Συμβουλευτική Γονέων: Τι είναι-Ποιος την κάνει-Πόσο διαρκεί

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη


Η συμβουλευτική γονέων είναι η συνεργασία του γονιού, συνήθως με έναν ψυχολόγο, για την αναγνώριση και την διαχείριση δυσκολιών όπου προκύπτουν με το παιδί.

Ουσιαστικά είναι η επιστήμη, εκείνη η οποία βοηθά και εκπαιδεύει τους γονείς με συγκεκριμένες μεθόδους, προκειμένου οι γονείς να διεκπεραιώσουν επάξια το δύσκολο έργο της ανατροφής των παιδιών τους.

Οι γονείς είναι καλό να απευθύνονται για συμβουλευτική όταν τα παιδιά έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, μαθησιακές δυσκολίες, σχολικά προβλήματα, δυσκολίες στις σχέσεις με συνομήλικους,προβλήματα συμπεριφοράς, δυσκολίες αυτονομίας.

Να σημειωθεί ότι κατά τη γνώμη μου, ο γονιός θα πρέπει να απευθυνθεί πρώτα για βοήθεια και ύστερα να δει το παιδί κάποιος ειδικός. Θα πρέπει να θυμόμαστε, πως μια αλλαγή περιβάλλοντος, μπορεί να ωφελήσει θετικά το παιδί.

Ο χρόνος διάρκειας δεν είναι συγκεκριμένος εξαρτάται τη φύση του προβλήματος και τη διάθεση των εμπλεκομένων για αλλαγές.

Η συμβουλευτική δεν είναι μάθημα!! Ο ειδικός συζητάει με τον γονιό, και του δίνει κάποιες κατευθύνσεις και μια νέα οπτική. Ο γονιός ανάλογα με το δυναμική της οικογένειας  και την αρχή της αυτοδιάθεσης του τα εφαρμόζει!!

Tέλος θα πρέπει να θυμόμαστε, πως το να ζητάμε βοήθεια δεν είναι αδυναμία αλλά δύναμη καθώς έχουμε πάρα πολλές υποχρεώσεις και το να αφιερώνουμε χρόνο για να γινόμαστε καλύτεροι είναι το καλύτερο δώρο!


Σχόλια

  1. Με ειδικους ψυχικης υγειας. Κατεξοχην και κοινωνικοι λειτουργοι κανουν συμβουλευτικη καθως ειναι στις βασικες αρμοδιοτητες του η υποστηριξη των γονεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για την παρατήρηση σας!!!Γράφω συνήθως με ψυχολόγο,αλλά σαφώς μπορεί να κάνουν και άλλοι επαγγελματίες ψυχική υγείας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;