Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Λεξιλογίο: Τι Είναι-Τρόποι Ενίσχυσης

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη


Τι είναι το λεξιλόγιο:

Λεξιλόγιο είναι το σύνολο των λέξεων που χρησιμοποιεί κάποιος

Το λεξιλόγιο χωρίζεται σε εκφραστικό λεξιλόγιο και σε αντιληπτικό λεξιλόγιο.

Το εκφραστικό/ παραγωγικό λεξιλόγιο είναι: Το σύνολο των λέξεων που παράγουμε
Το αντιληπτικό λεξιλόγιο είναι: Το σύνολο των λέξεων που μπορούμε να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το λεξιλόγιο του παιδιού:

Κάποιοι ενδεικτικοί παράγοντες είναι:
  • Το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον 
  • Το σχολικό περιβάλλον
  • Η ιδιοσυγκρασία 
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια έχουν πιο ανεπτυγμένο λεξιλόγιο από τα αγόρια.

Πόσες λέξεις πρέπει να λέει το παιδί ανά ηλικία:

7-12 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 1-3 λέξεις
13-18 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 3-25 λέξεις
19-24 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 50-100
                      Έχει ένα αντιληπτικό λεξιλόγιο πάνω από 300 λέξεις
2-3 ετών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 50-250 λέξεις
               Έχει ένα αντιληπτικό λεξιλόγιο πάνω από 500-900 λέξεις
3-4 ετών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 800-1500 λέξεις
                Έχει ένα αντιληπτικό λεξιλόγιο 1200-2000 λέξεις
4-5 ετών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 900-2000 λέξεις
                'Εχει ένα αντιληπτικό λεξιλόγιο 2800 λέξεις και πάνω
5-6 χρονών: Αυξάνει συνεχώς το λεξιλόγιο
                    Έχει ένα αντιληπτικό λεξιλόγιο 12000

Ποια παιχνίδια μπορούν να ενισχύσουν το λεξιλόγιο:

  • Παιχνίδια περιγραφής
Κάποια παιχνίδια είναι: "Στο κεφάλι το έχω", "Taboo", αυτοσχέδιο επιτραπέζιο: Βάζω στο μυαλό μου μια λέξη και το παιδί πρέπει να την ανακαλύψει, "ομιλείτε Ελληνικά"

  • Παιχνίδια λεκτικής ετοιμότητας
Όπως πχ1: Το ναι-όχι, παίζουμε ένα παιχνίδι και αποφεύγουμε τις συγκεκριμένες λέξεις.
          πχ2: Είμαστε σε ένα χώρο και λέμε να μας πει το παιδί τα πράσινα αντικείμενα, τα στρογγυλά αντικείμενα, τα αντικείμενα που καθόμαστε κτλ

  • Συμβολικό παιχνίδι
Μέσω του συμβολικού παιχνιδιού αναπαριστούμε ρόλους και με αυτόν τον τρόπο το παιδί εμπλουτίζει το λεξιλόγιο του.
Μπορούμε να παίξουμε: Κουζινικά, γιατρό, σχολείο και άλλα πολλά.
Φαντασία χρειάζεται!

  • Επιτραπέζια παιχνίδια
Ας θυμόμαστε πως  το παιχνίδι είναι εργαλείο και μπορούμε να το χρησιμοποιούμε για να κατακτήσουμε νέες δεξιότητες! Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω δραστηριότητες είναι ενδεικτικές και υπάρχουν πάρα πολλές που μπορούμε να κάνουμε!

Ποιος παρεμβαίνει σε δυσκολία λεξιλογίου:

Ο Λογοθεραπευτής: Όσο αφορά τον προφορικό λόγο
Ο Ειδικός Παιδαγωγός: Όσο αφορά τον γραπτό λόγο

Η συνεργασία πάντα βοηθάει!!!


Καλή συνέχεια!

