Ταυτόχρονη Ανάγνωση: Τι είναι και που βοηθάει;

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη



Καλησπέρα, ελπίζω να είστε καλά!!

Τώρα που είναι Καλοκαίρι, οι ρυθμοί κατεβαίνουν μπορούμε να επενδύσουμε στην ταυτόχρονη ανάγνωση με το παιδί μας για να χτίσουμε τις βάσεις για τον χειμώνα, μέσω της εξάσκησης....Ειδικά, τα παιδιά που έχουν κάποιες δυσκολίες, θα τους βοηθούσε πολύ ώστε να ξεκινάγανε την ανάγνωση τον χειμώνα  γεμάτα αυτοπεποίθηση και κίνητρο επίτευξης.

Η ταυτόχρονη ανάγνωση είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει τις αναγνωστικές του δεξιότητες και ταυτόχρονα να αγαπήσει την ανάγνωση. 

Εδώ είναι μερικά βήματα που θα βοηθούσαν την ταυτόχρονη ανάγνωση με το παιδί, ωστόσο για εμένα το βασικό βήμα από όλα είναι η ώρα που θα αφιερώσετε να δείχνει την χαρά σας και να μην φαίνεται πως κάνετε απλά μια υποχρέωση. Τα παιδιά είναι σφουγγάρια και καταλαβαίνουν την διάθεσή μας. Καλύτερα να το αναβάλλετε, αν δεν είστε καλά παρά το παιδί να αισθανθεί πως είναι από αγγαρεία. 

Κάποια βήματα λοιπόν είναι:

  1. Επιλογή Βιβλίων:

    • Επιλέξτε βιβλία που είναι κατάλληλα για την ηλικία και το επίπεδο ανάγνωσης του παιδιού σας. Να θυμάστε βιβλία με ενδιαφέροντα θέματα και εικονογραφήσεις μπορούν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του παιδιού.
    • Ενθαρρύνετε το παιδί να επιλέγει τα δικά του βιβλία, ενισχύοντας την αίσθηση ανεξαρτησίας και αγάπης για την ανάγνωση.
  2. Άνετο Περιβάλλον:

    • Δημιουργήστε ένα άνετο και ήσυχο περιβάλλον για την ανάγνωση, όπου μπορείτε να καθίσετε μαζί χωρίς περισπασμούς. Μπορείτε να διαβάσετε στο κρεβάτι, στον καναπέ ή σε μια ειδική γωνιά ανάγνωσης. Να είστε απόλυτα εστιασμένος στην δραστηριότητα με το παιδί χωρίς τηλέφωνα ή άλλες δουλείες. 
  3. Αναγνωστική Ρουτίνα:

    • Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα για την ταυτόχρονη ανάγνωση. Αυτό βοηθά στην ανάπτυξη μιας σταθερής ρουτίνας. Η ώρα πριν τον ύπνο είναι μια δημοφιλής επιλογή, αλλά μπορείτε να επιλέξετε όποια στιγμή της ημέρας ταιριάζει καλύτερα στο πρόγραμμά σας.
  4. Διαβάστε Μαζί:

    • Ξεκινήστε διαβάζοντας μαζί, με το παιδί να παρακολουθεί τις λέξεις που διαβάζετε. Αυτό βοηθά το παιδί να συνδέσει τον ήχο των λέξεων με την εμφάνισή τους στο χαρτί.
    • Εναλλάσσετε τις προτάσεις ή τις παραγράφους, ώστε να συμμετέχει ενεργά το παιδί στην ανάγνωση και να παραμείνει συγκεντρωμένο.
  5. Εκφραστική Ανάγνωση:

    • Χρησιμοποιήστε εκφραστική φωνή και αλλαγές στον τόνο για να κάνετε την ανάγνωση πιο ενδιαφέρουσα και ζωντανή.
    • Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει το ίδιο όταν είναι η σειρά του να διαβάσει.
  6. Συζήτηση για την Ιστορία:

    • Σταματήστε κατά διαστήματα για να συζητήσετε την πλοκή, τους χαρακτήρες και τις εικονογραφήσεις. Κάντε ερωτήσεις και ενθαρρύνετε το παιδί να εκφράσει τις σκέψεις και τις απόψεις του.
    • Ρωτήστε το παιδί τι πιστεύει ότι θα συμβεί στη συνέχεια για να το κρατήσετε ενθουσιασμένο και εμπλεκόμενο ή ενδεχομένως να επιλέξει εκείνο το τέλος.
  7. Ενθάρρυνση και Επιβράβευση:

    • Επαινείτε το παιδί για τις προσπάθειές του και την πρόοδό του. 
    • Δείξτε υπομονή και ενθάρρυνση όταν το παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες. Προσαρμόστε τις επιλογές των βιβλίων στην ανάγκη του κάθε παιδιού.
  8. Προσαρμογή στην Πρόοδο:

    • Καθώς το παιδί βελτιώνεται στην ανάγνωση, αυξήστε το επίπεδο δυσκολίας των βιβλίων που διαβάζετε μαζί.

Η ταυτόχρονη ανάγνωση όχι μόνο βοηθά το παιδί να βελτιώσει τις αναγνωστικές του δεξιότητες, αλλά ενισχύει επίσης το δέσιμο μεταξύ σας, κάνοντάς την ανάγνωση μια χαρούμενη και κοινή εμπειρία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;