Κηπουρική και παιδί

Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη

Καλημέρα, καλημέρα σήμερα μιλώντας με μια φίλη για την αξία της κηπουρικής στα παιδιά και μετά από παρότρυνση της σκέφτηκα να δημιουργήσω αυτό το άρθρο.

Σκέφτηκα πως τώρα που τελειώσαν τα σχολεία έχουμε άπλετο χρόνο με τα παιδιά μας να επενδύσουμε σε νέες εποικοδομητικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, παιδιά που μεγαλώνουν μέσα στο πράσινο και ασχολούνται με την κηπουρική έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες όταν μεγαλώσουν να γίνουν ήρεμοι άνθρωποι σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν καμία επαφή.

Τι προσφέρει λοιπόν η κηπουρική 

Το παιδί:

  1.  Εξασκείτε στην υπομονή και  μαθαίνει πως τίποτα δεν χτίζεται αμέσως. Εκπαιδεύεται  πως  για όλα τα πράγματα πρέπει να περιμένουμε για να απολαύσουμε τους κόπους μας
  2. Έχει  θετική ενέργεια. Η επαφή με την γη, το σκάλισμα στο χώμα δημιουργεί αισθήματα εφορίας.
  3. Μαθαίνει τα συναισθήματα. Το παιδί γίνεται χαρούμενο όταν κάτι φυτρώνει, αλλά απογοητεύεται όταν κάτι δεν πάει καλά.
  4. Κατανοεί πως όλα έχουν αρχή μέση τέλος. Πως υπάρχει η γέννηση από το σπόρο, αλλά και ο θάνατος με τον μαρασμό. Ουσιαστικά όλα αυτά είναι μια πρόβα για την αληθινή ζωή και την εκμάθηση του κύκλου της ζωής.
  5. Καλλιεργεί  την ανάληψη της ευθύνης, αφού  μαθαίνει  στο παιδί πως πρέπει να φροντίζει κάτι για να συνεχίζει να υπάρχει και να αναπτυχθεί.
  6. Ενισχύει την συνεργασία μεταξύ γονέα-παιδιού με αποτέλεσμα το παιδί να αποκτήσει περισσότερο αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.
  7. Μαθαίνει να τρώει υγιεινά 
  8. Μαθαίνει να σέβεται το περιβάλλον
Ιδιαίτερα στα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού ή έχουν νοητική στέρηση η ακόμα και άλλες δυσκολίες η κηπουρική τους βοηθάει καθώς:

  1. Ενισχύει την λεπτή και την αδρή κινητικότητα
  2. Ενισχύει τον προσανατολισμό στο χώρο αλλά και στο χρόνο
  3. Ενισχύει την συγκέντρωση
  4. Ενισχύει την έκφραση των συναισθημάτων
  5. Ενισχύει το γνωστικό επίπεδο καθώς, το παιδί μέσα από αυτές τις διαδικασίες μπορεί να μάθει τα φρούτα, τα λαχανικά, το φαινόμενο του θερμοκηπίου ακόμα και τις εποχές μέσω της άνθισης των λουλουδιών.
  6. Αποκτά ενδιαφέροντα
Ας θυμόμαστε πως τα παιδιά από βρεφική ηλικία μπορούν να συμμετέχουν σε απλές διαδικασίες κηπουρικής όπως κρατώ το λάστιχο, σκαλίζω χώμα. Σε μεγαλύτερες ηλικίες για να καλλιεργηθεί το ενδιαφέρον της κηπουρικής μπορεί ο γονιός να επιλέγει τα φυτά μαζί με το παιδί του.

Τέλος έχουμε μιλήσει πολλές φορές μέσα απο το blog ότι μεγάλο ρόλο στη ζωή παίζει  η μίμηση. Θα δείτε πως εάν εσείς ασχολείστε με αυτές τις διαδικασίες αυθόρμητα θα ακολουθήσει και το παιδί σας!

Καλή συνέχεια!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τικ Τακ Μπουμ, ένα παιχνίδι που αναπτύσσει πολλές δεξιότητες

Πως σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση;

Πως προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πως μπορώ να το ανακοινώσω;