Γράφει η Παπαδοπούλου Ειρήνη
Τι είναι η ψυχική ανθεκτικότητα;
Η ψυχική ανθεκτικότητα αναφέρεται στην ικανότητα μιας ατομικής ή μιας κοινότητας να αντιμετωπίσει, να ανταπεξέλθει και να αναρρώσει από τις δυσκολίες, τις τραυματικές εμπειρίες ή τις κρίσεις, χωρίς να υποχωρήσει στην πίεση. Είναι ένας διαδικαστικός μηχανισμός που επιτρέπει στα άτομα ή στις κοινότητες να ανταποκριθούν στις αντιξοότητες της ζωής, ενισχύοντας την ανθεκτικότητά τους απέναντι στο στρες και τις δυσκολίες.
Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι ένα σύνθετο φαινόμενο και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών, βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να συνδυαστούν για να διαμορφώσουν το επίπεδο της ανθεκτικότητας ενός ατόμου.
Ποιες όμως είναι οι ομάδες που χρειάζονται περισσότερη ψυχική ανθεκτικότητα;
Άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις ή κρίσεις: Άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες όπως ασθένειες, απώλειες, οικονομικά προβλήματα ή συναισθηματικές κρίσεις.
Άτομα που εργάζονται σε υψηλά επίπεδα στρες: Ορισμένες επαγγελματικές καταστάσεις, όπως η ιατρική, η πυροσβεστική, η αστυνομία ή η στρατιωτική υπηρεσία, οι κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι .
Παιδιά και νέοι: Τα παιδιά και οι νέοι εκτίθενται σε πολλούς παράγοντες στρες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαιδευτικής πίεσης, των προβλημάτων στην οικογένεια και των προκλήσεων στην κοινωνία.
Άτομα με ψυχικές διαταραχές: Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, η αγωνία ή η σχιζοφρένεια.
Ανάπτυξη και διατήρηση θετικών σχέσεων: Η υποστήριξη από φίλους, οικογένεια και άλλα δίκτυα υποστήριξης μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας.
Άσκηση και υγιεινή διατροφή: Η φυσική άσκηση και μια υγιεινή διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και στη μείωση του στρες.
Ανάληψη ευθύνης: Η ανάληψη ευθύνης για τη διαχείριση των δυσκολιών και η μάθηση από αυτές μπορεί να βελτιώσει την ανθεκτικότητα.
Θετική σκέψη: Η ανάπτυξη ενός θετικού τρόπου νοοτροπίας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.
Διαχείριση του στρες: Εκτός από την αποφυγή του στρες όπου είναι δυνατόν, η εφαρμογή τεχνικών όπως η αναπνοή, η χαλάρωση ή η μεταφορά της προσοχής σε θετικές δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του στρες.
Αναζήτηση βοήθειας: Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας από ψυχολόγους ή κοινωνικούς λειτουργούς μπορεί να παρέχει χρήσιμες δεξιότητες και εργαλεία για την αντιμετώπιση των δυσκολιών και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου