Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θεραπευτική Ιππασία και Παιδί

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Καλή Εβδομάδα να έχουμε με αγάπη, υγεία και ευτυχία!!

Εχθές παρακολούθησα μια ημερίδα και ένα κομμάτι της αφορούσε πως βοηθάει η ιππασία στα παιδιά!!

Ενθουσιάστηκα και είπα λοιπόν να διαβάσω λίγο και να σας ετοιμάσω ένα άρθρο σχετικά με την σημασία της ιππασίας στα παιδιά.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!!

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει το  παιδί ιππασια;

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί ιππασία είναι από τεσσάρων ετών και πάνω

Ποιά είναι τα οφέλη για το παιδί;

 Εξασκεί συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες του σώματος

 Αυξάνει τη σωματική του δύναμη

 Αυξάνει τη συγκέντρωση του καθώς πρέπει το παιδί να μείνει εστιασμένο στο στόχο του

 Αυξάνει την ισορροπία των παιδιών καθώς το παιδί μαθαίνει να  εξισορροπεί πάνω στο άλογο

Αναπτύσσει το αίσθημα της ευθύνης για τη φροντίδα του αλόγου (το φαγητό του, η καθαριότητά του, η περιποίηση των οπλών του) και κατ’ επέκταση μαθαίνει να λειτουργεί με υπευθυνότητα σε τομείς που το αφορούν ανάλογα με την ηλικία του.

Αποκτά την αίσθηση της  κοινωνικότητας, της συντροφικότητας και της καλής συνεργασίας

Ενισχύει την αυτοπεποίθησή του


Μαθαίνει να  βάζει στόχους που θα πρέπει με συντονισμένες ενέργειες να πραγματοποιεί 


Η ιππασία μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες για τα παιδιά;


Βάση των πλεονεκτημάτων  που είδαμε ακριβώς παραπάνω, σαφέστατα και μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες σε παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές-αναπτυξιακές-κινητικές δυσκολίες.

Η ιππασία έχει θετικό αντίκρισμα σε αυτά τα παιδιά όσο αφορά στην κινητικότητα τους, στην ψυχολογία τους, στην εκπαίδευση καθώς και στην κοινωνικότητα τους.

Ιστορική αναδρομή και θεραπευτική ιππασία


Η θεραπευτική αξία της ιππασίας για άτομα με αναπηρία ήταν γνωστή στους Έλληνες, από τον 5ο π.Χ. αιώνα. Μία φράση που ιστορικοί αποδίδουν στον Ιπποκράτη, είναι «Η ιππασία στον καθαρό αέρα δυναμώνει τους μυς και τους κρατά σε καλή κατάσταση».
Το 1952, η Δανή Liz Hartel, χτυπημένη από πολιομυελίτιδα, με μερική παράλυση και στα δύο κάτω άκρα, κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο Ιππικής Δεξιοτεχνίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία των πρώτων κέντρων θεραπευτικής ιππασίας στη Σκανδιναβία και την Αγγλία..

Είναι επικίνδυνη η ενασχόληση με την ιππασία;

Η ενασχόληση με την ιππασία δεν επιφέρει τραυματισμούς με την κατάλληλη εκπαίδευση. Έχει ακριβώς ίδιες πιθανότητες τραυματισμού όμως όλα τα άλλα αθλήματα.

Τι χρειάζεται το παιδί για τα πρώτα του βήματα στην ιππασία;

-Ιατρική βεβαίωση από γιατρό που θα βεβαιώνει ότι ο υποψήφιος είναι υγιής.
-Παντελόνι ιππασίας (κυλοτίνα).
-Μπότες ιππασίας.
-Καπέλο ιππασίας, το οποίο πρέπει πάντα κάποιος να φοράει, όταν ιππεύει

Τα μαθήματα της ιππασίας είναι ακριβά;

Είναι μύθος ότι τα μαθήματα της ιππασίας είναι ακριβά, οι τιμές τις περισσότερες φορές κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Από που μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες εαν μας ενδιαφέρει η ιππασία;

Οι ιππικοί όμιλοι ανήκουν στην Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας απ' όπου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να πάρει περισσότερες πληροφορίες. 

Τα γραφεία της ΕΟΙ βρίσκονται στο Ολυμπιακό Κέντρο του Μαρκόπουλου 22990 49.350-1-2, e-mail: eoi@ath.forthnet.gr). Τοπική Επιτροπή Βορείου Ελλάδος, τηλ.: 2310 94.72.37 fax.: 2310 94.64.36.

Προσωπική μαρτυρία

«Ο γιός μου σε ηλικία 3 χρόνων ξεκίνησε την θεραπευτική ιππασία μέσω ενός προγράμματος από το Χατζηπατέρειο Κέντρο και από τα 6 του μέχρι και σήμερα, που είναι 23, πάμε δύο φορές την εβδομάδα. Η θεραπευτική ιππασία βοήθησε πολύ τον γιο μου σε κινητικό επίπεδο, αλλά και νοητικό. Όταν το άλογο κινείται προσομοιάζει την κίνηση που κάνει ένας άνθρωπος στο βάδισμα. Αυτό βοηθάει το παιδί να καταγράψει στον εγκέφαλο του την κίνηση αυτή και να προσπαθήσει να τη μιμηθει»

Πηγές: 

https://https://proini.news/%CF%84%CE%B1-%CE%BF%CF%86%CE%AD%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B9%CF%80%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%AF/

http://www.govastileto.gr/eimai-mama/o-kosmos-mou/pigenete-ta-pedia-sas-gia-ippasia-ke-gemiste-ta-xara/

https://www.trag.gr/el/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE/

http://www.alfavita.gr/arthron/koinonia/i-dynami-tis-therapeytikis-ippasiasΣχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου. Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του. Από την δική μου εμπειρία θα σας πω: Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του. Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Λεξιλογίο: Τι Είναι-Τρόποι Ενίσχυσης

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Τι είναι το λεξιλόγιο: Λεξιλόγιο είναι το σύνολο των λέξεων που χρησιμοποιεί κάποιος Το λεξιλόγιο χωρίζεται σε εκφραστικό λεξιλόγιο και σε αντιληπτικό λεξιλόγιο. Το εκφραστικό/ παραγωγικό λεξιλόγιο είναι: Το σύνολο των λέξεων που παράγουμε Το αντιληπτικό λεξιλόγιο είναι: Το σύνολο των λέξεων που μπορούμε να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε. Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το λεξιλόγιο του παιδιού: Κάποιοι ενδεικτικοί παράγοντες είναι: Το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον  Το σχολικό περιβάλλον Η ιδιοσυγκρασία  Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια έχουν πιο ανεπτυγμένο λεξιλόγιο από τα αγόρια. Πόσες λέξεις πρέπει να λέει το παιδί ανά ηλικία: 7-12 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 1-3 λέξεις 13-18 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 3-25 λέξεις 19-24 μηνών: Έχει ένα εκφραστικό λεξιλόγιο 50-100                       Έχει ένα αντιληπτικό λεξιλόγιο πάνω από 300 λέξεις 2-3 ετών: Έχει ένα εκφραστι