Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Παιδικοί Φόβοι

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Άραγε οι παιδικοί φόβοι είναι φυσιολογικοί;
Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι;
Που μπορούμε να απευθυνθούμε εάν μας ανησυχεί η εκδήλωση των φόβων;

Είναι φυσιολογικό τα παιδιά αφενός αναπτύσσοντας τις κοινωνικές, τις κινητικές, τις γνωστικές και τις συναισθηματικές δεξιότητες και αφετέρου την όλο ένα και αυξανόμενη επαφή με το περιβάλλον να εκφράζουν κάποιους φόβους. Η ηλικία που κορυφώνεται η ένταση είναι από 2 χρονών έως 6 ετών. Να σημειωθεί πως κάθε φόβος εκδηλώνεται διαφορετικά από παιδί σε παιδί ακόμα και ίδιας ηλικίας.

Οι φόβοι των παιδιών μπορεί να προέρχονται από δικές του εμπειρίες(Πχ: Δάγκωσε το παιδί ένα σκύλο και μετά από αυτό το περιστατικό το παιδί φοβάται το σκύλο) ή από συμπεριφορές μιμούμενοι από τους γονείς (Πχ:η μαμά φοβάται το σκοτάδι).

Οι πιο χαρακτηριστικοί  παιδικοί φόβοι είναι:

  • Να μην αποχωριστούν το βασικό φροντιστή και ειδικά τη μαμά τους. Ο φόβος αυτός κορυφώνεται στα 2 έτη καθώς τα παιδιά θέλουν αποκλειστικό χρόνο με τους βασικούς φροντιστές καθώς έχουν αναπτύξει πλήρη εμπιστοσύνη μαζί τους αφού τους καλύπτουν όλες τις βασικές ανάγκες.
  • Φόβος για τα ζώα .Ο φόβος για τα ζώα εμφανίζεται γύρω στα 3-5 έτη κ μπορεί να επιδεινωθεί από ένα έργο στη την τηλεόραση ή ένα παραμύθι που διαβάσατε  όπως για τον "κακό" λύκο.
  • Φόβος για το σκοτάδι.  Αναπτύσσεται πολλές φορές όταν το παιδί έχει το δικό του δωμάτιο και κοιμάται μόνο του. Η ηλικία που κορυφώνεται είναι 3-5 έτη.
Παρά το γεγονός ότι οι  παιδικοί φόβοι είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο, μετά την ηλικία των 6 ετών σταδιακά θα πρέπει να μειώνονται καθώς τα παιδιά εντάσσονται στη σχολική ζωή και ερμηνεύουν πιο λογικά τα γεγονότα.
Όταν βλέπουμε ότι το παιδί, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητα του λόγω των φόβων του ή υπάρχει συνεχής ενασχόληση με τον φόβο του και συνοδεύονται με σωματικά συμπτώματα είναι καλό να απευθυνθούμε σε ψυχολόγο ή παιδοψυχολόγο για να πάρουμε κατευθύνσεις.

Κάποιες προτάσεις για τους γονείς είναι:

  • Ενεργητική ακρόαση.  Ακούστε προσεκτικά τι έχει να πει το παιδί σας και σεβαστείτε τους φόβους του. Προσπαθήστε να του παρέχετε ασφάλεια χωρίς να το μειώνετε και να το χλευάζεται.
  • Μην φοβίζεται το παιδί με λανθασμένες εκφράσεις και δημιουργείται στερεότυπα.  Όταν λέμε σε ένα παιδί "θα έρθει ο γύφτος να σε πάρει", αυτόματα το παιδί φοβάται τους τσιγγάνους.
  • Γίνετε πρότυπο μίμησης για τα παιδιά. Όταν ένα παιδί, φοβάται τα ζώα, εσείς ελάτε σε επαφή μαζί τους, παίξτε  και δείξτε ότι δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο πίστευε.
  • Δώστε πρωτοβουλίες . Οι πρωτοβουλίες οδηγούν σε αυτονομία και υπευθυνότητα με αποτέλεσμα τα παιδιά να αναπτύσσουν πολύ λιγότερο φόβους.
  • Διαβάστε βιβλία στα παιδιά με εικόνες.Το παραμύθι βοηθάει πολύ τα παιδιά για να κατανοήσουν τον κόσμο. Συνήθως το παιδί, θέλει να ταυτιστεί με τον ήρωα και έτσι μπορεί να ξεπεράσει πιο εύκολα τον φόβο του.
  • Καθησυχάζεται το παιδί.  Διαβεβαιώστε ότι θα είστε πάντα δίπλα του και δείξτε του στοργή. Παροτρύνετε να εκφράσει τις ανησυχίες του με λόγια
Στο παρακάτω  άρθρο μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσα βιβλιογραφία για την αντιμετώπιση των παιδικών φόβων των παιδιών.
http://www.mama365.gr/6908/vivlia-gia-na-antimetopisoyn-ta-paidia-tis-fovies.html

Ας μην ξεχνάμε ότι ίσως εκεί που φοβόμαστε να πάμε, είναι όλα όσα ψάχνουμε!














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εργαζόμενη μνήμη: Τι είναι και πως αναπτύσσεται;

Η εργαζόμενη μνήμη (working memory) είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να συγκρατεί, να επεξεργάζεται και να διαχειρίζεται πληροφορίες για σύν...