Θεραπευτική σχέση: Η αξία της, γιατί είναι σημαντική

 Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη


Καλησπέρα, ελπίζω να σας βρίσκω όλους καλά!
Μετά από καιρό γυρίζω στο blog μου και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό....

Σήμερα θα μιλήσουμε για την αξία της θεραπευτικής σχέσης, όπως την βιώνω εγώ..... θέλω να τονίσω πως αυτή είναι η προσωπική μου άποψη από την εμπειρία μου.

Θεραπευτική σχέση είναι η σχέση που αναπτύσσεται με ένα παιδί και τον θεραπευτή (εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, ειδικό παιδαγωγό, κτλ)  μέσω ομιλίας ή παιχνιδιού. . Τα κύρια συστατικά που την διέπουν είναι αποδοχή, σεβασμός, ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη, αγάπη αλλά και όρια. Είναι σημαντικό να δίνουμε στο παιδί χώρο να εξοικειωθεί στην αρχή και να εκφράζει τα συναισθήματά του για το πως νιώθει για την διαδικασία. Φανταστείτε πως εσείς μπορείτε να νιώθετε την πρώτη μέρα σε ένα ξένο περιβάλλον. Επίσης όσο περνάει η διαδικασία έχει αξία να ρωτάμε το παιδί πως νιώθει, να  παίρνει μέρος σε αυτήν με βάση τα ενδιαφέροντα του, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει το δυναμικό του και να είναι μια ευχάριστη διαδικασία για αυτό. Θεωρώ πως μόνο ένα παιδί νιώσει θετικά συναισθήματα και άνετα με τον άλλον η θεραπευτική διαδικασία θα είναι παραγωγική. Είχα ακούσει παλιότερα μια ομιλία στο tdx όπου έλεγε πως εάν παιδί δεν μας συμπαθήσει δεν μπορεί να μάθει και σύμφωνω απόλυτα με αυτό.....

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως η θεραπευτική σχέση δεν είναι στάσιμη αλλάζει και παίρνει διαφορετικά χαρακτηριστικά στην δημιουργία, στην ανάπτυξη και στη διατήρηση αυτής.

Είναι σημαντικό επίσης αν κάνουμε κάποιο λάθος και εμείς οι ίδιοι  να ζητάμε συγνώμη.

Εν κατακλείδι ο θεραπευτής θα πρέπει να δημιουργεί ένα κλίμα ασφάλειας και σεβασμού, ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο το παιδί θα μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς να νιώθει ότι κάποιος τον κρίνει για όσα πράττει η σκέφτεται. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;