Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιορτή της μητέρας: Σκέψεις

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη


Καλησπέρα, καλησπέρα!!

Αύριο γιορτάζουν οι μανούλες, για μένα βέβαια θα έπρεπε να γιορτάζουν κάθε μέρα προσφέρουν τόσα πολλά και είναι κάθε μέρα δίπλα στα παιδιά τους! Είναι οι ήρωες της καθημερινότητας μας, καθώς φροντίζουν για όλα

Τον τελευταίο καιρό κυρίως από τα social media, έχει ανοίξει ένας "πόλεμος" με διάφορες ομάδες να υποστηρίζουν τον ένα τρόπο διαπαιδαγώγησης, τον άλλο τρόπο διαπαιδαγώγησης και συχνά να γίνεται "μάχη" με τα σχόλια.
Νομίζω πως αυτό πρέπει να σταματήσει, η κάθε μανούλα είναι μοναδική,διαφορετική με τις αξίες της. Ας σεβόμαστε τον κάθε τρόπο ανατροφή και ας θυμόμαστε πως καμιά μητέρα δεν κάνει λάθος επίτηδες.

Επίσης οι μανούλες και γενικά οι γονείς, έχουν δικαίωμα αν έχουν τη δυνατότητα (γιατί υπάρχουν και αυτοί που δεν την έχουν) να φροντίζουν τον εαυτό τους και να αποφορτίζονται, με διάφορές τονωτικές ενέσεις, αυτό δεν σημαίνει πως αδιαφορούν για τα παιδιά τους. Ίσα-ίσα φροντίζουν να είναι καλά εκείνοι, για να είναι και τα παιδιά τους.

Eπίσης, για εμάς τα μεγαλύτερα παιδιά ας θυμόμαστε πως οι μανούλες μας μπορεί να έκαναν κάποια λάθη,  αλλά όχι επίτηδες, αυτά ήξεραν αυτά έκαναν, ας τα αποδεχτούμε  και ας συμφιλιωθούμε μαζί τους, γιατί (όσο μακάβριο και αν είναι αυτό που θα πω) το σήμερα έχουμε, το αύριο δεν το ξέρουμε! 
Ας πάρουμε ένα τηλέφωνο, ας πούμε ένα σε αγαπώ, ας κάνουμε μια σφιχτή αγκαλιά, ας κάνουμε ένα δώρο συμβολικής αξίας!

Και θα κλείσω με αυτό που το έχει γράψει μια μαμά ( Laura Mazza)



{Mην με κρίνετε}

Αν κάνω παράπονα για τα παιδιά μου, μη λέτε ότι δεν τα αγαπώ.

Αν λέω πόσο υπέροχα είναι, μη λέτε ότι κοκορεύομαι. Δεν ξέρετε πόσο χρόνο περνάω να τα φροντίζω και να τα αγαπάω.

Αν είμαι ειλικρινής όσον αφορά τη μητρότητα, μη λέτε ότι γκρινιάζω. Δεν ξέρετε πόσα χρόνια πέρασαν που δεν μπορούσα να πω σε κανέναν πόσο φοβισμένη ήμουν.

Μην κρίνετε τη μαμά που δεν θηλάζει. Μην την αποκαλείτε τεμπέλα. Δεν ξέρετε αν προσπαθούσε για μήνες να τα καταφέρει. Δεν την είδατε να πηγαίνει σε ειδικούς για θηλασμό […]. Δεν ξέρετε το ταξίδι της.

Μην κρίνετε τη μαμά που θηλάζει δημόσια. Δεν ξέρετε αν σήμερα ήταν η μέρα που αποφάσισε να το κάνει. Δεν ξέρετε πόσο σκληρά δούλεψε για να μπορεί να θηλάζει ακόμη. Μην υποβιβάζετε την πράξη μιας μαμάς να ταΐζει το μωρό της.

Μην κρίνετε τη μητέρα που μαλώνει δημόσια τα παιδιά της. Δεν ξέρετε αν είναι η πιο υπομονετική γυναίκα στον κόσμο. Δεν ξέρετε αν είναι πάντα ήρεμη και ευγενική, αλλά έφτασε εκείνη τη στιγμή στα όριά της από την κούραση. Μην την αποκαλείτε κακή μαμά, όταν δεν ξέρετε όλα αυτά που κάνει.

