Γράφει η Παπαθανασίου Αγγελίνα, διαχειρίστρια της ομάδας ΠΑΙΔΙΚΗ-ΕΦΗΒΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Πηγή: https://thematofylakes.gr
Πρωτομαγιά σήμερα και τι καλύτερο να ξεκινά ο μήνας με ένα καλό βιβλίο για τα παιδάκια μας!!
Θα παρουσιάσουμε το γλυκό τσαμπί σταφύλι μέσα από τα μάτια της Αγγελίνας!
Το 1976 το Υπουργείο Πολιτισμού, επέλεξε το θεατρικό παιχνίδι της «Το Ευζωνάκι» να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις ΗΠΑ, στις Εορταστικές Εκδηλώσεις της 200ης επετείου από την Απελευθέρωση της Αμερικής.
Πηγή: https://thematofylakes.gr
Πρωτομαγιά σήμερα και τι καλύτερο να ξεκινά ο μήνας με ένα καλό βιβλίο για τα παιδάκια μας!!
Θα παρουσιάσουμε το γλυκό τσαμπί σταφύλι μέσα από τα μάτια της Αγγελίνας!
Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: Γλυκό τσαμπί σταφύλι
Συγγραφέας: Μαρία Γουμενοπούλου
Ηλικία που προτείνεται: 5+
Εκδόσεις: Σαΐτης
ISBN: 978-960-487-325-8
Xρονολογία έκδοσης: 2018
Γλώσσα: Ελληνικά
Περίληψη:
Το κλασικό έργο της πολυγραφότατης και πολυβραβευμένης συγγραφέα Μαρίας Γουμενοπούλου επανεκδίδεται σε εικονογράφηση Έφης Κοκκινάκη, για να συντροφεύσει πολλές ακόμη γενιές παιδιών στον αγώνα της ειρήνης, της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης με τα συνομήλικά τους παιδιά όλου του κόσμου.
Ο Πετρής, κρατά το χέρι της Φαντασίας του και ταξιδεύει στη χώρα των τριών Γιγάντων. Με τη βοήθεια της μαγικής τους σφαίρας θα συναντηθεί με παιδιά από κάθε γωνιά της γης, θα γίνουν φίλοι και όλα μαζί θα καταφέρουν να νικήσουν τον πόλεμο φτιάχνοντας ένα «ζωντανό» τσαμπί σταφύλι.
Μια υπέροχη ιστορία, βραβευμένη το 1980 από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Το ομώνυμο, πασίγνωστο και αγαπημένο ποίημα «Γλυκό Τσαμπί Σταφύλι» σε μουσική Στέφανου Βασιλειάδη, έχει βραβευθεί από τη UNICEF σε διεθνή διαγωνισμό και έχει μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε πολλές γλώσσες και χώρες του κόσμου.
Προσωπική άποψη της Αγγελίνας:
Διαβάζοντας το βιβλίο της συγγραφέως Μαρίας Γουμενοπούλου «Γλυκό τσαμπί σταφύλι», θεωρώ ότι είναι το καλύτερο αντιπολεμικό παραμύθι που έχω διαβάσει μέχρι σήμερα.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 1980, ενώ το ομώνυμο κι αγαπημένο ποίημα «Γλυκό τσαμπί σταφύλι» έχει βραβευτεί από τη Unicef σε διεθνή διαγωνισμό.
Το συγκεκριμένο παραμύθι είναι ένας ύμνος στην ειρήνη και τη φιλία. Επίκαιρο όσο ποτέ, αφού καθημερινά περνούν μπροστά στα μάτια μας εικόνες φρίκες. Παρακολουθούμε στη τηλεόραση πόλεις βομβαρδισμένες, οικογένειες άστεγες, παιδιά τρομαγμένα και τραυματισμένα.
Χάνουμε μεγαλώνοντας την παιδικότητά μας, την αθωότητα που έχουν τα παιδιά. Η ψυχή μας σκληραίνει. Νοιαζόμαστε μόνο για το εγώ μας. Δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο μας η λέξη εμείς.
Εκτός από μια υπέροχη ιστορία που μας προσφέρει η συγγραφέας, εξαιρετική δουλειά, έχει γίνει και από την Έφη Κοκκινάκη, την εικονογράφο του βιβλίου, η οποία έχει δημιουργήσει εικόνες, πραγματικά έργα τέχνης. Κείμενο και εικόνα μαζί φτιάχνουν ένα βιβλίο που δεν θα πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη, από κανένα σπίτι.
Αποσπάσματα:
«Αν γίνονταν όλοι οι άνθρωποι σαν τα παιδιά, ούτε πόλεμοι, ούτε δυστυχίες θα υπήρχαν πάνω στη γη.»
«Αν μπορούσαν οι άνθρωποι να μείνουν παιδιά στη ψυχή μεγαλώνοντας, τι όμορφα πράγματα θα βλέπαμε!»
Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Μαρία Γουμενοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε κυρίως με την παιδική λογοτεχνία, γράφοντας και τα τρία είδη λόγου: Πεζό (παραμύθια, διηγήματα, μυθιστορήματα) ποίηση, παιδικό θέατρο. Βραβεύτηκε και στα τρία είδη συνολικά 19 φορές. Κείμενά της έχουν καταχωρηθεί στα Αναγνωστικά και τα Ανθολόγια του Δημοτικού.
Το 1976 το Υπουργείο Πολιτισμού, επέλεξε το θεατρικό παιχνίδι της «Το Ευζωνάκι» να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις ΗΠΑ, στις Εορταστικές Εκδηλώσεις της 200ης επετείου από την Απελευθέρωση της Αμερικής.
Έγραψε ποίηση και πεζογραφία που απευθύνεται σε ενηλίκους. Έχει πραγματοποιήσει πλήθος διαλέξεων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας για θέματα παιδαγωγικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, καλεσμένη από συλλόγους γονέων, πολιτιστικούς συλλόγους, μητροπόλεις, σχολές γονέων και συλλόγους γυναικών. Έχει επισκεφτεί εκατοντάδες σχολεία για να μιλήσει στα παιδιά για την αξία της λογοτεχνίας και της ποίησης.
Ευχαριστούμε Αγγελίνα!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου