Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Τι θα ήθελαν να μας πουν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

 Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Κοινωνική Λειτουργός με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή



Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά με σωματική και ψυχική υγεία! 

Εχτές το βράδυ μετά από τις συνεδρίες της ημέρας καθόμουν και σκεφτόμουν τι θα ήθελαν να μας πουν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και ποτέ δεν έχουν τολμήσει. Βλέπω καθημερινά παιδιά να τους λες "Μπράβο" και να σε κοιτάνε σαν να μην πιστεύουν πως τους αξίζει ένας έπαινος ή βλέπω παιδιά που τα ρωτάς πως νομίζεις ότι πήγες και σου λένε "χάλια" ή "το ξέρω δεν είμαι καλός" ή ακόμα να τα καταφέρνουν πολύ καλά και να λένε "εγώ το έκανα αυτό; με βοήθησες" ενώ εσύ κουβέντα δεν έχεις πει.

Φανταστείτε πως μπορούν να νιώθουν αυτά τα παιδιά που σε ένα σύστημα απαιτητικό επιβιώνουν από το πρωί μέχρι το βράδυ; Πως θα νιώθατε άραγε εσείς αν πηγαίνατε στην εργασία σας και κάθε φορά αισθανόσασταν ματαιωμένος ακόμα και απατεώνας; Έχουμε μπει (μαζί και εγώ) κυριολεκτικά στα παπούτσια αυτών των παιδιών; Έχουμε κάνει ενεργητική ακρόαση χωρίς να κρίνουμε για τους φόβους και τις ανησυχίες των παιδιών μας; Ρητορικά ερωτήματα προς όλους μας!

Πιθανά κάποια πράγματα που θα ήθελαν να πουν σε όλους εμάς γονείς, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές θα ήταν τα εξής:

  • " Δεν είμαι τεμπέλης. Δυσκολεύομαι πολύ, άρα η πρώτη μου αντίδραση είναι να τα παρατήσω".
  • " Δεν είμαι μόνο μαθητής. Έχω και άλλα ταλέντα, βοήθησε με να τα ανακαλύψω".
  • " Προσπαθώ όσο και να μην το βλέπεις εσύ και ο δάσκαλος μου αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλω πάντα. Πείτε μου μπράβο για την προσπάθεια για να συνεχίζω να προσπαθώ."
  • " Δεν είμαι χαζός, ούτε τεμπέλης, ούτε βλάκας, ούτε κακό παιδί μαθαίνω αλλά με ένα διαφορετικό τρόπο. Μην μου βάζεις ταμπέλες, με πληγώνει.".
  • "Βοήθησε  με να εξελίξω τον τρόπο που μπορώ να μάθω. Μπορεί να μαθαίνω με εικόνες, με ήχους, με κίνηση. Δώσε μου τον χώρο να μάθω όπως μπορώ".
  • " Συγνώμη, που δεν έγραψα την ορθογραφία αλήθεια την είχα διαβάσει αλλά δεν  την θυμάμαι πάντα".
  • " Θέλω βοήθεια να οργανώσω τη μελέτη μου. Θα μου δείξεις; Ίσως θα χρειαστείς να επιμείνεις αλλά θα τα καταφέρω".
  • " Θέλω να χρησιμοποιούμε πολλά υλικά για να μάθω κάτι, πλαστελίνη, υπολογιστή, χρώματα, μπάλα και άλλα πολλά. Βρές τα ενδιαφέροντά μου και θα δείς πως θα μου αρέσει καλύτερα να μαθαίνω".
  • "Όταν μου φωνάζεις για τα μαθήματα με κάνεις να νιώθω άχρηστος".
  • " Χώρισε μου τις οδηγίες σε μικρά βήματα και δώσε μου πράγματα που μπορώ να κάνω".
  • "Να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες για έμενα. Δεν μπορώ να μάθω 20 σελίδες παπαγαλία ιστορία. Ας μάθω τα σημαντικά."
  • "Αποδέξου με είμαι μοναδικός".
  • " Δεν θα γίνω ποτέ τέλειος μαθητής αλλά μπορώ να γίνω αυτόνομος και λειτουργικό μέλος στην κοινωνία μας".
  • "Σε αγαπάω και ξέρω πως προσπαθείς για εμένα".

Σίγουρα και εσείς θα σκεφτείτε πολλά άλλα που θα ήθελαν να σας πουν τα παιδιά... Θέλω να θυμόμαστε πως τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες τις πιο πολλές φορές έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση ακόμα και αν δεν το δείχνουν, καθώς ματαιώνονται καθημερινά. Είναι σημαντικό να πούμε πως το συναίσθημα και η μάθηση είναι αλληλένδετα...

Ας γίνουμε η φωνή αυτών των παιδιών.... Ας τα ακούσουμε, ας τα κατανοήσουμε! Ξέρω υπέροχα πλάσματα
εκεί έξω που κάθε μέρα δίνουν μια μάχη για να τα καταφέρουν, ας θυμόμαστε όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε με αυτούς πως είναι ήδη νικητές!!

Καλή συνέχεια!



Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Ανάγνωση: εργαλεία για την βελτίωση της

 Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Κοινωνική Λειτουργός με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή


Καλησπέρα σε όλους!! Ελπίζω να είστε καλά! Σήμερα σκέφτηκα να μιλήσουμε για εργαλεία που αφενός θα βελτιώσουν την ανάγνωση του παιδιού και αφετέρου θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή του.

Η ανάγνωση είναι μια σύνθετη διεργασία που αναπτύσσεται στις πρώτες τάξεις του δημοτικού και περιέχει πολλές δεξιότητες όπως: αποκωδικοποίηση, κατανόηση, ταχύτητα επεξεργασίας. Πολλά παιδιά δυσκολεύονται με αποτέλεσμα να ματαιώνονται και να αρνούνται την διαδικασία της ανάγνωσης καθώς ας μην ξεχνάμε πως τις περισσότερες φορές η διαδικασία της ανάγνωσης απαιτεί έκθεση του παιδιού

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε όταν βλέπουμε ένα παιδί να δυσκολεύεται να στην ανάγνωση από τις πρώτες τάξεις;

  • Οδηγός ανάγνωσης ή δείκτης (Υπάρχουν σε πολλά χρώματα)

Ο οδηγός ανάγνωσης χρησιμοποιείται ουσιαστικά σαν χάρακας και βοηθάει το παιδί να εστιάσει καλύτερα στην γραμμή ανάγνωσης όπου βρίσκεται. Είναι βοηθητικό για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, δυσκολίες προσοχής  ή ακόμα και στρες. Απευθύνεται περισσότερο σε οπτικό τύπο μάθησης.

  •   Αναλόγιο ανάγνωσης
Κυκλοφορούν πολλά στην αγορά τα οποία είναι πλαστικά, χρωματιστά και πτυσσόμενα. Βοηθάνε το παιδί να εστιάσει και να διαβάσει σωστά. Απευθύνεται περισσότερο σε οπτικό τύπο μάθησης.

  • Μεγεθυντικός φακός
Είναι ένα εργαλείο που βοηθάει τα παιδιά με μαθησιακές αλλά και οπτικές δυσκολίες να βλέπουν καλύτερα τα γράμματα και να συγκεντρώνονται σε αυτό που μελετά. Απευθύνεται περισσότερο σε οπτικό τύπο μάθησης.

  • Ακουστικό τηλέφωνο
Δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να εστιάσουν στην φωνή τους και να ακούν πιο καθαρά τους ήχους, τα γράμματα και τις λέξεις κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Απευθύνεται περισσότερο σε ακουστικό τύπο μάθησης. Εναλλακτικά αυτό μπορεί να γίνει και με το κινητό τηλέφωνο το παιδί να ηχογραφεί την ώρα που διαβάζει.

Τι άλλο όμως μπορεί να βοηθήσει το παιδί  για να βελτιώσει την ανάγνωση του ;

Θα ξαναπούμε μέσα από αυτό το blog πως το πιο σημαντικό κομμάτι για να βελτιώσει το παιδί της δεξιότητες του είναι το βίωμα του.

Συγκεκριμένα:
  1. Αγοράστε μαζί με το παιδί ή δανειστείτε από μια  βιβλιοθήκη παραμύθια ή βιβλία που είναι σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Στην αρχή αυτά τα βιβλία μπορεί να είναι και 5 σελίδες. Το θέμα είναι να γίνει το πρώτο βήμα.
  2. Παίξτε επιτραπέζια και αφήστε τα παιδιά να διαβάσουν τις οδηγίες. Επίσης πολλά επιτραπέζια βοηθούνε την ανάγνωση όπως είναι η monopoly, το ταμπού, το scrabble και πολλά πολλά άλλα....Φαντασία χρειάζεται
  3. Δημιουργήστε μια γωνιά ανάγνωσης και αφιερώστε όλη η οικογένεια έστω 10 λεπτά τη μέρα να διαβάζετε κάτι όλοι μαζί.  Γίνετε εσείς το παράδειγμα.
  4. Πηγαίνετε για ψώνια με το παιδί και αφήστε να διαβάζει τις ετικέτες ή μαγειρέψτε μαζί με το παιδί και αφήστε να διαβάσει τη συνταγή
  5. Δείτε παιδικά με τα παιδιά και πείτε του να σας διαβάζει τους τίτλους
Σίγουρα αν ψάξετε και εσείς σύμφωνα με τις ανάγκες τις οικογένειας σας θα βρείτε και άλλες δραστηριότητες. 

Αυτό που επιβάλετε να κάνουμε είναι να μην αποθαρρύνουμε τα παιδιά όταν διαβάζουνε, να μην τα διορθώνουμε και να τα αφήνουμε να προσπαθούν επικροτώντας κάθε μικρό βήμα.

Καλή Εβδομάδα με δύναμη και κουράγιο!



















Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Μαθηματικά: Βοηθητικό υλικό για την πρώτη σχολική ηλικία

 Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Κοινωνική Λειτουργός με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή


Καλημέρα!!Ελπίζω να είστε καλά και να προσαρμοστήκατε όσο μπορείτε στις καινούριες υποχρεώσεις αυτής της σχολικής χρονιάς!

Σήμερα θα μιλήσουμε για υλικό στα Μαθηματικά που μπορεί να είναι βοηθητικό για την λογικομαθηματική σκέψη όσο αφορά παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας!! Είναι καλό να θυμόμαστε πως τα παιδιά ειδικά στην πρώτη σχολική ηλικία θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με την μάθηση βιωματικά ώστε να ενεργοποιούνται όλες οι αισθήσεις τους και να συμμετέχουν με χαρά!

Τι θα βοηθούσε λοιπόν τα παιδιά για να κατανοήσουν καλύτερα τη λογικομαθηματική σκέψη; 

  • Αριθμητικές Ράβδοι
Είναι μια μέθοδος που εισάγει  το παιδί  στους αριθμούς πιάνοντας το ίδιο το χειροπιαστό υλικό και βιώνοντας το  καθώς μπορεί να μετρήσει, να ταξινομήσει, να μάθει την αξία των αριθμών και να κάνει απλές πράξεις. Να σημειωθεί πως οι ράβδοι επειδή έχουν διαφορετικά μεγέθη  και χρώματα ανάλογα μαθαίνουν στο παιδί ένα πλήθος δεξιοτήτων. Επιπλέον μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας.
Πηγή: Δραστηριότητες με Ράβδους Cuisenaire και το Kidspiration | Tools+Spaces for Learning (uth.gr)

  • Ξυλάκια

Τα ξυλάκια είναι ένας οικονομικός τρόπος, ώστε το παιδί να έρθει σε επαφή με τις μαθηματικές έννοιες και να τις κατανοήσει πιο εύκολα. Τα παιδιά με τα ξυλάκια  ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις του και αυτο-ενεργούν! Αναζητούν, βρίσκουν και επαληθεύουν τα αποτελέσματα. Τα παιδιά εξασκούνται στην παρατηρητικότητα και δημιουργούν εικόνες. Επιπρόσθετα, μπορούν να διορθώσουν τα λάθη που κάνουν τα ίδια και να ενισχυθεί η μέθοδος της αυτοδιόρθωσης. 


  • Γλωσσοπιέστρα ή αλλιώς ξυλάκια παγωτού
Χρησιμοποιούνται ακριβώς όπως τα ξυλάκια. Μπορούμε να τα χρωματίσουμε κιόλας για να τα κάνουμε πιο ελκυστικά στα παιδιά. Επιπλέον είναι ένα υλικό που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε κατασκευές. Τέλος, μέσα από αυτά μπορούμε να δουλέψουμε και τα σχήματα, με δημιουργική διάθεση.



  • Άβακας
Ο άβακας (abacus) είναι ένα απλό αριθμοόργανο που το χρησιμοποιούμε για την εκτέλεση των βασικών πράξεων. Να σημειωθεί πως είναι από τα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι προγονοί μας και συνεχίζουμε να τα χρησιμοποιούμε και σήμερα.


Άλλα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τους ίδιους σκοπούς είναι:
  • Κυβάκια



  • Ζάρι

Να σημειωθεί εδώ πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και άλλο υλικό, φαντασία να έχουμε!!!

Γιατί εγώ προτιμώ αυτά;

Γιατί θεωρώ πως ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις, είναι ελκυστικά ως προς τα παιδιά, έχουν χρώματα και το σημαντικότερο χειροπιαστά. Το παιδί μπορεί να τα  νιώσει, να τα πιάσει, να τα επεξεργαστεί, να μάθει μέσα από το βίωμα του.

Να είστε πάντα καλά, καλή συνέχεια!!!




Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Πως βοηθάνε τα χρώματα τα παιδιά με δυσκολίες μάθησης ή μη

 Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Κοινωνική Λειτουργός με εξειδίκευση στην Ειδική Διαπαιδαγώγηση


Καλημέρα με σωματική και ψυχική υγεία!! Καλή σχολική χρονιά σε όλους σας!

Σήμερα σκέφτηκα να γράψω  ένα άρθρο για τα χρώματα και αν βοηθάνε τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες από τη δική μου σκοπιά. Θα υπενθυμίσω νομίζω για εκατομμυριοστή φορά σε αυτό το blog (τώρα που το σκέφτομαι μπορεί να είναι και παραπάνω) πως κάθε παιδί είναι μοναδικό και διαφορετικό με εξατομικευμένες ανάγκες.

Γιατί λοιπόν να χρησιμοποιήσω χρώματα στην ορθογραφία, στην ανάγνωση, στα μαθηματικά  ή στην εκμάθηση θεωρητικών μαθημάτων;

  • Για να ενεργοποιήσω όλες τις αισθήσεις του παιδιού καθώς το παιδί θα θυμάται καλύτερα. Δημιουργούνται τα λεγόμενα μνημονικά ίχνη.
  • Για να μάθει ευχάριστα το παιδί. Ας θυμόμαστε πάντα πως τα  παιδιά με δυσκολίες μάθησης μαθαίνουν αλλά διαφορετικά.
  • Για να εμπλακεί το παιδί καλύτερα σε δραστηριότητες που τον δυσκολεύουν.
  • Έρευνες δείχνουν πως είναι αποτελεσματικά στη μάθηση

Από πότε μπορεί να εισάγω τα χρώματα στην εκπαίδευση του παιδιού;

Μπορώ να τα εισάγω από την προσχολική ηλικία, εφόσον το παιδί ξέρει να ονοματίζει και να τα διακρίνει. Μπορούμε να τα εισάγουμε σε απλές δραστηριότητες πχ: Έχουμε όλα τα σχήματα και λέμε στο παιδί, ζωγράφισε τον κύκλο πράσινο, το τρίγωνο κόκκινο, το τετράγωνο μπλε. Έτσι το παιδί μέσα από όλη αυτή την διαδικασία μαθαίνει να ξεχωρίζει τα σχήματα. Αντίστοιχες δραστηριότητες μπορούμε να κάνουμε με τα γράμματα και τους αριθμούς.

Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω χρώματα στην ανάγνωση;

  • Να υπογραμμίσει το παιδί τις λέξεις κλειδιά για την κατανόηση του κειμένου
  • Να διαχωρίσουν τις παραγράφους του κειμένου
  • Να ζωγραφίσουν τα βασικά πρόσωπα του κειμένου και  κάτι που τους έκανε εντύπωση ή τι κατάλαβαν από την ιστορία
Εδώ είναι σημαντικό να πούμε, πως τα χρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην πρώτη ανάγνωση όπου μπορούμε να έχουμε συλλαβές και λέξεις και το παιδί να ζωγραφίζει με διαφορετικό χρώμα τις συλλαβές και τις λέξεις.
Πχ: Ζωγράφισε το πα με κίτρινο, το πι με μπλε, το παπί με πράσινο.

Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω τα χρώματα στην ορθογραφία;
  • Να βάζω διαφορετικά χρώματα στις καταλήξεις της ορθογραφίας όπως  ι πράσινο, η θαλασσί, ει κόκκινο. Εδώ να σημειώσω πως εισάγουμε σιγά-σιγά τα χρώματα και όχι όλα μαζί ανάλογα με το ενδιαφέρον του παιδιού. Να θυμάστε πως τα χρώματα τα διαλέγει το ίδιο το παιδί καθώς θέλουμε να τον εμπλέξουμε στη μάθηση.
  • Αφού το παιδί μάθει τις βασικές καταλήξεις μετά με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να εισάγουμε και τις δευτερεύουσες όπως σιγά σιγά και την θεματική ορθογραφία.
Αυτά ήταν κάποια απλά παραδείγματα για το πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα χρώματα. Υπάρχουν άπειροί ακόμα τρόποι ωστόσο!! Φαντασία χρειάζεται!!Πχ: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χρώματα για τη διάκριση των μερών του λόγου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χρώματα για τα πρόσημα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χρώμα για τα γένη και τις πτώσεις και άλλα πολλά... Σύμφωνα με τις ανάγκες του παιδιού δημιουργούμε το στόχο.

Άρα από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πως το χρώμα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την εγγραφή της πληροφορίας. Μην ξεχνάμε πως κάθε παιδί είναι καλό να έχει τα δικά του χρώματα χωρίς να του τα επιβάλλουμε αφού θα μάθει καλύτερα αν συμμετέχει ο ίδιος.


Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Οδηγίες για εκπαιδευτικούς όπου έχουν στην τάξη τους παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη
Κοινωνική Λειτουργός με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή

Καλησπέρα και καλή σχολική χρονιά με υγεία, αγάπη και όμορφες στιγμές με συνεργασία όλων μας.

Σήμερα, σκέφτηκα να αναπτύξουμε ένα θέμα σχετικά με τους εκπαιδευτικούς και την αντιμετώπιση τους σε σχέση με τις  μαθησιακές δυσκολίες, καθώς η σχολική χρονιά ξεκινά.

Πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα να σημειώσω πως ο όρος μαθησιακές δυσκολίες είναι μια ομπρέλα που περιέχει ανομοιογενές διαταραχές με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Συνήθως περιλαμβάνει παιδιά με νοητικές δυσκολίες, που εκδηλώνουν γενικευμένες δυσκολίες μάθησης,  παιδιά με συναισθηματικά ή συμπεριφοράς προβλήματα τα οποία εμποδίζουν συνολικά τη μάθησή τους, παιδιά με κανονικές ή αυξημένες νοητικές ικανότητες, που έχουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στην ανάγνωση, στη γραφή ή στη λογικομαθηματική σκέψη ή ακόμα και παιδιά που έχουν μια μαθησιακή δυσκολία όπου η εμφάνισή της γίνεται σαν αποτέλεσμα μιας άλλης διαταραχή όπως αυτισμός, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα κα.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως ο εκπαιδευτικός έχει ένα δύσκολο έργο. Το πιο σημαντικό είναι όταν ξεκινήσουν τα σχολεία ο γονέας να ενημερώσει τον δάσκαλο για τις δυσκολίες του παιδιού του ή να προσκομίσει τη διάγνωση που έχει το παιδί του. Τυχόν απόκρυψη δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση.

Τι μπορεί να κάνει ο εκπαιδευτικός λοιπόν ως προς την μάθηση για να είναι βοηθητικός;

  • Προσπαθήστε να έχετε τον μαθητή κοντά σας διακριτικά και αφιερώστε του στα διαλλείματα  χρόνο για τυχόν απορίες του και για εκτέλεση των εργασιών του.
  • Διαμορφώστε την ύλη ανάλογα με τις δυσκολίες του μαθητή και τροποποιείστε τις εργασίες ανάλογα με τις δυνατότητες του παιδιού. Να θυμάστε πως δεν έχει σημασία η ποσότητα των εργασιών που θα κάνει ο μαθητής αλλά το αίσθημα επιτυχίας που θα νιώσει. 
  • Xρησιμοποιείστε χρώμα στις καταλήξεις και υπογραμμίστε τα σημαντικά. Πχ:  Μπορείτε να έχετε ένα διαφορετικό μαρκαδοράκι για τις καταλήξεις του ι και του η, ώστε το παιδί να θυμάται το χρώμα. Είναι σημαντικό ενεργοποιούμε  όλες τις αισθήσεις του μαθητή καθώς έτσι μαθαίνει πιο εύκολα.
  • Επιτρέψτε βοηθήματα στο μαθητή  όπως βοηθήματα, λεξικά, βιβλιοδείκτες και χάρακες για την ανάγνωση ή κομπιουτεράκια για τις πράξεις.
  • Προσπαθήστε να εστιάσετε στην εκμάθηση πρακτικών πραγμάτων και εξηγήστε τη χρησιμότητα τους ώστε το παιδί να αποκτήσει κίνητρο.
  • Δείξτε στο παιδί τεχνικές ελέγχου για να αυτοδιόρθωνεται μόνο του. Πχ: Πριν σας παραδώσει το γραπτό του ρωτήστε αν το ξαναείδε ή βάλτε ένα σημαδάκι στο τετράδιο όπου θα επιλέξετε μαζί με το παιδί για να θυμάται πως πρέπει να το ξαναδεί.
  • Αποθαρρύνετε την παπαγαλία και δημιουργήστε σχεδιαγράμματα με τα πιο σημαντικά των μαθημάτων. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί ξεχωρίζει τα ουσιώδη από τα επουσιώδη
  • Διαπιστώστε με πιο τρόπο μαθαίνει ο μαθητής και ενισχύστε τον. Μαθαίνει με κίνηση; Μαθαίνει με την ακοή; Μαθαίνει με την όραση; Εκμεταλλευτείτε τον τρόπο που μαθαίνει και αναπτύξτε τον. 
Εάν δεν το ξέρουμε ήδη πρέπει να θυμόμαστε πως τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες είναι αρκετά ματαιωμένα και αγχωμένα γιατί αντιλαμβάνονται πολλές φορές και τα ίδια πως δεν τα καταφέρνουν και παραιτούνται. 

Τι μπορεί ο εκπαιδευτικός να κάνει ως προς την αυτοπεποίθηση του παιδιού;
  1. Επιβραβεύστε και εστιάστε στην προσπάθεια, χωρίς να δίνετε σημασία στο αποτέλεσμα κάθε αυτό.
  2. Εντοπίστε τα δυνατά σημεία του παιδιού πέρα από τις μαθησιακές του δυνατότητες. Τα παιδιά δεν είναι μόνο μαθητές. Είναι μοναδικά πλάσματα με ξεχωριστά ταλέντα.
  3. Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες, βάλτε μικρούς στόχους για να μην απογοητευτείτε ούτε εσείς ούτε τα παιδιά και αποφύγετε τις συγκρίσεις με τους συμμαθητές του.
  4. Μην είστε επικριτικοί σχετικά με τα λάθη του παιδιού καθώς πολλές φορές αυτός είναι ο λόγος που τα παιδιά εγκαταλείπουν την προσπάθεια
Όμως, ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι η συνεργασία που θα ήταν επιτακτική ανάγκη να έχει ο εκπαιδευτικός με όλους τους εμπλεκόμενους που ασχολούνται με το παιδί.

Τι μπορεί λοιπόν να κάνει ο εκπαιδευτικός ως προς την συνεργασία;

  • Να έχει στενή συνεργασία με τους γονείς. Να τίθενται συγκεκριμένα ραντεβού όπου ο γονιός με τον εκπαιδευτικό θα έχει μια ανοιχτή επικοινωνία για τον μαθητή, τη συμπεριφορά του, τους στόχους του, την πρόοδο του. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως οι οι γονείς με τους εκπαιδευτικούς θα πρέπει να είναι σύμμαχοι για την εξέλιξη του παιδιού. Σε αυτό ίσως θα βοηθούσε και ένα τετράδιο επικοινωνίας όπου ο εκπαιδευτικός με τον γονιό θα είχε συχνή επαφή.
  • Να έχει συνεργασία με τους θεραπευτές του παιδιού (αν υπάρχουν λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγικοί, ψυχολόγοι). Σκοπός όσων εμπλέκονται με τα παιδιά θα έπρεπε να είναι η γενίκευση των δεξιοτήτων και αυτό θα επιτευχθεί αν υπάρχει επικοινωνία ώστε όλοι να ξέρουμε που βρισκόμαστε.
  • Αποδοχή όλων των πλευρών. Αποδοχή του παιδιού, αποδοχή του γονέα όπως και το αντίστροφο. 
Χρειάζεται υπομονή και επιμονή από όλους για να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για το παιδί. 

Ας μην ξεχνάμε όπως έλεγε και η Μαρία Μοντεσσόρι πως:



Καλή σχολική χρονιά σε όλους με μικρά θαύματα!! Όλοι μαζί μπορούμε!!!

