Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παιδικός θυμός

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Ο θυμός  είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα για τα παιδιά!

Όπως οι ενήλικοι θυμώνουν έτσι και τα παιδιά μπορούν να θυμώσουν με διάφορα πρόσωπα για διάφορους λόγους όπως:

- Με τον συνομήλικο τους
- Τους γονείς και τα αδέρφια του
- Τους εκπαιδευτικούς
- Το ευρύτερο περιβάλλον

Το κύριο μέλημα του ενήλικα  φροντιστή είναι να "εκπαιδεύσει" το παιδί να αποδεχτεί το θυμό σαν συναίσθημα αλλά να του δείξει υγιείς τρόπους να το εκφράσει.
Πχ: Φανταστείτε ένα γονέα που όταν θυμώνει χτυπάει το παιδί του,
το μήνυμα που  δίνει στο παιδί είναι ότι όταν θυμώνουμε χτυπάμε!
Για άλλη μια φορά λοιπόν θα αναφέρω ότι εμείς οι μεγάλοι, οι "σημαντικοί άλλοι" του παιδιού είμαστε το παράδειγμα για τα παιδιά.

Πώς όμως μπορούμε πρακτικά να βοηθήσουμε ένα παιδί που είναι θυμωμένο;

Ένα μέσο είναι η ζωγραφική. Πείτε στο παιδί να ζωγραφίσει πως νιώθει εκείνη την στιγμή. Μην είστε παρεμβατικοί, αφήστε να ζωγραφίσει με όποιο χρώμα θέλει και να διαλέξει εκείνο το υλικό. (Μαρκαδόροι, κηρομπογίες, ξυλομπογίες)

Σε μεγαλύτερα παιδιά ένα άλλο μέσο είναι το ημερολόγιο. Το παιδί  μπορεί να γράψει γιατί θύμωσε, τι έκανε όταν θύμωσε και έχει την ευκαιρία να τα ξαναδεί μετά, ώστε να βρει νέους τρόπους αντιμετώπισης και να απορρίψει μη λειτουργικούς.

Επιπλέον ένα άλλο κόλπο που μπορεί να βοηθήσει είναι το παιδί να φουσκώνει μπαλόνια ή να μετρήσει έως το 10 και να παίρνει βαθιές ανάσες.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι η ανάγνωση βιβλίων είναι ένας τρόπος ώστε το παιδί να επεξεργαστεί το συναίσθημα του θυμού!Παρακάτω επισυνάπτετε μια ενδεικτική βιβλιογραφία:
  • Ελέγχω τα συναισθήματα μου
  • Τι νιώθεις;Θυμό
  • Είμαι Θυμωμένη
  • Πως θα νικήσω το θυμό μου
  • Κλάψ.όχι άλλα κλάματα
  • Ο θυμωμένος Αρθούρ
  • Παιχνίδια διαχείρισης θυμού για τα παιδιά (Βιωματικές ασκήσεις)



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου. Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του. Από την δική μου εμπειρία θα σας πω: Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του. Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Λεξιλογίο: Τι Είναι-Τρόποι Ενίσχυσης

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Τι είναι το λεξιλόγιο: Λεξιλόγιο είναι το σύνολο των λέξεων που χρησιμοποιεί κάποιος Το λεξιλόγιο χωρίζεται σε εκφραστικό λεξιλόγιο και σε αντιληπτικό λεξιλόγιο. Το εκφραστικό/ παραγωγικό λεξιλόγιο είναι: Το σύνολο των λέξεων που παράγουμε Το αντιληπτικό λεξιλόγιο είναι: Το σύνολο των λέξεων που μπορούμε να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε. Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το λεξιλόγιο του παιδιού: Κάποιοι ενδεικτικοί παράγοντες είναι: Το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον  Το σχολικό περιβάλλον Η ιδιοσυγκρασία  Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια έχουν πιο ανεπτυγμένο λεξιλόγιο από τα αγόρια. Πόσες λέξεις πρέπει να λέει το παιδί ανά ηλικία: 7-12 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 1-3 λέξεις 13-18 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 3-25 λέξεις 19-24 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 50-100                       Έχει ένα αντιληπτικό λεξιλόγιο πάνω από 300 λέξεις 2-3 ετών: Έχει ένα εκφραστι