Αυτοαξιολόγηση του παιδιού: Ενίσχυση και τρόποι
Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη
Οφέλη της Αυτοαξιολόγησης στο Παιδί
Ανάπτυξη Αυτογνωσίας: Το παιδί μαθαίνει να αναγνωρίζει τα δυνατά και αδύναμα σημεία του, τόσο ακαδημαϊκά όσο και συναισθηματικά ή κοινωνικά. Αυτό το βοηθά στην αυτοεπίγνωση.
Ενίσχυση Υπευθυνότητας: Με την αυτοαξιολόγηση, το παιδί αρχίζει να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του και να κατανοεί τις συνέπειές τους.
Ανάπτυξη Κριτικής Σκέψης: Η διαδικασία της αυτοαξιολόγησης ενθαρρύνει το παιδί να σκέφτεται πιο βαθιά τις ενέργειές του, τις επιδόσεις του και το πώς μπορεί να βελτιωθεί.
Αυτοβελτίωση: Μέσω της διαδικασίας της σκέψης, το παιδί μπορεί να εντοπίσει περιοχές που χρειάζονται βελτίωση και να θέσει στόχους για το μέλλον, μαθαίνοντας να δουλεύει πάνω στις αδυναμίες του.
Αυτοπεποίθηση: Η επίγνωση των δικών του ικανοτήτων και η ενεργή συμμετοχή στην εξέλιξή του βοηθά το παιδί να νιώθει πιο σίγουρο για τον εαυτό του και τις δυνατότητές του.
Τρόποι Ενίσχυσης της Αυτοαξιολόγησης στο Παιδί
Καθοδήγηση με Ερωτήσεις: Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις στον εαυτό τους, όπως:
- Τι έκανα καλά σήμερα;
- Σε ποιο σημείο μπορούσα να τα πάω καλύτερα;
- Τι θα κάνω διαφορετικά την επόμενη φορά;
Καταγραφή Προόδου: Μια άλλη μέθοδος είναι η χρήση ημερολογίων ή σημειώσεων όπου το παιδί καταγράφει τι έμαθε, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και τους στόχους του.
Αναστοχασμός Μετά από Δραστηριότητες: Μετά από κάποια δραστηριότητα, είτε πρόκειται για σχολική εργασία είτε για παιχνίδι, μπορεί να ζητηθεί από το παιδί να αναλογιστεί πώς τα πήγε και τι έμαθε από την εμπειρία.
Διαμόρφωση Στόχων: Βοηθήστε το παιδί να θέσει ρεαλιστικούς και συγκεκριμένους στόχους καθημερινά. Αυτό του δίνει ένα πλαίσιο να αξιολογήσει τον εαυτό του με βάση το τι έχει επιτύχει και να παίρνει αυτοπεποίθηση από αυτό.
Θετική Ανατροφοδότηση: Είναι σημαντικό να ενθαρρύνεται το παιδί με θετική ανατροφοδότηση και να του δείχνουμε πώς μπορεί να βελτιώσει τις αδυναμίες του χωρίς να αισθάνεται πίεση ή κριτική.
Η αυτοαξιολόγηση στα παιδιά είναι μια δεξιότητα που μπορεί να τα βοηθήσει να γίνουν πιο ανεξάρτητα, υπεύθυνα και συνειδητοποιημένα άτομα. Με την κατάλληλη καθοδήγηση από ενήλικες, τα παιδιά μπορούν να μάθουν να αναστοχάζονται για τις πράξεις τους και να αναπτύξουν αυτογνωσία, κάτι που θα τους βοηθήσει τόσο στην ακαδημαϊκή όσο και στη μετέπειτα ζωή τους. Άλλωστε τα παιδιά δεν είναι μόνο μαθητές, είναι άνθρωποι που θα βγουν στην κοινωνία.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου