Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μαθηματικά: Βοηθητικό υλικό για την πρώτη σχολική ηλικία

 Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Κοινωνική Λειτουργός με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή


Καλημέρα!!Ελπίζω να είστε καλά και να προσαρμοστήκατε όσο μπορείτε στις καινούριες υποχρεώσεις αυτής της σχολικής χρονιάς!

Σήμερα θα μιλήσουμε για υλικό στα Μαθηματικά που μπορεί να είναι βοηθητικό για την λογικομαθηματική σκέψη όσο αφορά παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας!! Είναι καλό να θυμόμαστε πως τα παιδιά ειδικά στην πρώτη σχολική ηλικία θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με την μάθηση βιωματικά ώστε να ενεργοποιούνται όλες οι αισθήσεις τους και να συμμετέχουν με χαρά!

Τι θα βοηθούσε λοιπόν τα παιδιά για να κατανοήσουν καλύτερα τη λογικομαθηματική σκέψη; 

  • Αριθμητικές Ράβδοι
Είναι μια μέθοδος που εισάγει  το παιδί  στους αριθμούς πιάνοντας το ίδιο το χειροπιαστό υλικό και βιώνοντας το  καθώς μπορεί να μετρήσει, να ταξινομήσει, να μάθει την αξία των αριθμών και να κάνει απλές πράξεις. Να σημειωθεί πως οι ράβδοι επειδή έχουν διαφορετικά μεγέθη  και χρώματα ανάλογα μαθαίνουν στο παιδί ένα πλήθος δεξιοτήτων. Επιπλέον μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας.
Πηγή: Δραστηριότητες με Ράβδους Cuisenaire και το Kidspiration | Tools+Spaces for Learning (uth.gr)

  • Ξυλάκια

Τα ξυλάκια είναι ένας οικονομικός τρόπος, ώστε το παιδί να έρθει σε επαφή με τις μαθηματικές έννοιες και να τις κατανοήσει πιο εύκολα. Τα παιδιά με τα ξυλάκια  ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις του και αυτο-ενεργούν! Αναζητούν, βρίσκουν και επαληθεύουν τα αποτελέσματα. Τα παιδιά εξασκούνται στην παρατηρητικότητα και δημιουργούν εικόνες. Επιπρόσθετα, μπορούν να διορθώσουν τα λάθη που κάνουν τα ίδια και να ενισχυθεί η μέθοδος της αυτοδιόρθωσης. 


  • Γλωσσοπιέστρα ή αλλιώς ξυλάκια παγωτού
Χρησιμοποιούνται ακριβώς όπως τα ξυλάκια. Μπορούμε να τα χρωματίσουμε κιόλας για να τα κάνουμε πιο ελκυστικά στα παιδιά. Επιπλέον είναι ένα υλικό που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε κατασκευές. Τέλος, μέσα από αυτά μπορούμε να δουλέψουμε και τα σχήματα, με δημιουργική διάθεση.  • Άβακας
Ο άβακας (abacus) είναι ένα απλό αριθμοόργανο που το χρησιμοποιούμε για την εκτέλεση των βασικών πράξεων. Να σημειωθεί πως είναι από τα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι προγονοί μας και συνεχίζουμε να τα χρησιμοποιούμε και σήμερα.


Άλλα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τους ίδιους σκοπούς είναι:
  • Κυβάκια  • Ζάρι

Να σημειωθεί εδώ πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και άλλο υλικό, φαντασία να έχουμε!!!

Γιατί εγώ προτιμώ αυτά;

Γιατί θεωρώ πως ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις, είναι ελκυστικά ως προς τα παιδιά, έχουν χρώματα και το σημαντικότερο χειροπιαστά. Το παιδί μπορεί να τα  νιώσει, να τα πιάσει, να τα επεξεργαστεί, να μάθει μέσα από το βίωμα του.

Να είστε πάντα καλά, καλή συνέχεια!!!
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου. Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του. Από την δική μου εμπειρία θα σας πω: Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του. Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα ελπίζω να είστε καλά! Σήμερα σκέφτηκα να μιλήσουμε για ένα μείζον θέμα για τη σύνδεση της αυτοεκτίμησης με τις μαθησιακές δυσκολίες. Κάθε μέρα συναντάω γονείς να με ρωτάνε γιατί τα παιδιά τους που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες νιώθουν ματαιωμένα, γιατί τα παρατάνε και γιατί έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η απάντηση μου είναι γιατί αυτά τα παιδιά καταλαβαίνουν πως δεν τα καταφέρνουν νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους και αποσύρονται από τη μάθηση. Συχνά χρησιμοποιώ ένα δικό μου παράδειγμα με τη μαγειρική, ξέρω πως δεν είμαι καλή, άρα αποσύρομαι από το μαγείρεμα και βρίσκω ένα κάρο δικαιολογίες για να μην το κάνω και στη συνέχεια νιώθω ταυτόχρονα ανακούφιση και ανεπάρκεια. Τι είναι όμως αυτοεκτίμηση; Σύμφωνα με ορισμούς η αυτοεκτίμηση  είναι η αξιολόγηση και η αίσθηση της δικής μας αξίας, ικανοτήτων, επιδόσεων και γενικά της αντίληψής μας για τον εαυτό μας. Περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας σε σχέση με τους άλλου