Μαθηματικά: Βοηθητικό υλικό για την πρώτη σχολική ηλικία

 Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Κοινωνική Λειτουργός με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή


Καλημέρα!!Ελπίζω να είστε καλά και να προσαρμοστήκατε όσο μπορείτε στις καινούριες υποχρεώσεις αυτής της σχολικής χρονιάς!

Σήμερα θα μιλήσουμε για υλικό στα Μαθηματικά που μπορεί να είναι βοηθητικό για την λογικομαθηματική σκέψη όσο αφορά παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας!! Είναι καλό να θυμόμαστε πως τα παιδιά ειδικά στην πρώτη σχολική ηλικία θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με την μάθηση βιωματικά ώστε να ενεργοποιούνται όλες οι αισθήσεις τους και να συμμετέχουν με χαρά!

Τι θα βοηθούσε λοιπόν τα παιδιά για να κατανοήσουν καλύτερα τη λογικομαθηματική σκέψη; 

  • Αριθμητικές Ράβδοι
Είναι μια μέθοδος που εισάγει  το παιδί  στους αριθμούς πιάνοντας το ίδιο το χειροπιαστό υλικό και βιώνοντας το  καθώς μπορεί να μετρήσει, να ταξινομήσει, να μάθει την αξία των αριθμών και να κάνει απλές πράξεις. Να σημειωθεί πως οι ράβδοι επειδή έχουν διαφορετικά μεγέθη  και χρώματα ανάλογα μαθαίνουν στο παιδί ένα πλήθος δεξιοτήτων. Επιπλέον μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας.
Πηγή: Δραστηριότητες με Ράβδους Cuisenaire και το Kidspiration | Tools+Spaces for Learning (uth.gr)

  • Ξυλάκια

Τα ξυλάκια είναι ένας οικονομικός τρόπος, ώστε το παιδί να έρθει σε επαφή με τις μαθηματικές έννοιες και να τις κατανοήσει πιο εύκολα. Τα παιδιά με τα ξυλάκια  ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις του και αυτο-ενεργούν! Αναζητούν, βρίσκουν και επαληθεύουν τα αποτελέσματα. Τα παιδιά εξασκούνται στην παρατηρητικότητα και δημιουργούν εικόνες. Επιπρόσθετα, μπορούν να διορθώσουν τα λάθη που κάνουν τα ίδια και να ενισχυθεί η μέθοδος της αυτοδιόρθωσης. 


  • Γλωσσοπιέστρα ή αλλιώς ξυλάκια παγωτού
Χρησιμοποιούνται ακριβώς όπως τα ξυλάκια. Μπορούμε να τα χρωματίσουμε κιόλας για να τα κάνουμε πιο ελκυστικά στα παιδιά. Επιπλέον είναι ένα υλικό που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε κατασκευές. Τέλος, μέσα από αυτά μπορούμε να δουλέψουμε και τα σχήματα, με δημιουργική διάθεση.



  • Άβακας
Ο άβακας (abacus) είναι ένα απλό αριθμοόργανο που το χρησιμοποιούμε για την εκτέλεση των βασικών πράξεων. Να σημειωθεί πως είναι από τα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι προγονοί μας και συνεχίζουμε να τα χρησιμοποιούμε και σήμερα.


Άλλα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τους ίδιους σκοπούς είναι:
  • Κυβάκια



  • Ζάρι

Να σημειωθεί εδώ πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και άλλο υλικό, φαντασία να έχουμε!!!

Γιατί εγώ προτιμώ αυτά;

Γιατί θεωρώ πως ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις, είναι ελκυστικά ως προς τα παιδιά, έχουν χρώματα και το σημαντικότερο χειροπιαστά. Το παιδί μπορεί να τα  νιώσει, να τα πιάσει, να τα επεξεργαστεί, να μάθει μέσα από το βίωμα του.

Να είστε πάντα καλά, καλή συνέχεια!!!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;