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Dobble: Παιχνίδι και μάθηση

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Γενικά στοιχεία:

Ηλικία:6+
Άτομα:2-8
Μέση διάρκεια παιχνιδιού:15 λεπτά



Σκοπός του παιχνιδιού: Σκοπός κάθε παιχνιδιού είναι να είστε οι γρηγορότεροι στον εντοπισμό του κοινού συμβόλου σε ένα ζευγάρι καρτών, ώστε να το ονομάσετε δυνατά και ή να κερδίσετε την κάρτα ή να την ξεσκαρτάρετε, ανάλογα με τους κανόνες του μίνι - παιχνιδιού που παίζετε.

Πως παίζεται:  Είναι ένα απλό παιχνίδι αναγνώρισης μοτίβων στο οποίο οι παίκτες προσπαθούν να εντοπίσουν το κοινό σύμβολο που υπάρχει ανάμεσα σε οποιαδήποτε δυο κάρτες. Σε κάθε στρογγυλή κάρτα του Dobble υπάρχουν 8 διαφορετικά σύμβολα τα οποία διαφοροποιούνται σε μέγεθος,  από κάρτα σε κάρτα. 

Όποιες δυο κάρτες του παιχνιδιού και να πάρετε στα χέρια σας, θα διαπιστώσετε ότι έχουν ένα και μόνο ένα κοινό σύμβολο μεταξύ τους! Για την βασική έκδοση του παιχνιδιού αναποδογυρίστε μια κάρτα και στη συνέχεια μια δεύτερη. Όποιος καταφέρει να εντοπίσει το κοινό σύμβολο πρώτος, κερδίζει την πρώτη κάρτα, στη συνέχεια αποκαλύπτεται μια νέα κάρτα και το το παιχνίδι συνεχίζεται με αυτόν τον τρόπο. Όποιος καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερες κάρτες μέχρι να τελειώσει η τράπουλα, είναι και ο νικητής του παιχνιδιού!


Ποιες δεξιότητες αναπτύσσει:


  • Αυξάνει την ταχύτητα επεξεργασίας
  • Ενισχύει την παρατηρητικότητα
  • Αυξάνει  τα αντανακλαστικά
  • Βελτιώνει τον προφορικό λόγο
  • Ενισχύει τις κατηγοριοποιήσεις
  • Ενισχύει την κοινωνική αλληλεπίδραση
video Παιχνιδιού: https://www.youtube.com/watch?v=aUwIaeIeWko

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Συμβουλευτική Γονέων: Τι είναι-Ποιος την κάνει-Πόσο διαρκεί

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη


Η συμβουλευτική γονέων είναι η συνεργασία του γονιού, συνήθως με έναν ψυχολόγο, για την αναγνώριση και την διαχείριση δυσκολιών όπου προκύπτουν με το παιδί.

Ουσιαστικά είναι η επιστήμη, εκείνη η οποία βοηθά και εκπαιδεύει τους γονείς με συγκεκριμένες μεθόδους, προκειμένου οι γονείς να διεκπεραιώσουν επάξια το δύσκολο έργο της ανατροφής των παιδιών τους.

Οι γονείς είναι καλό να απευθύνονται για συμβουλευτική όταν τα παιδιά έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, μαθησιακές δυσκολίες, σχολικά προβλήματα, δυσκολίες στις σχέσεις με συνομήλικους,προβλήματα συμπεριφοράς, δυσκολίες αυτονομίας.

Να σημειωθεί ότι κατά τη γνώμη μου, ο γονιός θα πρέπει να απευθυνθεί πρώτα για βοήθεια και ύστερα να δει το παιδί κάποιος ειδικός. Θα πρέπει να θυμόμαστε, πως μια αλλαγή περιβάλλοντος, μπορεί να ωφελήσει θετικά το παιδί.

Ο χρόνος διάρκειας δεν είναι συγκεκριμένος εξαρτάται τη φύση του προβλήματος και τη διάθεση των εμπλεκομένων για αλλαγές.

Η συμβουλευτική δεν είναι μάθημα!! Ο ειδικός συζητάει με τον γονιό, και του δίνει κάποιες κατευθύνσεις και μια νέα οπτική. Ο γονιός ανάλογα με το δυναμική της οικογένειας  και την αρχή της αυτοδιάθεσης του τα εφαρμόζει!!

Tέλος θα πρέπει να θυμόμαστε, πως το να ζητάμε βοήθεια δεν είναι αδυναμία αλλά δύναμη καθώς έχουμε πάρα πολλές υποχρεώσεις και το να αφιερώνουμε χρόνο για να γινόμαστε καλύτεροι είναι το καλύτερο δώρο!


Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Παρουσίαση Βιβλίου: Η αλεπού η καπελού

Πηγη: thematofylakes.gr
Προσωπική άποψη: Έλια Κουρή

Τίτλος: Η Αλεπού η καπελού
Συγγραφέας : Γιολάντα Τσορώνη- Γεωργιάδη
Εικονογράφος: Φωτεινή Τίκκου
ΕκδόσειςΣαββάλας
Ηλικία: 4+
Ημ. Έκδοσης:  22/9/17
Περίληψη: Η Ριγούλα η αλεπουδίτσα θέλει να μάθει να φτιάχνει καπέλα.
«Βρε κόρη μου, τρελάθηκες; Πού ακούστηκε ποτέ αλεπού καπελού;» θύμωνε η μαμά της.
Όμως η Ριγούλα επέμενε και μια μέρα…
Η αλεπού η καπελού είναι ένα παραμύθι που με έξυπνο και πρωτότυπο τρόπο μαθαίνει στα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να ονειρεύονται, να θέτουν στόχους και να προσπαθούν να τους πραγματοποιήσουν.
Στη ζωή μας τίποτα δεν έρχεται ουρανοκατέβατο και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και είναι πολύ βασικό το παιδί να μαθαίνει από μικρό πως είναι σωστό και χρήσιμο να προκόβεις στη ζωή σου, να προσπαθείς, να θέτεις στόχους, να πετυχαίνεις και να ανταμείβεσαι. Γιατί όταν προσπαθείς με όλες σου τις δυνάμεις για κάτι, σίγουρα αργά ή γρήγορα θα ανταμειφθείς. Αλλά ακόμα και αν δεν καταφέρεις να πετύχεις το στόχο σου, δεν θα πρέπει να απογοητευθείς αλλά να πάρεις δύναμη και να συνεχίσεις να προσπαθείς.
“Θέλω να γίνω καπελού!” έλεγε και ξανάλεγε στη μαμά της και στον μπαμπά της. “Βρε κόρη μου, τρελάθηκες; Πού ακούστηκε ποτέ αλεπού καπελού; θύμωσε η κυρα-Μαριώ μια μέρα.
 Αυτά τα πολύ σημαντικά μηνύματα περνάει στους μικρούς μας φίλους, τα παιδιά που είναι τόσο έξυπνα, παρατηρητικά και που όλα τα επεξεργάζονται και τα ρουφούν σαν σφουγγάρι, η Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη στο έξυπνο και πρωτότυπο μυθοπλαστικό παιδικό της βιβλίο με τίτλο Η Αλεπού η καπελού. Με πολύ απλό τρόπο, απλή γραφή και δίχως να χρησιμοποιεί ιδιαίτερα εκφραστικά μέσα, η κ. Τσορώνη προσωποποιεί ένα πανέξυπνο ζώο, την αλεπού, και της δίνει ανθρώπινες διαστάσεις. Αυτό μαγεύει και εξιτάρει τα παιδιά. Το όνειρο της μικρής Ριγούλας, λοιπόν, είναι να γίνει καπελού, να μάθει να κατασκευάζει καπέλα. Οι γονείς της στην αρχή αντιδρούν καθώς αυτό δεν είναι πολύ συνηθισμένο. Η μικρή όμως έχει πολλή επιμονή και τόλμη και κάποια στιγμή καταφέρνει να τους πείσει να την αφήσουν να δοκιμάσει. Την πάνε λοιπόν στην κυρα-Σταματία που έχει δικό της καπελάδικο, να της μάθει την τέχνη.
Μα έχω ταλέντο! Θα δείτε. Πάρτε με κοντά σας! Δεν θα το μετανιώσετε!” πετάχτηκε η αλεπουδίτσα.
Η μικρή μαθήτρια αποδεικνύεται πολύ ταλαντούχα και πεισματάρα. Γιατί το πείσμα δεν πρέπει να θεωρείται πάντα μειονέκτημα. Είναι απόλυτα θετικό στοιχείο του ανθρώπινου χαρακτήρα και προτέρημα για όποιον το χρησιμοποιεί σαν εφαλτήριο για να προοδεύσει, να πετύχει, να πραγματοποιήσει όλα όσα έχει ονειρευτεί. Η στασιμότητα και η απραξία βαλτώνουν τον άνθρωπο.
 “Έξω από το καπελάδικο της Ριγούλας μια μεγάλη επιγραφή έγραφε: Αν αγαπάς αυτό που κάνεις, ιδέες σου μη φοβηθείς, γιατί μια μέρα θα σου φέρουν τύχη τρανή, τύχη τρανή!”
Και κάποια στιγμή που η κυρα-Σταματία αρρωσταίνει και πρέπει να λείψει από το μαγαζί, αναλαμβάνει τα ηνία η μικρή αλεπουδίτσα. Με την πρωτοβουλία της πείθει την πελάτισσα να την εμπιστευθεί και να της φτιάξει ένα πρωτότυπο καπέλο. Η πελάτισσα την εμπιστεύεται αλλά αμφιβάλλει και λίγο αν έπραξε σωστά. Και τέλος, της αποκαλύπτεται ένα υπέροχο πρωτότυπο καπέλο-ρολόι που την ενθουσίασε καθώς καμιά άλλη δεν θα φορούσε κάτι παρόμοιο.
Όλες αυτές οι σκηνές γίνονται εικόνα στα μάτια του παιδιού και εξιτάρουν και εξάπτουν τη φαντασία του και προάγουν την συναισθηματική του νοημοσύνη. Σε αυτό συμβάλλει καταλυτικά και σημαντικά η ευφυής και εξαιρετική εικονογράφηση του βιβλίου από την κυρία Φωτεινή Τίκκου και η πολύ ωραία μεγαλύτερη γραμματοσειρά για να τονίσει τη σπουδαιότητα ορισμένων εννοιών και λέξεων και να τις κάνει πιο κατανοητές στα παιδιά, είτε αυτά διαβάζουν μόνα τους είτε τους τα διαβάζουν στο σπίτι ή στο σχολείο.
Η Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη φαίνεται πως γνωρίζει καλά την τέχνη τού να προσεγγίζει και να αγγίζει τα παιδιά μέσω των βιβλίων της, να τα κάνει να μαθαίνουν και να κατανοούν αξίες, να εκφράζονται και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Δεν είναι τυχαίο ότι καταφέρνει να αγγίξει και τους μεγάλους και εδώ θα παραθέσω τα λόγια της κουμπάρας μου όταν δώρισα στη βαφτιστήρα μου το βιβλίο Ο μέγας μελομακάρων που μελοκαμάρωνε και όταν της το διάβασε μου είπε: «Aυτά τα βιβλία είναι για εμάς, όχι μόνο για τα παιδιά, φοβερά μηνύματα».

Πως μπορούμε να διαλέξουμε την κατάλληλη στολή για τα παιδιά μας

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Μπήκαμε χτες στις απόκριες και σκέφτηκα να φτιάξω ένα άρθρο για την επιλογή στολών.

Ποιος πρέπει να επιλέγει στολή;

Η στολή θα πρέπει να αποφασίζεται σε συζήτηση
ανάμεσα στο γονέα και στο παιδί.
Σίγουρα την τελική απόφαση θα την πάρει ο γονέας ανάλογα με την τιμή, το ύφασμα, τη διαθεσιμότητα.
Νομίζω το καλύτερο είναι από την ηλικία των 4 ετών, ο γονιός να δίνει 2-3 επιλογές στο παιδί και να επιλέγει το ίδιο

Τι δείχνει η στολή σε σχέση με την επιλογή του παιδιού;


  • Δείχνει κάποια στοιχεία του χαρακτήρα των παιδιών (Πχ: Δυναμισμός, ευαισθησία)
  • Αποκαλύπτει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα
  • Μπορεί να δείξει κάποιες κλίσεις του
  • Δείχνει την ευρηματικότητα του, αφού ένα παιδί μπορεί να φτιάξει και μόνο του τη στολή

Τι δείχνει η στολή σε σχέση με την επιλογή του γονέα;

Ο γονέας στην βρεφική ηλικία και στην προσχολική ηλικία διαλέγει τις περισσότερες φορές εκείνος στολή για το παιδί του.
Για να δούμε τι συμβολίζει αυτό:


  • Αναδεικνύει  τα όμορφα χαρακτηριστικά του παιδιού
  • Εκφράζει ίσως κάποιες δικές του προσδοκίες για το παιδί 
  • Αναβιώνει ένα δικό του κομμάτι παιδικότητας του που το έχει ξεχάσει
Πρέπει να αποφεύγουμε κάποιες στολές;

Εδώ θα τονίσω το κλασσικό μου μότο  πως κάθε οικογένεια είναι μοναδική και διαφορετική και ξέρει εκείνη το παιδί της.

Κατά την προσωπική μου γνώμη είναι καλό να αποφεύγουμε στολές που αναπαράγουν σεξιστικά πρότυπα, ρατσιστικά πρότυπα και προωθούν την βια με άσχημο τρόπο. Επιπλέον είναι καλό τα παιδιά να αποφεύγουν στολές που προσβάλλουν θρησκείες και εθνικότητες.

Τέλος, είναι σημαντικό τα μηνύματα που δίνουμε στα παιδιά και το πως τα ενισχύουμε!

Πχ: Ένα κορίτσι που θα ντυθεί πριγκίπισσα ας μην της πούμε είσαι η ομορφότερη πόσο θα μετράς όσο μεγαλώσεις ή αντίστοιχα ένα αγόρι που θα έχει σπαθί ή όπλο να του πούμε δώσε καμία αν σε πειράξει κανείς!!

Καλή διασκέδαση και καλά πάρτι!!!






Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Speed Cups:Παρουσιάση παιχνιδιού

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη




Γενικά Στοιχεία:

Ηλικίες που απευθύνεται: 8+
Αριθμός παικτών: 1-4
Μέση διάρκεια παιχνιδιού:20-30 λεπτά

Περιεχόμενα:

  • 20 κύπελλα
  • 24 κάρτες
  • 1 κουδούνι
  • κανόνες
Πως παίζεται:

Κάθε παίκτης παίρνει 5 χρωματιστά κύπελλα, και προσπαθεί γρήγορα να τα τακτοποιήσει με τη σειρά που φαίνεται στις κάρτες. Αυτό που χρειάζεται, είναι ταχύτητα και προσοχή. Βάλατε τα κύπελλα σωστά; Τότε γρήγορα χτυπήστε το κουδούνι!

Δεξιότητες που αναπτύσσει το παιχνίδι:

Το παιδί:


  1. Μαθαίνει τα χρώματα 
  2. Αυξάνεται η συγκέντρωση και η προσοχή του
  3. Αυξάνεται η ταχύτητα επεξεργασίας του
  4. Αντιλαμβάνεται τα σύμβολα και τα αντικείμενα

video για το πως παίζεται το παιχνίδι:

https://www.youtube.com/watch?v=08OK-gswVrU

Καλή διασκέδαση!!

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Ταχύτητα Επεξεργασίας: Τι είναι-Πως αντιμετωπίζεται

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη






Τι είναι η ταχύτητα επεξεργασίας:


Η ταχύτητα  επεξεργασίας είναι ο χρόνος που μεσολαβεί από την στιγμή που θα λάβουμε πληροφορίες μέχρι να τις καταλάβουμε και να αρχίσουμε να ανταποκρινόμαστε. 


Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι: οπτικές (πχ: γράμματα, αριθμοί), κινητικές (πχ: τρέξιμο, παιχνίδι με μπάλα), ακουστικές (ακολουθώ εντολές)

Η ταχύτητα επεξεργασίας σχετίζεται με νοημοσύνη:


Η ταχύτητα επεξεργασίας δεν σχετίζεται τις περισσότερες φορές με τη νοημοσύνη. Καθώς ένα παιδί εκτελεί τις περισσότερες φορές σωστά τις εργασίες του αλλά θέλει περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει το έργο του.


