχε σκεφτεί, ενώ του δίνει ένα μαγικό σακούλι με αριθμούς για να απλωθεί σε όλες τις χώρες το δεκαδικό σύστημα.
Αν θέλετε να μάθετε τα πάντα για τους αριθμούς και τη μαγική τους χώρα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά πρώτης και δευτέρας δημοτικού (6-7 ετών).
Σε άλλους αριθμούς οι μονάδες ζουν μαζί με τις μεγαλύτερες αδελφούλες τους, τις δεκάδες. Αυτοί είναι οι διψήφιοι. Σε αυτό το σπιτάκι των δεκάδων χωρούν μόνο 9 δεκάδες.
Ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί πολλές φορές και οι μικροί αναγνώστες να μη φοβούνται πια να ταξιδεύουν στη μαγική χώρα των αριθμών.
Περίληψη: Οι αριθμοί είναι γεμάτοι λογική, φαντασία και μαγεία.”
Αυτή είναι η φράση κλειδί του παραμυθιού που κρατάτε στα χέρια σας. Πρόκειται για την ιστορία του ταξιδιού ενός Άραβα, του Ιρά, στη μαγική χώρα των αριθμών. Το παραμύθι αυτό, του οποίου η ιδέα γεννήθηκε και ολοκληρώθηκε μέσα στην τάξη, μπορεί και πρέπει να διαβαστεί πολλές και άλλες τόσες φορές, μέχρι να γίνει κατανοητό από τους μικρούς μας φίλους, χρησιμοποιώντας κάθε φορά άλλα, διαφορετικά παραδείγματα. Σκοπός τελικά του βιβλίου είναι οι μικροί μας φίλοι να πάψουν να φοβούνται τη χώρα των αριθμών και να αφεθούν στη μαγεία της. Καλό ταξίδι σε όλους, λοιπόν, πάνω στο μαγικό χαλί του φίλου μας Ιρά… (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.)

                                             

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;