Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Συμβουλές για οργάνωση μελέτης

Γράφει η Παπαδόπουλου Ειρήνη
Η μελέτη συχνά φέρνει συγκρούσεις μεταξύ παιδιών και γονιών. Οι γονείς απογοητεύονται όταν τα παιδιά καθυστερούν να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους και όταν τα αναβάλλουν όλα για αργότερα βρίσκοντας συνεχώς δικαιολογίες.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για την μελέτη χωρίς να ξεχνάμε ότι το κάθε παιδί είναι μοναδικό και ξεχωριστό.

1)Επαρκής νυχτερινός ύπνος: Τα παιδιά πρέπει να ξεκουράζονται 9 με 10 ώρες, ώστε να καλύπτονται οι βιολογικές ανάγκες τους και να “αποφορτίζεται” το μυαλό τους.

2)Σωστή διατροφή: Θα πρέπει τα παιδιά να τρώνε με πρόγραμμα,  ώστε να ξέρουν τα ακριβή γεύματά τους. Επιπλέον είναι σημαντικό το πρωινό, αφού δίνει ενέργεια.
3) Αποφυγή τηλεόρασης ή internet κατά τη διάρκεια της μελέτης: Η χρήση της τηλεόρασης και του internet οδηγούν στην έλλειψη της συγκέντρωσης των παιδιών καθώς τα εξουθενώνουν πνευματικά. Οι παραπάνω δραστηριότητες είναι καλό να γίνονται μετά την ολοκλήρωση του διαβάσματος, πάντα με χρονικό περιθώριο.

4)Ξεκούραση: Θα πρέπει τα παιδιά να κάνουν τουλάχιστον ένα διάλλειμα μίας ώρας, μετά το σχολείο λόγω του βομβαρδισμού πληροφοριών που δέχονται, καθώς οι σχολικές απαιτήσεις όλο ένα και αυξάνονται. Επίσης είναι σημαντικό να ρωτάμε τα παιδιά πως πέρασαν στο διάλλειμα.

5)Οργανώστε το χρόνο και το χώρο της μελέτης: Είναι καλό τα παιδιά να έχουν μια ρουτίνα στο διάβασμα, όσο αφορά το χώρο και το χρόνο. Είναι βοηθητικό να διαβάζουν στο δωμάτιο τους . Να είναι συμμαζεμένο, ήσυχο για να οργανώνει το παιδί καλύτερα τη σκέψη του. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται τα πολλά ερεθίσματα στο χώρο.


6)Επιτρέψτε τα ολιγόλεπτα διαλλείματα: Είναι καλό τα παιδιά να κάνουν ένα διάλειμμα 4-5 λεπτά ώστε να έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν και να πάρουν λίγο καθαρό αέρα στο μπαλκόνι, ώστε να αναδιοργανώσουν τη σκέψη τους.

7)Βάλτε προτεραιότητες: Με τις προτεραιότητες τα παιδιά μαθαίνουν να αναπτύξουν δεξιότητες που θα είναι χρήσιμες για τη μετέπειτα ζωή τους.

8)Επιβράβευση και ενισχύστε την προσπάθεια: Όταν ολοκληρώνεται μια εργασία, επιβραβεύεστε το παιδί σας για την προσπάθεια του και τον τρόπο που δούλεψε για να τελειώσει τα μαθήματά του.


Να θυμάστε ότι τα παιδιά κλείνουν τα αυτιά τους στην συμβουλή αλλά ανοίγουν τα μάτια τους στο παράδειγμα.!


Να θυμάστε ότι τα παιδιά κλείνουν τα αυτιά τους στην συμβουλή αλλά ανοίγουν τα Να θυμάστε ότι τα παιδιά κλείνουν τα αυτιά τους στην συμβουλή αλλά ανοίγουν τα μάτια τους στο παράδειγμα.
μάτια τους στο παράδειγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εργαζόμενη μνήμη: Τι είναι και πως αναπτύσσεται;

Η εργαζόμενη μνήμη (working memory) είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να συγκρατεί, να επεξεργάζεται και να διαχειρίζεται πληροφορίες για σύν...