Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μελέτη θεωρητικών μαθημάτων σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Ποια είναι τα θεωρητικά μαθήματα;

Ποιες τεχνικές υπάρχουν για να γίνει πιο εύκολη η μελέτη των θεωρητικών μαθημάτων;

Τα θεωρητικά μαθήματα είναι αυτά που οι μαθητές πρέπει  να διαβάσουν και να απομνημονεύσουν όπως: Ιστορία, Θρησκευτικά, Γεωγραφία.

Οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες δυσκολεύονται πολύ στη μελέτη των συγκεκριμένων μαθημάτων.

Κάποιες τεχνικές  ώστε να διευκολυνθεί η μελέτη των θεωρητικών μαθημάτων είναι οι εξής:


  • Να διαβάζει το παιδί παράγραφο-παράγραφο και να σημειώνει πλαγιότιτλους ώστε να βγάλει τις κεντρικές ιδέες και τις λέξεις-κλειδιά.
  • Να σημειώνει ο μαθητής με μαρκαδόρους σημαντικά στοιχεία όπως: Ημερομηνίες, ονόματα.
  • Να οργανώνει το πρόγραμμα της μελέτης η οικογένεια και ο μαθητής ώστε να υπάρχει δυνατότητα τα θεωρητικά μαθήματα να διαβάζονται από το Σαββατοκύριακο για να μην υπάρχει υπερβολικός φόρτος εργασίας μέσα στη βδομάδα.
  • Να υπάρχει εναλλάξ μελέτη των θεωρητικών μαθημάτων και των πρακτικών ώστε να υπάρχει χρόνος απομνημόνευσης στο μαθητή. (Ένα παράδειγμα μελέτης είναι: Γλώσσα-Ιστορία-Μαθηματικά-Θρησκευτικά)
  • Ένας διασκεδαστικός τρόπος μελέτης είναι το παιδί να διαβάζει τα θεωρητικά μαθήματα και να τα ηχογραφεί ώστε στην συνέχεια να ακούει τον εαυτό  του. Αυτός ο τρόπος βοηθάει ώστε, το παιδί να καταλαβαίνει τι διαβάζει!
  • Ενθαρρύνουμε τη βιωματική μάθηση, καθώς το παιδί μπορεί να δει ένα βίντεο ή ένα ντοκιμαντέρ για το θέμα που επεξεργάζεται το μάθημα.
  • Κάνουμε ερωτήσεις στο παιδί, για να κατανοήσει το νόημα. Δεν απαιτούμε να μάθει το παιδί παπαγαλία το μάθημα καθώς δεν έχει καμία μαθησιακή αξία. Ξεκινάμε από  απλές  ερωτήσεις και καταλήγουμε σε πιο σύνθετες. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί μαθαίνει τμηματικά το μάθημα.
  • Δίνουμε οπτικά ερεθίσματα στο παιδί, όπως: χάρτες, σχεδιαγράμματα, εικόνες. Επιπλέον, το παιδί μπορεί να ζωγραφίζει εικόνες από το νόημα του μαθήματος ή τι του έκανε εντύπωση.
Δεν θα έπρεπε να έχει σημασία πόσο αργά μαθαίνει ένα παιδί , φτάνει να το ενθαρρύνουμε να μην σταματήσει!
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου. Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του. Από την δική μου εμπειρία θα σας πω: Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του. Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Λεξιλογίο: Τι Είναι-Τρόποι Ενίσχυσης

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Τι είναι το λεξιλόγιο: Λεξιλόγιο είναι το σύνολο των λέξεων που χρησιμοποιεί κάποιος Το λεξιλόγιο χωρίζεται σε εκφραστικό λεξιλόγιο και σε αντιληπτικό λεξιλόγιο. Το εκφραστικό/ παραγωγικό λεξιλόγιο είναι: Το σύνολο των λέξεων που παράγουμε Το αντιληπτικό λεξιλόγιο είναι: Το σύνολο των λέξεων που μπορούμε να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε. Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το λεξιλόγιο του παιδιού: Κάποιοι ενδεικτικοί παράγοντες είναι: Το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον  Το σχολικό περιβάλλον Η ιδιοσυγκρασία  Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια έχουν πιο ανεπτυγμένο λεξιλόγιο από τα αγόρια. Πόσες λέξεις πρέπει να λέει το παιδί ανά ηλικία: 7-12 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 1-3 λέξεις 13-18 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 3-25 λέξεις 19-24 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 50-100                       Έχει ένα αντιληπτικό λεξιλόγιο πάνω από 300 λέξεις 2-3 ετών: Έχει ένα εκφραστι