Ταχύτητα επεξεργασίας και άλλες διαταραχές μάθησης:


Η ταχύτητα επεξεργασίας μπορεί να υπάρχει και μόνη της, συχνά η διαφοροδιάγνωση με τις άλλες διαταραχές όπως είπαμε παραπάνω είναι ότι το παιδί απαντάει σωστά αλλά θέλει περισσότερο χρόνο.


Κάποιες φορές όμως μπορεί να υπάρχει και συνοσσηρότητα με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, μαθησιακές δυσκολίες και αυτισμό.

Χαρακτηριστικά παιδιών με αργή ταχύτητα επεξεργασίας σύμφωνα με τον Αλεξάνδρου Στράτο (proseggisi.gr)



-Την ολοκλήρωση εργασιών στο αναμενόμενο χρονικό πλαίσιο παρότι την εκτελεί με σωστό τρόπο

-Να ακούσει ή να κρατήσει σημειώσεις ταυτόχρονα ενώ μιλάει ο δάσκαλος

-Να κάνει απλές μαθηματικές πράξεις μέσα στο κεφάλι του παρότι γνωρίζει να κάνει πράξεις

-Να ολοκληρώσει  σύνθετα μαθηματικά προβλήματα στον καθορισμένο χρόνο

-Να εκτελέσει γραπτά σχέδια που απαιτούν λεπτομέρειες και πολύπλοκες σκέψεις

-Να συμμετάσχει και να συμβαδίσει με τις συνομιλίες και τους διαλόγους

-Να ολοκληρώσει άμεσα δραστηριότητες αυτοεξυπηρετήσεως

-Να απαντήσει γρήγορα σε ερωτήσεις

Από την άλλη, οι γονείς και οι δάσκαλοι μπορεί να παρατηρήσουν ότι αυτό το παιδί:

-Μπερδεύεται και εκνευρίζεται όταν δέχεται πάρα πολλές πληροφορίες ταυτόχρονα

– Χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να πάρει αποφάσεις ή να δώσει απαντήσεις

– Πρέπει να διαβάσει πληροφορίες περισσότερο από μία φορά για να τις κατανοήσει

– Χάνει τις αποχρώσεις και την ροή σε μία συνομιλία

– Δυσκολεύεται να εκτελέσει οδηγίες όταν περιλαμβάνουν περισσότερα από ένα πράγμα ταυτόχρονα
Που μπορεί να οφείλεται η δυσκολία:
  • Σε δυσκολία της κυτταρικής διέγερσης και των νευροδιαβιβαστών
  • Σε ψυχολογικά αίτια όπως: το στρες, η χαμηλή αυτοπεποίθηση, η φοβία του λάθους
Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η δυσκολία:

  • Συνεργασία με δάσκαλο
  • Αξιολόγηση από διεπιστημονική ομάδα (λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ψυχολόγο, ειδικό παιδαγωγό) και δόμηση ενός κατάλληλου θεραπευτικού προγράμματος
  • Παιχνίδια που ευνοούν την γρήγορη επεξεργασία
Τι μπορεί να κάνει ο δάσκαλος όταν το παιδί παρουσιάζει αργή ταχύτητα επεξεργασίας (www.logosepikinonia.gr):

  • Μαθήματα στην τάξη
    • Να παρέχετε ασφαλή χώρο για τον μαθητή να θέτει ερωτήσεις και να παρακολουθεί τις εργασίες.
    • Να μιλάτε με πιο αργό ρυθμό όταν παρέχετε οδηγίες και να επαναλαμβάνετε αυτό που αναθέσατε καθώς και τις οδηγίες.
    • Χρησιμοποιήστε εικόνες και γραφήματα/διαγράμματα για να εξηγήσετε το υλικό που διδάσκετε στην τάξη.
    • Κρατάτε συστηματική επαφή με το παιδί για να βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνει τις οδηγίες που δίνονται στην τάξη.
    • Να ενθαρρύνετε το παιδί να απαντάει σε ερωτήσεις μέσα στην τάξη και να παρέχετε επιπλέον χρόνο για να απαντήσει.
    • Επιτρέψτε σε άλλον μαθητή να κρατάει σημειώσεις για το παιδί εάν το ίδιο δυσκολεύεται να ακούει και να  καταγράφει ταυτόχρονα.
    • Μειώστε τον αριθμό των εργασιών (5 αντί για 10)


