Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Mέσα Ειδικής Διαπαιδαγώγησης

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Η Ειδική Διαπαιδαγώγηση, όπως έχουμε  πολλές φορές είναι ένας διαδραστικός τρόπος μάθησης και χρησιμοποιεί πολυαισθητηριακές μεθόδους.Προσπαθεί να ενεργοποιήσει όλες τις αισθήσεις. και να επιτύχει ένα διαφορετικό τρόπο μάθησης!

Ποια μέσα όμως χρησιμοποιεί;
Χρησιμοποιεί πολλά μέσα, ενδεικτικά κάποια  είναι:


  1. Πλαστελίνη. Το παιδί σχηματίζει γράμματα και αριθμούς. Ίσως και τις πρώτες λέξεις. Με την πλαστελίνη το παιδί αισθάνεται την κίνηση του σχηματισμού με αποτέλεσμα να γίνεται πιο λειτουργική η γραφή του.
  2. Μπάλα. Παίζοντας μπάλα, το παιδί μπορεί να εξασκηθεί στο μέτρημα, στην κλίση ρημάτων-ουσιαστικών, στην προπαίδεια, σε μέρες και εποχές.
  3. Μαρκαδόροι.  Το παιδί  μπορεί να τονίσει με μαρκαδόρους τις καταλήξεις που τον δυσκολεύουν, να ζωγραφίζει τις λέξεις που σχηματίζει ακόμα και να κυκλώνει και κάποια αποτελέσματα προπαίδειας που τον δυσκολεύουν.
  4. Μουσική. Η χρήση μουσικής, βοηθάει το παιδί να θυμάται πιο εύκολα αριθμούς, γράμματα ακόμα και κανόνες ορθογραφίας.
  5. Παραμύθια. Τα παραμύθια βοηθάνε στην ανάγνωση, καθώς το παιδί εξασκείτε σε αυτήν με κείμενα του δικού του ενδιαφέροντος και ενισχύεται η δεξιότητα της κατανόησης μέσα από αυτά.
  6. Επιτραπέζια παιχνίδια. Τα παιδιά μέσω αυτών των παιχνιδιών έρχονται σε επαφή αφενός με κανόνες και αφετέρου προσεγγίζουν μαθησιακές έννοιες με παιχνίδι.
  7. Υπολογιστής. Ο υπολογιστής είναι ένα μέσο που μπορούμε να το χρησιμοποιούμε πέρα για διασκέδαση και για εκπαιδευτικούς σκοπούς, Μπορούμε  να δώσουμε στον υπολογιστή, μια άλλη διάσταση, μέσω εκπαιδευτικών εφαρμογών!
Ας μην ξεχνάμε, αν το παιδί δεν μπορεί να μάθει με τον τρόπο που του διδάσκουμε,
τότε πρέπει να τον διδάξουμε με τον τρόπο που μπορεί να μάθει!Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου. Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του. Από την δική μου εμπειρία θα σας πω: Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του. Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα ελπίζω να είστε καλά! Σήμερα σκέφτηκα να μιλήσουμε για ένα μείζον θέμα για τη σύνδεση της αυτοεκτίμησης με τις μαθησιακές δυσκολίες. Κάθε μέρα συναντάω γονείς να με ρωτάνε γιατί τα παιδιά τους που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες νιώθουν ματαιωμένα, γιατί τα παρατάνε και γιατί έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η απάντηση μου είναι γιατί αυτά τα παιδιά καταλαβαίνουν πως δεν τα καταφέρνουν νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους και αποσύρονται από τη μάθηση. Συχνά χρησιμοποιώ ένα δικό μου παράδειγμα με τη μαγειρική, ξέρω πως δεν είμαι καλή, άρα αποσύρομαι από το μαγείρεμα και βρίσκω ένα κάρο δικαιολογίες για να μην το κάνω και στη συνέχεια νιώθω ταυτόχρονα ανακούφιση και ανεπάρκεια. Τι είναι όμως αυτοεκτίμηση; Σύμφωνα με ορισμούς η αυτοεκτίμηση  είναι η αξιολόγηση και η αίσθηση της δικής μας αξίας, ικανοτήτων, επιδόσεων και γενικά της αντίληψής μας για τον εαυτό μας. Περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας σε σχέση με τους άλλου