Επιστροφή στο σχολείο: Πως μπορείτε να την κάνετε εύκολη

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Καλησπέρα, καλησπέρα

Καλή χρονιά να έχετε όλοι με σωματική-ψυχική υγεία, αγάπη, δύναμη και όμορφες στιγμές!!

Το πρώτο άρθρο του 2021 θα εστιάσει στην επιστροφή των παιδιών στο σχολείο που συμπίπτει μετά τα Χριστούγεννα αλλά και μετά από δύο μήνες εγκλεισμού.

Εδώ νιώθω την  ανάγκη να πω ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ μπράβο τόσο στα παιδιά που έδειξαν να προσαρμόστηκαν τόσο εύκολα στην καινούρια πραγματικότητα, τόσο και στους γονείς που για άλλη μια φορά ανταπεξήλθαν σε τόσους πολλούς ρόλους της καθημερινότητας, ακόμα και του δασκάλου. Να θυμάστε πως είστε υπέροχοι και σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!!

Πώς όμως μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολη την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο:

  • Αν δεν έχετε ακόμα ξεστολίσει, ξεστολίστε μαζί με τα παιδιά ώστε να νιώσουν πως αυτή η γιορτινή περίοδος ολοκληρώθηκε
  • Γράψτε σε ένα χαρτί τις ωραίες στιγμές που περάσατε με τα παιδιά σας και συζητήστε της. Έτσι θα αρχίσει η νέα χρονιά με ωραία συναισθήματα και ωραία διάθεση
  • Προετοιμάστε τα παιδιά μέσω συζήτησης για την νέα καθημερινότητα που θα βρουν στο σχολείο και απαντήστε σε τυχόν απορίες
  • Περιορίστε τις οθόνες τώρα που μπορείτε. Μετά από μια μακρά περίοδο που όλα τα παιδιά εκτέθηκαν στις οθόνες, προσπαθήστε να περιορίσετε την έκθεση σε αυτές όσο μπορείτε. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.
  • Επαναφέρετε τον ύπνο στην καθημερινή ρουτίνα. Σταδιακά, προσπαθήστε το παιδί να κοιμάται πιο νωρίς. Εάν μπορείτε είναι καλό να υπάρχει το ίδιο πρόγραμμα και το Σαββατοκύριακο ώστε το παιδί να συνηθίζει. Εάν δεν το καταφέρετε απευθείας μην απογοητευτείτε και κρατήστε ήρεμους τόνους. Το διάστημα είναι πολύ και χρήζει επιμονής.
  • Καθιερώστε το πρωινό. Να θυμάστε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα, άσχετα που πολλές φορές το ξεχνάμε, μας δίνει ενέργεια και δύναμη. Εντάξτε το στο πρόγραμμα του παιδιού και στο δικό σας, ώστε η ημέρα να ξεκινάει με όμορφα συναισθήματα.
  • Οργανώστε το χώρο του παιδιού. Είναι λογικό ο χώρος του παιδιού μετά από τόσο καιρό να έχει διαμορφωθεί και ειδικά μετά από τις νέες συνθήκες. Αν υπάρχει δυνατότητα απομακρύνετε όσο μπορείτε ερεθίσματα από το χώρο του παιδιού όπως οθόνες και πολλά παιχνίδια, αφήνοντας το παιδί απερίσπαστο να μελετάει στο χώρο του.

  • Ενισχύστε την ανεξαρτησία του παιδιού. Δώστε στο παιδί πάλι μικρές ευθύνες όπως να ντύνεται μόνο του, να συμμετέχει στο δεκατιανό του και να φτιάχνει την τσάντα του. Αφενός θα γίνει πιο υπεύθυνο το παιδί και αφετέρου πιο ανεξάρτητο γεμίζοντας αυτοπεποίθηση
  • Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά. Πολλές φορές να θυμάστε πως μετράει η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Ακόμα και μια ώρα να έχετε διαθέσιμη να περάσετε με τα παιδιά σας διασκεδάστε την όσο μπορείτε, Δημιουργήστε αναμνήσεις μαζί με τα παιδιά σας.


  • Θέστε ρεαλιστικούς στόχους. Το διάστημα που τα παιδιά απέχουν τα παιδιά από τις αίθουσες είναι μεγάλο, μην περιμένετε από την πρώτη μέρα πως θα πάνε τέλεια. Θυμηθείτε πως όλα για άλλη μια φορά είναι καινούρια για τα παιδιά. Δώστε χρόνο και θέστε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους
  • Δείξτε εν συναίσθηση. Ρωτήστε τα παιδιά πως νιώθουν με τις νέες συνθήκες, πως πέρασαν και όχι κατευθείαν πως πήγαν στο σχολείο. Ακούστε τα ενεργητικά


    χωρίς να τα κρίνετε.
  • Συνεργαστείτε με το σχολείο. Θυμηθείτε πως με τους εκπαιδευτικούς τις περισσότερες φορές έχετε τις ίδιες έννοιες και είστε οι πιο σημαντικοί άλλοι για το παιδί. Συνεργαστείτε λοιπόν μαζί του, ακούγοντας τον και εκφράστε με τη σειρά σας και εσείς τη γνώμη σας. Ενημερώστε τον για κάτι σημαντικό που συμβαίνει στη ζωή του παιδιού.

Σίγουρα η κάθε οικογένεια είναι μοναδική και μπορεί να προσαρμόσει όποια και όπως επιθυμεί κάτι από τα παραπάνω.

Σίγουρα οι εποχές είναι δύσκολες, αλλά μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω με αγάπη, αισιοδοξία και όνειρα.

Θυμηθείτε πως όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και αποδεχτά για μικρούς και μεγάλους!!

Θα τα καταφέρουμε όμως!!

Καλή συνέχεια!!!





 

 





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;