Επιστροφή στη ρουτίνα: Οδηγός 8 βημάτων

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Σιγά σιγά τα σχολεία ξεκινάνε και η ρουτίνα επιστρέφει... Είναι λογικό πως θέλει χρόνο, κόπο αλλά και επιμονή. Το πιο σημαντικό όπως έχω πει πολλές φορές από εδώ είναι να αποδεχτούμε την νέα πραγματικότητα και τα συναισθήματά μας ακόμα και αν είναι αρνητικά.

 Ακολουθούν μερικές ιδέες για να προσαρμοστεί όλη η οικογένεια στη νέα καθημερινότητα:

1. Σταδιακή Προσαρμογή στον Ύπνο

  • Ξεκινήστε λίγες μέρες πριν την έναρξη του σχολείου να επαναφέρετε τα παιδιά σε σταθερό ωράριο ύπνου και πρωινού ξυπνήματος. Αυτό θα τα βοηθήσει να προσαρμοστούν χωρίς να σοκαριστούν από την ξαφνική αλλαγή.

2. Οργάνωση Χώρου και Υλικών

  • Βεβαιωθείτε ότι η τσάντα και το γραφείο είναι οργανωμένα και έτοιμα πριν ξεκινήσει το σχολείο. Έτσι, τα παιδιά θα νιώθουν πιο προετοιμασμένα και συγκεντρωμένα.
  • Δημιουργήστε έναν τακτικό χώρο για μελέτη στο σπίτι, χωρίς περισπασμούς, ώστε τα παιδιά να έχουν το κατάλληλο περιβάλλον για να διαβάζουν.

3. Διαχείριση Χρόνου και Ρουτίνας

  • Καθορίστε συγκεκριμένες ώρες για το διάβασμα, τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τον ελεύθερο χρόνο. Η συνέπεια βοηθά τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια και να προσαρμόζονται πιο εύκολα.
  • Χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο ή ένα πρόγραμμα που να δείχνει τις καθημερινές υποχρεώσεις, τόσο για τα μαθήματα όσο και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες.

4. Θέστε Ρεαλιστικούς Στόχους

  • Μιλήστε με τα παιδιά για το τι θέλουν να επιτύχουν αυτή τη χρονιά, είτε πρόκειται για ακαδημαϊκούς στόχους είτε για προσωπικούς. Η συζήτηση αυτή μπορεί να τα παρακινήσει να μπουν δυναμικά στη σχολική ρουτίνα.

5. Υγιεινή Διατροφή και Άσκηση

  • Μια ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενέργεια και την συγκέντρωση των παιδιών. Βεβαιωθείτε ότι τρώνε ένα πλούσιο πρωινό και διατηρούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

6. Σταδιακή Ανάληψη Ευθυνών

  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να αναλαμβάνουν ευθύνες, όπως να ετοιμάζουν μόνα τους την τσάντα ή τα ρούχα τους. Αυτό βοηθάει στη δόμηση ανεξαρτησίας και υπευθυνότητας.

7. Προετοιμασία από το Βράδυ

  • Για να μειώσετε το άγχος το πρωί και πιθανές συγκρούσεις φροντίστε να προετοιμάζονται τα απαραίτητα από το βράδυ: πχ:  η τσάντα, τα ρούχα και το κολατσιό. Έτσι, το πρωί θα είναι πιο ήρεμο και ξεκούραστα

8. Υποστήριξη και Καθοδήγηση

  • Βοηθήστε τα παιδιά να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για το σχολείο. Ακούστε τα με κατανόηση και προσφέρετε στήριξη όταν δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη νέα καθημερινότητα.

Με μια καλά οργανωμένη ρουτίνα και την κατάλληλη προετοιμασία, η έναρξη του σχολείου μπορεί να γίνει μια ευχάριστη και εποικοδομητική πρόκληση για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;