Πολλά η λίγα παιχνίδια;

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Διαβάζοντας ένα εξαιρετικό άρθρο στο workingmoms.gr για το αν παιδί πρέπει να έχει πολλά η λίγα παιχνίδια είπα και εγώ να καταθέσω την άποψη μου!
Το άρθρο είναι αυτό: http://workingmoms.gr/2018/02/giati-ena-paidi-prepei-na-exei-liga-paixnidia/

Θα ξεκινήσω με την κλισέ πια φράση μου πως κάθε οικογένεια είναι μοναδική και διαφορετική και σαφέστατα μπορεί να επιλέξει να έχει το παιδί είτε πολλά παιχνίδια, είτε λίγα τίποτα δεν είναι λάθος από τα δύο.

Ένα παιδί που θα έχει πολλά παιχνίδια  σκέφτομαι ότι ίσως αφενός να έχει πιο πολλά ερεθίσματα αφού μπορεί να δοκιμάζεται σε πιο πολλά πράγματα, αφετέρου να μην βαριέται πολύ αφού έχει πιο πολλές επιλογές.

Ο κίνδυνος ένα παιδί να έχει πολλά παιχνίδια έγκειται στην μη εκτίμηση των πραγμάτων. Να θεωρεί δεδομένο ότι μπορεί να παίρνει ότι θέλει. Δυστυχώς αυτή είναι μια πραγματικότητα που θα πρέπει εμείς οι σημαντικοί άλλοι να μην την ενθαρρύνουμε! (Γιατί και εμείς μεγαλώσαμε και καταλάβαμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και πρέπει καθημερινά να παλεύουμε)

Τι θα μπορούσαμε να ενθαρρύνουμε λοιπόν το παιδί που έχει πολλά παιχνίδια:

  • Να δωρίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα παιχνίδια πια που δεν χρειάζεται το ίδιο σε άλλα παιδιά που το έχουν ανάγκη
  • Να αφήνει στην άκρη κάποια παιχνίδια που δεν τα θέλει εκείνη την στιγμή ώστε να μην χρειαστεί να αγοράσει και άλλα μετά
  • Να μάθει την αξία του μοιράζομαι
Από την άλλη ένα παιδί που έχει λίγα παιχνίδια πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πιο δημιουργικά με μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα παιδάκια ήταν πολύ πιο δημιουργικά, όταν έπαιζαν με τα λίγα παιγνίδια. 
Επιπλέον, αυτά τα παιδιά έπαιζαν διπλάσια ώρα με το κάθε παιγνίδι τους, εφευρίσκαν περισσότερους τρόπους για να το χρησιμοποιήσουν στα παιγνίδια τους και γενικά έδειχναν πιο ευχαριστημένα, σε σχέση με όσα παιδιά περιστοιχίζονταν από τα πολλά παιγνίδια.

Η σκέψη μου είναι ότι τα λιγότερα παιχνίδια μπορεί να είναι και μια λύση ώστε γονείς-παιδιά να περνάνε και πιο δημιουργικό χρόνο, παίζοντας μαζί!! 

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι στο τέλος της ημέρας δεν μένουν τα υλικά αγαθά στα παιδιά μας αλλά οι αναμνήσεις που έχουμε δημιουργήσει μαζί τους!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;