Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

 Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά!

Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου.

Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του.

Από την δική μου εμπειρία θα σας πω:

  • Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του.
  • Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή.
  • Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του παιδιού με παιχνίδι και καλή διάθεση άρα για ένα η για δύο σαραντάλεπτα την εβδομάδα το παιδί δεν θα κουραστεί αντιθέτως δεν θα χαλάσει η ρουτίνα του,  θα περνάει διασκεδαστικά το χρόνο του και θα υλοποιεί τους στόχους της θεραπείας του με αποτέλεσμα να ενδυναμώνεται για τη νέα χρονιά. (Αναρωτιέμαι μήπως κουραζόμαστε εμείς οι μεγάλοι)
  • Οι θεραπείες δεν είναι σχολικό μάθημα, για αυτό δεν ακολουθεί το σχολικό πρόγραμμα το καλοκαίρι και τις αργίες.
  • Το παιδί είναι πολύ πιο ξεκούραστο το Καλοκαίρι αφού δεν έχει σχολείο και μπορεί να ενσωματώσει και να απορροφήσει πιο εύκολα νέες πληροφορίες. 
  • Πριν αποφασίσετε για διακοπή συζητήστε με τον θεραπευτή σας την γνώμη του. Γνωρίζει το παιδί σας, έχει καταφέρει αρκετά επιτεύγματα μαζί του και σιγουρά μπορεί να σας κατευθύνει. Πχ: Είναι προτιμότερο να αλλάξετε μέρες οι ώρες αν δυσκολευόσαστε από το να σταματήσετε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα όπου δεν θα κάνει καλό στο παιδί σας τη δεδομένη στιγμή.
Θερμή παράκληση ότι αποφασίσετε αφήστε το παιδί να χαιρετηθεί με τον θεραπευτή, να του ευχηθεί καλό Καλοκαίρι!! Βάλτε τις βάσεις για τις σχέσεις που θέλετε να χτίζουν τα παιδιά στην ενήλικη ζωή...

Τι μαθαίνει το παιδί άραγε όταν άνθρωποι εξαφανίζονται από τη ζωή του όπου έχουν δουλέψει μαζί για ένα στόχο;
Τι μαθαίνει το παιδί όταν δεν αποχαιρετάει μια σχέση που είχε;
Πόσο ματαιωτικό είναι για το παιδί αλλά και για τον θεραπευτή;; 
Δείχνει σεβασμό απέναντι στον θεραπευτή;

Σκεφτείτε όλα αυτά!!!

Καλή συνέχεια, με όμορφες στιγμές!
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Λεξιλογίο: Τι Είναι-Τρόποι Ενίσχυσης

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Τι είναι το λεξιλόγιο: Λεξιλόγιο είναι το σύνολο των λέξεων που χρησιμοποιεί κάποιος Το λεξιλόγιο χωρίζεται σε εκφραστικό λεξιλόγιο και σε αντιληπτικό λεξιλόγιο. Το εκφραστικό/ παραγωγικό λεξιλόγιο είναι: Το σύνολο των λέξεων που παράγουμε Το αντιληπτικό λεξιλόγιο είναι: Το σύνολο των λέξεων που μπορούμε να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε. Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το λεξιλόγιο του παιδιού: Κάποιοι ενδεικτικοί παράγοντες είναι: Το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον  Το σχολικό περιβάλλον Η ιδιοσυγκρασία  Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια έχουν πιο ανεπτυγμένο λεξιλόγιο από τα αγόρια. Πόσες λέξεις πρέπει να λέει το παιδί ανά ηλικία: 7-12 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 1-3 λέξεις 13-18 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 3-25 λέξεις 19-24 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 50-100                       Έχει ένα αντιληπτικό λεξιλόγιο πάνω από 300 λέξεις 2-3 ετών: Έχει ένα εκφραστι