Mέσα Ειδικής Διαπαιδαγώγησης

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Η Ειδική Διαπαιδαγώγηση, όπως έχουμε  πολλές φορές είναι ένας διαδραστικός τρόπος μάθησης και χρησιμοποιεί πολυαισθητηριακές μεθόδους.Προσπαθεί να ενεργοποιήσει όλες τις αισθήσεις. και να επιτύχει ένα διαφορετικό τρόπο μάθησης!

Ποια μέσα όμως χρησιμοποιεί;
Χρησιμοποιεί πολλά μέσα, ενδεικτικά κάποια  είναι:


  1. Πλαστελίνη. Το παιδί σχηματίζει γράμματα και αριθμούς. Ίσως και τις πρώτες λέξεις. Με την πλαστελίνη το παιδί αισθάνεται την κίνηση του σχηματισμού με αποτέλεσμα να γίνεται πιο λειτουργική η γραφή του.
  2. Μπάλα. Παίζοντας μπάλα, το παιδί μπορεί να εξασκηθεί στο μέτρημα, στην κλίση ρημάτων-ουσιαστικών, στην προπαίδεια, σε μέρες και εποχές.
  3. Μαρκαδόροι.  Το παιδί  μπορεί να τονίσει με μαρκαδόρους τις καταλήξεις που τον δυσκολεύουν, να ζωγραφίζει τις λέξεις που σχηματίζει ακόμα και να κυκλώνει και κάποια αποτελέσματα προπαίδειας που τον δυσκολεύουν.
  4. Μουσική. Η χρήση μουσικής, βοηθάει το παιδί να θυμάται πιο εύκολα αριθμούς, γράμματα ακόμα και κανόνες ορθογραφίας.
  5. Παραμύθια. Τα παραμύθια βοηθάνε στην ανάγνωση, καθώς το παιδί εξασκείτε σε αυτήν με κείμενα του δικού του ενδιαφέροντος και ενισχύεται η δεξιότητα της κατανόησης μέσα από αυτά.
  6. Επιτραπέζια παιχνίδια. Τα παιδιά μέσω αυτών των παιχνιδιών έρχονται σε επαφή αφενός με κανόνες και αφετέρου προσεγγίζουν μαθησιακές έννοιες με παιχνίδι.
  7. Υπολογιστής. Ο υπολογιστής είναι ένα μέσο που μπορούμε να το χρησιμοποιούμε πέρα για διασκέδαση και για εκπαιδευτικούς σκοπούς, Μπορούμε  να δώσουμε στον υπολογιστή, μια άλλη διάσταση, μέσω εκπαιδευτικών εφαρμογών!
Ας μην ξεχνάμε, αν το παιδί δεν μπορεί να μάθει με τον τρόπο που του διδάσκουμε,
τότε πρέπει να τον διδάξουμε με τον τρόπο που μπορεί να μάθει!











Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;