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

Εποπτείες: Γιατί είναι σημαντικές για όλους τους θεραπευτές

 Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Καλησπέρα και καλό μήνα!!

Σήμερα σκέφτηκα να ανοίξω ένα θέμα που θεωρώ πως για εμάς τους επαγγελματίες που ασχολούμαστε με ανθρώπους είναι πολύ σημαντικό.  Θα μιλήσουμε λοιπόν για την εποπτεία. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να την ορίσουμε!

Τι είναι η εποπτεία;

Η εποπτεία είναι μεταξύ ενός θεραπευτή με εμπειρία όπου έχει γνωστικό και πρακτικό υπόβαθρο με έναν νέο θεραπευτή όπου αναπτύσσεται μια σχέση μεταξύ τους και ο έμπειρος θεραπευτής προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του με αγάπη, καλή διάθεση, χωρίς ίχνος κριτικής και αμέριστης υποστήριξης πάντα με ενεργητική ακρόαση.

Τι δεν είναι η εποπτεία;

  • Δεν είναι είδος μαθήματος όπου ο έμπειρος θεραπευτής κάνει μάθημα στον καινούριο. Υπάρχει μια ισότιμη σχέση μεταξύ των δύο όπου υπάρχει ειλικρίνεια και σεβασμός.
  • Δεν είναι μασημένη τροφή, δεν θεωρούμε πως ο επόπτης θα μας λύσει τα πάντα. Ο επόπτης είναι εκεί να μας καθοδηγεί και να μας εμπνέει ώστε να δημιουργούμε νέους στόχους και να γινόμαστε παραγωγικοί.
  • Η εποπτεία δεν είναι ψυχοθεραπεία, αν και κάποιες φορές μπορεί να έχει στοιχεία καθώς ο θεραπευτής αποφορτίζεται.
  • Δεν δίνεται αναφορά στο κέντρο που εργάζεται ο θεραπευτής. Η διαδικασία θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή της εχεμύθειας και ο θεραπευτής να εκφράζει ότι επιθυμεί ο ίδιος στο κέντρο που εργάζεται.
Ποια είναι τα αποτελέσματα της αποτελεσματικής εποπτείας;
  • Ο θεραπευτής αναπτύσσει δεξιότητες σε όλους τους τομείς και μπορεί να εργαστεί αυτόνομα με τα κατάλληλα εφόδια.
  • Βελτιώνει την ποιότητα της δουλείας του θεραπευτή
  • Ενισχύει την αυτοπεποίθηση, την αυτογνωσία και την διάθεση του θεραπευτή
  • Αποφορτίζει τον θεραπευτή και τον ξεκουράζει
Από τι εξαρτάται η επιτυχία της εποπτείας;
 
Σε ένα μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την θεραπευτική σχέση που θα δημιουργηθεί ανάμεσα στον εποπτευόμενο και στον έμπειρο θεραπευτή. Θα πρέπει να θυμάται και ο έμπειρος θεραπευτής πως δεν είναι αυθεντίας και να έχει "ανοιχτές τις κεραίες του" γιατί μπορεί και ο ίδιος να μάθει μέσα από αυτήν την διαδικασία. 
Η εποπτεία θα πρέπει να βασίζεται σε αρχές όπως: Εμπιστοσύνη, εν συναίσθηση, εχεμύθεια, αγάπη, δημιουργία και φυσικά σεβασμός.

Γιατί οι θεραπευτές δεν κάνουν εποπτεία;

Κατά την προσωπική μου άποψη πάντα έχει να κάνει με το οικονομικό κομμάτι τις περισσότερες φορές καθώς ο θεραπευτής θα πρέπει να θυμόμαστε και αυτός πως αντιμετωπίζει προκλήσεις και προβλήματα όπως όλοι μας.

Η εποπτεία είναι σημαντική τόσο για τους νέους θεραπευτές όσο και για τους πιο έμπειρους καθώς όλη την χρειαζόμαστε. Ας μην ξεχνάμε πως η εποπτεία συνδέει τη φωνή του επόπτη, του εποπτευόμενου καθώς πολλές φορές και την φωνή του θεραπεύομενου.

Οπτική διάκριση: Μια σημαντική δεξιότητα για την ανάγνωση

 Η οπτική διάκριση είναι η ικανότητα του ανθρώπου να διακρίνει διαφορές μεταξύ αντικειμένων, σχημάτων, χρωμάτων, μεγεθών ή αποστάσεων. Είνα...