Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δέκα Φράσεις Θετικής Διατύπωσης

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη


Καλησπέρα, καλησπέρα σήμερα σκέφτηκα να ετοιμάσω ένα άρθρο με φράσεις θετικής διατύπωσης σε σχέση  με τα παιδιά.

Θα πρέπει να θυμόμαστε πολλές φορές πως ο τρόπος που μιλάμε είναι πιο σημαντικός από αυτό που λέμε. Ας μην ξεχνάμε πως κάποιες φορές μπορεί να μην θυμόμαστε τι μας λέει ο άλλος, αλλά θυμόμαστε τον τρόπο που μας έκανε να αισθανθούμε.

Η δύναμη της θετικής διατύπωσης είναι σημαντική καθώς μας βοηθάει να συνεργαστούμε με το παιδί, τους συνεργάτες μας, τον σύζυγο μας  και όχι να  δείξουμε την "εξουσία" που έχουμε πάνω τους.

Όσο αφορά τα παιδιά, ας έχουμε στο μυαλό μας πως θα πρέπει να αποφεύγουμε λέξεις όπως "όχι", "μη", "δεν".

Πείτε στο παιδί τι να κάνει και όχι τι δεν μπορεί να κάνει.

Πχ:


  • "Ακούμπησε τα ρούχα σου στην καρέκλα" αντί "μην πετάς τα ρούχα σου"
  • "Σε παρακαλώ περπάτα κανονικά" αντί "μην τρέχεις"
  • ¨Θες να με βοηθήσεις να μαζέψουμε το  σπίτι" αντί "δεν με βοηθάς καθόλου"
  • "Διάβασε και θα δεις τηλεόραση" αντί "αν δεν διαβάσεις, δεν θα δεις τηλεόραση"
  • ""Μάζεψε τα παιχνίδια και πάμε στο πάρκο" αντί " αν δεν μαζέψεις τα παιχνίδια δεν θα πάμε στο πάρκο
  • "Θέλω να βγάζουμε τα παπούτσια όταν μπαίνουμε στο σπίτι" αντί "μην μπεις στο σπίτι με τα παπούτσια"
  • "Κλάψε είμαι εδώ  για σένα" αντί "μην κλαις""
  • "Αν έρθεις στην ώρα σου,αύριο θα βγεις" αντί " αν δεν έρθεις στην ώρα σου, αύριο δεν θα βγεις"
  • "Κράτα το ποτήρι σου με τα δύο χέρια" αντί "θα πέσει το ποτήρι σου"
  • " Θα δεις μια ώρα tablet αν διαβάσεις" αντί αν " δεν διαβάσεις δεν θα δεις ποτέ tablet"
Nα σημειώσω πως φράσεις με το δεν σε αγαπάω αν δεν κάνεις αυτό ή σε αγαπάω γιατί είσαι καλό παιδί δημιουργούν τρομερή ανασφάλεια στο παιδί και θα πρέπει να τις αποφεύγουμε. Επίσης θα πρέπει να θυμόμαστε πως δεν υπάρχουν καλά και κακά παιδιά, όλα τα παιδιά του κόσμου είναι καλά.
Οι παραπάνω φράσεις θετικής διατύπωσης βοηθάνε το παιδί στη  θετική αυτοεκτίμηση  του, καθώς μειώνονται οι γκρίνιες και τα ξεσπάσματά του, αφού το παιδί δεν αναζητά προσοχή.
Επιπρόσθετα, το παιδί μαθαίνει να κάνει σωστές επιλογές και να επικοινωνεί καλύτερα με τους ενήλικες.