     Οργάνωση 
    • Χρησιμοποιήστε τεχνικές (π.χ. κωδικοποίηση με χρώματα)) σε εργασίες και διαγωνίσματα για να βοηθήσουν το παιδί να οργανώσει τις εργασίες κατά προτεραιότητα.
    • Σπάστε τις εργασίες σε μικρότερα μέρη που θα είναι πιο εύκολα να διαχειριστεί το παιδί.
    • Να τηρείτε την καθημερινή ρουτίνα και να παρέχετε οπτικά διαγράμματα ώστε να διατηρήσει την προσοχή του στις εργασίες του όσο χρειάζεται για να τις τελειώσει.

     Αναθέσεις και διαγωνίσματα
    • Δώστε την ευκαιρία στο παιδί να συζητήσει την κατανόησή του για το θέμα των αντικειμένων αντί να απαιτήσετε επίσημες εξετάσεις για να ελέγξετε τις γνώσεις του.
    • Βάλτε τον σε μία θέση όπου να αποφύγει πιθανόν θορύβους που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή του και να τον επιβραδύνουν.
     • Μικρύνετε το μήκος των τεστ και των αναθέσεων/εργασιών.
    • Να δώσετε στο παιδί πρόσθετο χρόνο στις εξετάσεις, στα χρονομετρημένα τεστ και τις εργασίες στην τάξη.
    • Να δέχεστε εργασίες που δεν είναι ολοκληρωμένες και επιτρέψετε στο παιδί να ολοκληρώσει και να διορθώσει όσα δεν πρόλαβε κατά τη διάρκεια του διαγωνίσματος.
Προτεινόμενα παιχνίδια που ευνοούν την επεξεργασία:


  • Ο καστοράκος σφυράκια κυπελλάκια 
  • Halli galli  junior
  • Δρ. Τσιμπίδας
  • Φρουτοσαλάτα
  • Κυβόλεξο
  • Dobble
  • Ο ξερόλας

Καλή διασκέδαση!!!

Πηγές: proseggisi.gr

            www.logosepikinonia.gr


           





Hλεκτρονικά Παιχνίδια: Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη


Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια πολλές φορές έχουν κατηγορηθεί για πολλά πράγματα.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχουν και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Το κλειδί είναι η χρήση με όριο, χωρίς να σκορπάμε αλόγιστες ώρες. 1 ώρα μέσα στην καθημερινότητα είναι αρκετή.


Ποια είναι λοιπόν τα πλεονεκτήματα:

  • Καλλιεργούν την κριτική σκέψη και την επίλυση προβλημάτων
  • Βελτιώνεται η ταχύτητα επεξεργασίας, αφού το παιδί πρέπει να παίρνει αποφάσεις γρήγορα και να τις εκτελεί
  • Αυξάνεται η προσοχή και η συγκέντρωση, αφού το παιδί πρέπει να εστιάσει στο στόχο του παιχνιδιού
  • Εξασκούν τον συντονισμό ματιού-χεριού αφού το παιδί εξασκείται στο πληκτρολόγιο
  • Μπορούν να συμβάλλουν στην αυτοπεποίθηση των παιδιών μέσα από τις επιτυχίες του
  • Ανάπτυξη γνωστικών ικανοτήτων (πχ: το παιδί μαθαίνει αγγλικά)
  • Ανάπτυξη παρατηρητικότητας


Ας περάσουμε τώρα στα μειονεκτήματα:

  • Κάποιες φορές μειώνεται η σχολική επίδοση, αφού το παιδί χάνει το κίνητρο του 
  • Απομόνωση και έλλειψη ενδιαφέροντος για τις ανθρώπινες σχέσεις πέρα από την αλληλεπίδραση στα παιχνίδια
  • Επιθετικά ξεσπάσματα και μίμηση προτύπων συμπεριφοράς των χαρακτήρων του παιχνιδιού
  • Μυοσκελετικά ζητήματα
΄Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς:

  • Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν θα έπρεπε να είναι η μόνη δίοδος της ψυχαγωγίας των παιδιών. Αναπτύξτε και άλλες διεξόδους όπως είναι τα επιτραπέζια ή τα αθλήματα
  • Όταν αγοράζετε ηλεκτρονικά παιχνίδια, διαβάστε πολύ καλό το περιεχόμενο. Δείτε αν είναι της ηλικίας του παιδιού και αν έχει κατάλληλο περιεχόμενο πχ: Βια, επιθετικά ξεσπάσματα κτλ
  • Βάλτε το ηλεκτρονικό παιχνίδι σε κοινόχρηστο χώρο ώστε να έχετε και εσείς τον έλεγχο.
  • Θέστε όριο!! Όπως είπα και παραπάνω νομίζω ότι είναι το κλειδί.
  • Να ενθαρρύνουν παράλληλα το ελεύθερο, δημιουργικό παιχνίδι μαζί μ’ άλλους συνομηλίκους
  • Προτιμήστε παραγωγικά παιχνίδια (tetris)

Στον παρακάτω σύνδεσμο ακολουθεί μια ενδιαφέρουσα ομιλία για τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να θυμόμαστε όπως και όλα τα πράγματα στη ζωή δεν είναι άσπρο ή μαύρο, υπάρχει και το γκρι!

Το σημαντικότερο για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι ο έλεγχος και τα όρια!

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Πως μπορούμε να μάθουμε διασκεδαστικά τους χρόνους στα παιδιά

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Λοιπόν λοιπόν σήμερα θα γράψω ένα άρθρο για το πως μπορούμε να μάθουμε με διασκεδαστικούς τρόπους τους χρόνους.

Πάμε να δούμε παρακάτω:

  • Με μνημονικά ίχνη
Αυτό που έχω επινοήσει τον τελευταίο καιρό και βλέπω ότι βοηθάει τα παιδιά και τους αρέσει κιόλας είναι, ότι δείχνουμε τους χρόνους με κινήσεις των χεριών. Πιο συγκεκριμένα:


Επίσης μπορούμε λεκτικά να πούμε στο παιδί ότι ο ενεστώτας περιέχει μέσα το τώρα αφού και τα δύο έχουν μέσα το τω!
Επιπλέον μπορούμε λεκτικά να συνδέσουμε τον παρατατικό με τα 2 Π. Παρατατικός=Πολλές φορές!

  • Βαζάκια
Έχουμε 3 βαζάκια ή κυπελάκια και κολλάμε σε χαρτιά post it απέξω (στα βαζάκια ή στα κυπελάκια) τους χρόνους. Λέμε στο παιδί να γράψει ένα ρήμα και του λέμε να το τοποθετήσει στο κατάλληλο βαζάκι

  • Φιδάκι
Παίζουμε φιδάκι και κολλάμε σε διάφορους αριθμούς χαρτάκια με ρήματα στους παραπάνω χρόνους. Ρωτάμε στο παιδί ποιος χρόνος είναι και αν επιτύχει σωστά δίνουμε bonus

  • Λογισμικά
Υπάρχουν λογισμικά που μπορούμε να εξασκηθούμε στους χρόνους. Κάποια από αυτά είναι:

www.stintaxi.com
e-didaskalia.blogspot.com
jele.gr

  • Μπάλα
Παίξτε μπάλα με τα παιδιά και κλείστε τα ρήματα

  • Παιχνίδι χαμένου θησαυρού
Γράψτε χαρτάκια με διάφορους χρόνους και κρύψετε τα στο δωμάτιο του παιδιού. Μετά, πείτε του να βρει τον Ενεστώτα, τον Αόριστο κτλ

  • Scrabble
Kάνετε διαγωνισμό και σχηματίστε ποιο γρήγορα ένα ρήμα στον Ενεστώτα-Παρατατικό-Αόριστο

Καλή διασκέδαση

Οπτική διάκριση: Μια σημαντική δεξιότητα για την ανάγνωση

 Η οπτική διάκριση είναι η ικανότητα του ανθρώπου να διακρίνει διαφορές μεταξύ αντικειμένων, σχημάτων, χρωμάτων, μεγεθών ή αποστάσεων. Είνα...