Ενισχύοντας την μάθηση: Διασκεδαστικές δραστηριότητες με γλωσσοπιέστρα και άλλα υλικά

 Γράφει η Παπαδαοπούλου Ειρήνη

Καλησπέρα καλησπέρα, σήμερα θα παρουσιάσουμε κάποιες ασκήσεις με γλωσσοπιέστρα που μπορούν να γίνουν από όλους (θεραπευτές, γονείς, εκπαιδευτικούς) διεγείροντας το ενδιαφέρον των παιδιών για τη μάθηση και για εμπέδωση δεξιοτήτων.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τις δραστηριότητες

Διάκριση φωνημάτων:

Αρχικά γράφουμε πάνω στα γλωσσοπιέστρα λέξεις με φωνήματα που θέλουμε το παιδί να διακρίνει και ύστερα το παιδί είτε με μαγνητικά γράμματα, είτε με μανταλάκια που έχουμε γράψει τα φωνήματα που θέλουμε να διακρίνει τοποθετεί τα σωστά.

Σειροθέτηση αριθμών:

Πάνω στα γλωσσοπιέστρα γράφουμε τους αριθμούς με μαρκαδόρους και επιλέγουμε ποιοι θέλουν να λείπουν. Πχ: 1 – 3 – 5- 7-8-9-. Ταυτόχρονα  μπορούμε να γράψουμε πάνω σε μανταλάκια τους αριθμούς που λείπουν και άλλους ώστε το παιδί να βρει τον κατάλληλο μέσα από ένα σύνολο. Βάζουμε τα μανταλάκια σε ένα κύπελλο και αφήνουμε το παιδί να ψάξει. Όταν το παιδί «ανακαλύψει» τον κατάλληλο μανταλάκι το τοποθετεί στο γλωσσοπίεστρο. Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μανταλάκια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαγνητικούς αριθμούς
Καταλήξεις  Ορθογραφίας:
Γράφουμε πάνω στα γλωσσοπιέστρα λέξεις με καταλήξεις που δυσκολεύεται το παιδί και  ταυτόχρονα
στα μανταλάκια γράφουμε τις σωστές καταλήξεις. Βάζουμε τα μανταλάκια σε ένα κύπελλο και αφήνουμε το παιδί να ψάξει. Όταν το παιδί «ανακαλύψει» τον κατάλληλο μανταλάκι το τοποθετεί στο γλωσσοπίεστρο. Είναι βοηθητικό, να δουλεύουμε όχι πολλές καταλήξεις μαζί αλλά μια-μια ώστε να επιτευχθεί πιο άμεσα η εμπέδωση.
Μαθαίνοντας Γραμματική:
Μπορούμε να γράψουμε πάνω στα γλωσσοπιέστρα ρήματα, ουσιαστικά, επίθετα κτλ και να κάνουμε διάκριση σε χρόνους, γένη, εγκλίσεις.
Ενώνοντας τα μισά ή σχηματισμός γραμμάτων:
Ζωγραφίστε σε ένα γλωσοπιέστρο μισά σχήματα, μισά γράμματα, μισούς αριθμούς και σε ένα άλλο γλωσσοπιέστρο τα άλλα μισά. Αφήστε το παιδί, να τα βρει και να τα ενώσει. Αυτό θα βοηθήσει αφενός στη γνώση των παραπάνω, αφετέρου θα ενισχύσει την οπτική διάκριση του παιδιού.
Επίσης, μπορούμε με γλωσσοπίεστρα να σχηματίσουμε γράμματα, αριθμούς, σχήματα, πρόσημα.
Γνώση Χρωμάτων:
Ζωγραφίστε με μαρκαδόρους τα γλωσσοπιέστρα και κάντε εξάσκηση στα χρώματα που θέλει το παιδί να μάθει. Επιπρόσθετα, μπορεί να ταυτίσει κιόλας με κυπελάκια, μανταλάκια κτλ.
Θα πρέπει να θυμόμαστε πως χρειάζεται παιχνίδι για να επιτευχθεί η μάθηση
Καλή διασκέδαση!!





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;