Τα λόγια μας έχουν δύναμη. Ας επιλέξουμε προσεκτικά τι λέμε και ας αναπτύξουμε μια υπέροχη σχέση με τα πιο υπέροχα πλάσματα της ζωής μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είναι απαραίτητο οι θεραπείες των παιδιών να συνεχίζονται το Καλοκαίρι; (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ειδική διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική υποστήριξη)

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα, ελπίζω να είστε όλοι καλά! Σήμερα σκέφτηκα να αναλύσουμε ένα φλέγον ζήτημα που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έρχεται στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο από το αν πρέπει τα παιδιά να συνεχίζουν τις θεραπείες μετά το πέρας του κλεισίματος του σχολείου. Θέλω να πω εδώ ότι κάθε γονιός είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίρνει την τελική απόφαση για το παιδί και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η απόφασή του καθώς αυτός είναι που γνωρίζει καλύτερα το παιδί του. Από την δική μου εμπειρία θα σας πω: Οι θεραπείες δεν είναι μάθημα, είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του παιδιού και πιθανή διακοπή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε θεραπευτή μπορεί να επιφέρει παλινδρόμηση και να καθυστερήσει σθεναρά την αποκατάσταση του παιδιού σε τυχόν δυσκολίες του. Δοκιμάζεται η θεραπευτική σχέση. Ίσως το πιο σημαντικό για εμένα. Μια διακοπή με τόσο χρονικό διάστημα αποχής θα κινδυνεύσει να χαθεί η επαφή με τον θεραπευτή. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται μέσα από τα ενδιαφέροντα του

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα,καλησπέρα!! Σήμερα μετά από πολύ καιρό, βρήκα λίγο ελεύθερο χρόνο και θα σας παρουσιάσω ένα παιχνίδι που πραγματικά ενθουσίασε εμένα και τους μικρούς μου φίλους. Τικ Τακ Μπούμ λοιπόν! Πως παίζεται (οδηγίες από την συσκευασία):  Ένα εκρηκτικό επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων που θα σου ανατινάξει το μυαλό! Πες μία λέξη που να περιέχει τα γράμματα της κάρτας και ξεφορτώσου τη "βόμβα" στον επόμενο, πριν ανατιναχτεί στα χεριά σου Τι δεξιότητες αναπτύσσει: Η κύρια δεξιότητα που αναπτύσσει είναι ότι το παιδί εξασκείται στην προφορική φωνολογική ενημερότητα που είναι προπομπός της γράφω-φωνολογικής ενημερότητας που είναι μια σημαντική δεξιότητα για τις σχολικές επιδόσεις.(Ανάγνωση-γραφή). Επιπλέον αναπτύσσει το λεξιλόγιο του παιδιού, καθώς  το παιδί"εκφράζεται λεκτικά και κατανοεί καινούριες έννοιες. Επιπρόσθετα αφού υπάρχει χρόνος για να δημιουργήσει το παιδί τη  λέξη  αυξάνεται  η ταχύτητα επεξεργασίας της σκέψης του. Παραδείγμ

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

  Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη Καλησπέρα ελπίζω να είστε καλά! Σήμερα σκέφτηκα να μιλήσουμε για ένα μείζον θέμα για τη σύνδεση της αυτοεκτίμησης με τις μαθησιακές δυσκολίες. Κάθε μέρα συναντάω γονείς να με ρωτάνε γιατί τα παιδιά τους που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες νιώθουν ματαιωμένα, γιατί τα παρατάνε και γιατί έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Η απάντηση μου είναι γιατί αυτά τα παιδιά καταλαβαίνουν πως δεν τα καταφέρνουν νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους και αποσύρονται από τη μάθηση. Συχνά χρησιμοποιώ ένα δικό μου παράδειγμα με τη μαγειρική, ξέρω πως δεν είμαι καλή, άρα αποσύρομαι από το μαγείρεμα και βρίσκω ένα κάρο δικαιολογίες για να μην το κάνω και στη συνέχεια νιώθω ταυτόχρονα ανακούφιση και ανεπάρκεια. Τι είναι όμως αυτοεκτίμηση; Σύμφωνα με ορισμούς η αυτοεκτίμηση  είναι η αξιολόγηση και η αίσθηση της δικής μας αξίας, ικανοτήτων, επιδόσεων και γενικά της αντίληψής μας για τον εαυτό μας. Περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας σε σχέση με τους άλλου