Μην κρίνετε τη μαμά που ασχολείται με το κινητό της. Δεν ξέρετε αν απαντάει σε email της δουλειά της. Αν δουλεύει από το κινητό της, αν κοιτάζει μια συνταγή για να μαγειρέψει το βράδυ στην οικογένειά της ή αν μιλάει στη μαμά της που είναι μακριά.

Μην κρίνετε την εργαζόμενη μαμά γιατί δουλεύει για να παρέχει τα πάντα στο παιδί της.

Μην κρίνετε τη μαμά που μένει στο σπίτι, γιατί κάνει δουλειά 20 ατόμων αφιλοκερδώς.

Μην κρίνετε τη χωρισμένη μαμά. Τα καταφέρνει μια χαρά μόνη της και έχει το ρόλο και των δύο γονιών. Έφυγε από έναν κακό γάμο, στάθηκε στα πόδια της και αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά της.

Μην κρίνετε τη μαμά που τρώει απ’ έξω με τα παιδιά της. Δεν ξέρετε αν είναι πολύ κουρασμένη για να μαγειρέψει, αν ήθελε να βγει από το σπίτι και να κεράσει τα παιδιά της, κάνοντάς τα χαρούμενα. Δεν ξέρετε τις δυσκολίες της. Μπορεί να φυτεύει τα δικά της λαχανικά στο μπαλκόνι. Δεν το ξέρετε.


Μην κρίνετε τη μαμά που δεν έχει χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης. Ακόμη επουλώνει πνευματικά και σωματικά, μετά τη γέννα. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να κόψει τα γλυκά.

Κάθε μαμά έχει τη δική της ιστορία και ακολουθεί το δικό της, δύσκολο μονοπάτι. Δεν ξέρετε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, τις δυνάμεις και τις αδυναμίες της… Δεν ξέρετε για τη ζωή της. Κάθε μέρα κρίνει η ίδια τον εαυτό της. Κάθε μέρα βάζει τα δυνατά της για να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Αντί λοιπόν, να την κρίνετε χαρίστε της ένα χαμόγελο,[…] πείτε της ένα μπράβο, καθησυχάστε την, όταν έχει φοβίες. Και προτού αρχίσετε να κρίνετε και να κατηγορείτε μια μαμά να θυμάστε ότι πρώτα πρέπει να μπείτε στη θέση της και να κάνετε τη δική της διαδρομή.»

Να περάσετε πολύ όμορφα, αύριο με τα παιδιά σας!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου. Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του. Από την δική μου εμπειρία θα σας πω: Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του. Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα ελπίζω να είστε καλά! Σήμερα σκέφτηκα να μιλήσουμε για ένα μείζον θέμα για τη σύνδεση της αυτοεκτίμησης με τις μαθησιακές δυσκολίες. Κάθε μέρα συναντάω γονείς να με ρωτάνε γιατί τα παιδιά τους που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες νιώθουν ματαιωμένα, γιατί τα παρατάνε και γιατί έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η απάντηση μου είναι γιατί αυτά τα παιδιά καταλαβαίνουν πως δεν τα καταφέρνουν νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους και αποσύρονται από τη μάθηση. Συχνά χρησιμοποιώ ένα δικό μου παράδειγμα με τη μαγειρική, ξέρω πως δεν είμαι καλή, άρα αποσύρομαι από το μαγείρεμα και βρίσκω ένα κάρο δικαιολογίες για να μην το κάνω και στη συνέχεια νιώθω ταυτόχρονα ανακούφιση και ανεπάρκεια. Τι είναι όμως αυτοεκτίμηση; Σύμφωνα με ορισμούς η αυτοεκτίμηση  είναι η αξιολόγηση και η αίσθηση της δικής μας αξίας, ικανοτήτων, επιδόσεων και γενικά της αντίληψής μας για τον εαυτό μας. Περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας σε σχέση με τους άλλου